ЗАКУСКА
Зеленчуков щрудел
Прoдукти: 300 г брашно, 1 яйце, 80 г краве масло, 1 1/2к.ч. течна сметана, 1 щипка сол, 2 жълтъка за намазване; Зa плънката: 2 стръка праз /само бялата част/, 1-2 тиквички /около 300 г/, 1 морков, 1 к.ч. смлени орехови ядки, 200 г настърган кашкавал, сол; Зa соса: 500 г домати, 1 глава лук, 1 бучка /колкото орех/ краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло на пяна. Разбиваме яйцето заедно със сметаната и солта и го смесваме с маслото. Постепенно сипваме брашното. Омесваме меко тесто, покриваме го с влажна кърпа и го оставяме да престои 2 часа. Почистваме зеленчуците за плънката, нарязваме ги на лентички и ги попарваме за 1 мин във вряща подсолена вода. Изваждаме ги и ги оставяме да се отцедят.
Разточваме тестото на правоъгълна кора с дебелина 4-5 мм. Намазваме краищата й с единия жълтък и разстиламе зеленчуковата плънка.Поръсваме отгоре смлените орехи. Отделяме 2 с.л. от настъргания кашкавал, а останалия поръсваме върху плънката. Навиваме кората на руло, а рулото слагаме в намаслена тавичка, като го навиваме като охлюв. Намазваме го отгоре с втория жълтък, поръсваме го с отделения кашкавал и печем 30 мин в силна фурна.
Нарязваме готовия щрудел на порции и го сервираме със сос, приготвен по следния начин: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното масло. Щом стане златист, сипваме обелените и настъргани домати, подправяме с черен пипер и сол и варим десетина минути.
ОБЯД
Бульон с крем от пилешки дробчета и гъби
Продукти за 5 порции: 1,5 л прозрачен пилешки бульон, 150 г пилешки дробчета, 250 г гъби, 1 к.ч. светъл бешамел, 3 яйца, 1-2 с.л. разтопено краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на ивички и ги задушаваме в маслото. Накрая леко ги посоляваме. Отделно сваряваме дробчетата в подсолена вода и ги претриваме през ситно сито.
Смесваме полученото пюре с топлия бешамел и разбитите яйца, разбъркваме добре, изсипваме в намаслен съд и варим крема на водна баня, докато се посгъсти. Разпределяме в чиниите за сервиране сварения крем и задушените гъби, заливаме с горещия бульон и поднасяме.
Месо в було
Продукти за 4-6 порции: 400 г агнешко месо, 400 г бъбречета, 200 г ядки, 100 г момици, 150 г було, 2-3 връзки пресен лук, 1-2 зелени чушки, 1 ч.ч. прясно изцеден доматен сок, червен пипер, джоджен, черен пипер, калофер, лимонов сок, сол, мазнина за запръжката.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото и дреболиите на кубчета, посоляваме и ги слагаме да киснат около 30 мин в доматения сок. След това ги изваждаме, нанизваме ги на дървени шишчета и ги полуизпичаме на телена скара.
Отделно леко запържваме нарязаните на дребно чушки и пресен лук. Заливаме запръжката с доматения сок и варим, докато остане на мазнина. Подправяме със сол, черен и червен пипер, джоджен и калофер.
Нарязваме булото на продълговати парченца и във всяко от тях слагаме шишче. Поръсваме с лимонов сок, завиваме шишчетата в парчетата було и ги нареждаме в тавичка. Заливаме с приготвения сос и запичаме във фурната.
Торта “Крем карамел”
Прoдукти: 6 яйца, 1 1/2ч.ч. захар, 3 ч.ч. брашно, 2 пакетчета бакпулвер, 3 ванилии; за крема: 6 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 л прясно мляко, 3-4 с.л. захар за карамелизиране; за гарниране: 1 кофичка сметана, 100 г захар, 1 к.ч. шоколадови пръчици.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата за блата със захарта. Постепенно при непрекъснато бъркане сипваме пресятото с бакпулвера и ванилията брашно. Разбиваме интензивно, докато яйцата поемат брашното и се получи гладка смес. Разпределяме сместа по равно в две намаслени тавички и изпичаме 2 блата в предварително загрята фурна при температура 200°С.
Поръсваме 3-4 с.л. захар на дъното на тавичка и я карамелизираме. Разбиваме яйцата за крема заедно със захарта. Наливаме млякото, разбъркваме и изсипваме сместа върху карамелизираната захар. Слагаме тавичката с крема в по-голяма тавичка с вода. Печем крема на водна баня, докато се сгъсти.
След това захлупваме крем карамела с единия от блатовете и широка тортена чиния. Обръщаме, така че тавичката да остане върху блата в чинията. Отстраняваме тавичката и слагаме върху крем карамела втория блат. Намазваме тортата отгоре и от страни с разбитата със захарта сметана и поръсваме отгоре с шоколадови пръчици.
ВЕЧЕРЯ
Пълнени чушки на скара
Продукти за 4 порции: 12 зелени чушки, 600 г свинско месо, 100 г солена сланина, 150 г твърдо сирене, сол.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме чушките откъм дръжките и ги почистваме от семенната част. Почистваме месото, след което го накълцваме много ситно с помощта на сатър. Задушаваме го двадесетина минути на умерен огън в собствената му мазнина /докато омекне/. Нарязваме солената сланина на ситно. Натрошаваме /или настъргваме сиренето/.
Смесваме всички продукти, напълваме чушките с тази смес и ги покриваме с капачетата, които сме отрязали откъм дръжките. След това изпичаме чушките на скара, като ги обръщаме от всички страни. Обелваме опечените чушки, посоляваме и поднасяме.
Суфле с орехи
Продукти за 4 порции: 100 г орехови ядки, 6 яйца, 100 г захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, 1 с.л. пудра захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме заедно със захарта. Прибавяме брашното, млякото и смлените орехови ядки. /Можем да карамелизираме ядките и да ги счукаме в хаванче./ Накрая внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци.
Изсипваме получената пухкава смес в огнеупорен съд, намазан с масло и поръсен с брашно. Поръсваме върху суфлето орехови ядки и печем в предварително загрята умерена фурна. Поръсваме готовото суфле с пудра захар, размесена с ванилия.
Всички сортове, принадлежащи към групата на виещите се рози, се отличават с буен растеж и много- бройни цветове, събрани в съцве- тия. Те са най-ценните измежду всички цъфтящи растения, използ- вани з...
Растежът на едно дете се следи от родителите и семейния лекар. В здравната карта се отбелязват периодичните прегледи и данните от антропометричните измервания – ръст, тегло, обиколки на главата и на г...
За отглеждането на повечето стайни растения се изисква добре осветени помещения, затова те се разполагат на первазите или близо до прозорците. Но някои зелени приятели може да се развиват и в дълбочин...
От иглолистните култури за стайни са пригодни едва няколко вида, произлизащи от влажните субтропични райони на Австралия, Япония, Китай, Южна Америка. Като пример може да послужи араукарията. С нейн...