ЗАКУСКА
Зеленчукова баница с готово тесто
Прoдукти: 1 кг готово тесто, 2 картофа, 2 моркова, 1 домат, 200 г гъби, 3 с.л. краве масло, 2 яйца, 150 г сирене, 2 с.л. ситно нарязан копър, черен пипер, сол.
Обелваме картофите и заедно с почистените моркови и гъби ги нарязваме на дребно. Задушаваме ги в маслото и 1/3ч.ч. вода, докато останат на мазнина. Прибавяме обеления и настърган домат, ситно нарязания копър и подправките. Отделно разбиваме яйцата и ги размесваме с настърганото сирене. Прибавяме към зеленчуковата смес и разбъркваме много добре. Разделяме тестото на две и разточваме две кръгли кори. Застиламе с едната дъното на намаслена тавичка, така че краищата на кората да образуват ръбче по стената на тавата. Отгоре разстиламе плънката на равномерен пласт, покриваме с втората кора и прищипваме краищата на двете кори. Набождаме баницата с вилица и печем около 30 мин в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Топла пача от овчи дреболии
Продукти за 4-6 порции: 200 г бял дроб, 100 г сърце, 150 г черва, 150 г шкембе, 100 г бъбреци, 3-4 глави лук, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 с.л. брашно, 6-7 скилидки чесън, 2 с.л. разтопено краве масло, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нарязваме овчите дреболии на парченца и ги сваряваме в 1 л вода заедно с цепнатите на кръст глави лук. В отделен съд разбиваме киселото мляко с брашното и го прибавяме към сварените дреболии. Слагаме счуканите с малко сол скилидки чесън, разтопеното краве масло, червения и черния пипер. Посоляваме на вкус и поднасяме.
Пълнени котлети
Продукти за 5 порции: 1 кг свински котлети, 150 г кус-кус, 150 г гъби, 80 г краве масло, 60 г кашкавал, 2 моркова, 1 голяма глава лук, 2 печени червени чушки, 50 г брашно, 1 твърдо сварено яйце, 1 сурово яйце, черен пипер, сол
На срещуположната на реброто на котлета страна цепваме с остър нож джобче. Наръсваме със сол и черен пипер. Сгорещяваме 2/3 от маслото и задушаваме в него нарязаните на ситно лук, моркови и гъби. Оставяме сместа добре да изстине и прибавяме накълцаните на ситно чушки, настъргания на едро ренде кашкавал и наситненото варено яйце. Поръсваме със сол и черен пипер, разбъркваме добре и прибавяме суровото яйце. Избъркваме повторно. Пълним с тази плънка джобчетата, защипваме ги с метални шишчета или клечки за зъби, овалваме ги в брашното и ги подреждаме в намаслена тавичка. Наливаме много малко водичка /или вино/ и печем в умерена фурна. Отделно сваряваме кус-куса в подсолена кипяща вода, отцеждаме и го подправяме с малко масло. Разпределяме го по порциите като канапе за котлетите.
Сладоледена торта с целувки
Прoдукти: 24 готови целувки, 250 г горски ягоди, 500 г готов сметанов сладолед, 250 г сметана, 45 г пудра захар, 1 ванилия.
Изстудената сметана разбиваме със захарта и ванилията на гъст крем и слагаме в хладилника. Половината от целувките натрошаваме и нареждаме в кръг в чиния за торта. По ръба на кръга нареждаме целите целув-ки (като венец). Непосредствено преди сервиране в празнината изсипваме сладоледа, като правим равноме-рен пласт. Покриваме със сметановия крем. Готовата торта украсяваме с ягодите.
ВЕЧЕРЯ
Панирано филе с подлютен сос
Продукти за 4 порции: 700-800 г свинско месо /или телешко/ от филето, 2 яйца, галета, черен пипер, сол, олио за пържене; зa соса: 2 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 1 люта червена чушка, 2 с.л. лимонов сок, 5-6 домата, 2 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нарязваме месото на 8 тънки пържолки, начукваме ги, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Потапяме ги в разбитите яйца, овалваме ги в галета и ги оставяме за 20 мин в хладилник. През това време приготвяме соса. Нарязваме на ситно лука, чесъна и лютата чушка и ги изпържваме в олиото. Прибавяме лимоновия сок, обелените и настъргани домати, черен пипер и сол на вкус. Оставяме соса да поври 15 мин, като от време на време го разбъркваме. След това го изсипваме в широка чиния и до сервирането го държим на топло. Изваждаме панираните филенца от хладилника и ги изпържваме от двете страни до златисто. След това ги отцеждаме от излишната мазнина и ги нареждаме върху соса.
Пяна от френско грозде
Продукти за 4 порции: 1 кг френско грозде, 600 мл вода, сок от половин лимон, 200 г пудра захар, 80 г грис, френско грозде за украса.
Заливаме изплакнатото френско грозде с вряща вода и варим заедно със захарта. Пресоваме гроздето в отделен съд и допълваме до 600 мл с вода. Загряваме, прибавяме гриса и варим при непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти. Охлаждаме като от време на време разбъркваме. Смесваме изстиналата смес с лимоновия сок, разбиваме на пяна, разпределяме в съдове за сервиране и поднасяме веднага.
Гинеколозите смятат, че бъдещите майки не бива да драматизират различните неприятни усещания, спохождащи ги през деветте месеца на бременността, тъй като те нямат отрицателни последствия върху здравет...
Мускули, сърце, стомах, сексуален апетит - всички органи и функции в тялото ни са подчинени на хормоните. Те управляват, при това в много отношения, живота ни: контролират сексуалния апетит и на...
Каменното цвете, както у нас се нарича глоксинията, е едно от най-красивите саксийни цветя. За да вникнем в тайните на отглеждането й, трябва да сме наясно с ботаническото устройство и биологичните ос...
Розата е царицата на цветята и важен елемент във всяка градина. Тя е едно от най-популярните градински растения. Тъй като тя има изключително много разновидности, ще намерите подходяща роза за всяка г...