Още рецепти » 06 юни

 06 юни

ЗАКУСКА

Зеленчуков щрудел

Прoдукти: 300 г брашно, 1 яйце, 80 г краве масло, 1 1/2к.ч. течна сметана, 1 щипка сол, 2 жълтъка за намазване; Зa плънката: 2 стръка праз /само бялата част/, 1-2 тиквички /около 300 г/, 1 морков, 1 к.ч. смлени орехови ядки, 200 г настърган кашкавал, сол; Зa соса: 500 г домати, 1 глава лук, 1 бучка /колкото орех/ краве масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло на пяна. Разбиваме яйцето заедно със сметаната и солта и го смесваме с маслото. Постепенно сипваме брашното. Омесваме меко тесто, покриваме го с влажна кърпа и го оставяме да престои 2 часа. Почистваме зеленчуците за плънката, нарязваме ги на лентички и ги попарваме за 1 мин във вряща подсолена вода. Изваждаме ги и ги оставяме да се отцедят.

Разточваме тестото на правоъгълна кора с дебелина 4-5 мм. Намазваме краищата й с единия жълтък и разстиламе зеленчуковата плънка.Поръсваме отгоре смлените орехи. Отделяме 2 с.л. от настъргания кашкавал, а останалия поръсваме върху плънката. Навиваме кората на руло, а рулото слагаме в намаслена тавичка, като го навиваме като охлюв. Намазваме го отгоре с втория жълтък, поръсваме го с отделения кашкавал и печем 30 мин в силна фурна.

Нарязваме готовия щрудел на порции и го сервираме със сос, приготвен по следния начин: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното масло. Щом стане златист, сипваме обелените и настъргани домати, подправяме с черен пипер и сол и варим десетина минути.

ОБЯД

Бульон с крем от пилешки дробчета и гъби

Продукти за 5 порции: 1,5 л прозрачен пилешки бульон, 150 г пилешки дробчета, 250 г гъби, 1 к.ч. светъл бешамел, 3 яйца, 1-2 с.л. разтопено краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на ивички и ги задушаваме в маслото. Накрая леко ги посоляваме. Отделно сваряваме дробчетата в подсолена вода и ги претриваме през ситно сито.

Смесваме полученото пюре с топлия бешамел и разбитите яйца, разбъркваме добре, изсипваме в намаслен съд и варим крема на водна баня, докато се посгъсти. Разпределяме в чиниите за сервиране сварения крем и задушените гъби, заливаме с горещия бульон и поднасяме.

Месо в було

Продукти за 4-6 порции: 400 г агнешко месо, 400 г бъбречета, 200 г ядки, 100 г момици, 150 г було, 2-3 връзки пресен лук, 1-2 зелени чушки, 1 ч.ч. прясно изцеден доматен сок, червен пипер, джоджен, черен пипер, калофер, лимонов сок, сол, мазнина за запръжката.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото и дреболиите на кубчета, посоляваме и ги слагаме да киснат около 30 мин в доматения сок. След това ги изваждаме, нанизваме ги на дървени шишчета и ги полуизпичаме на телена скара.

Отделно леко запържваме нарязаните на дребно чушки и пресен лук. Заливаме запръжката с доматения сок и варим, докато остане на мазнина. Подправяме със сол, черен и червен пипер, джоджен и калофер.
Нарязваме булото на продълговати парченца и във всяко от тях слагаме шишче. Поръсваме с лимонов сок, завиваме шишчетата в парчетата було и ги нареждаме в тавичка. Заливаме с приготвения сос и запичаме във фурната.

Торта “Крем карамел”

Прoдукти: 6 яйца, 1 1/2ч.ч. захар, 3 ч.ч. брашно, 2 пакетчета бакпулвер, 3 ванилии; за крема: 6 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 л прясно мляко, 3-4 с.л. захар за карамелизиране; за гарниране: 1 кофичка сметана, 100 г захар, 1 к.ч. шоколадови пръчици.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата за блата със захарта. Постепенно при непрекъснато бъркане сипваме пресятото с бакпулвера и ванилията брашно. Разбиваме интензивно, докато яйцата поемат брашното и се получи гладка смес. Разпределяме сместа по равно в две намаслени тавички и изпичаме 2 блата в предварително загрята фурна при температура 200°С.

Поръсваме 3-4 с.л. захар на дъното на тавичка и я карамелизираме. Разбиваме яйцата за крема заедно със захарта. Наливаме млякото, разбъркваме и изсипваме сместа върху карамелизираната захар. Слагаме тавичката с крема в по-голяма тавичка с вода. Печем крема на водна баня, докато се сгъсти.

След това захлупваме крем карамела с единия от блатовете и широка тортена чиния. Обръщаме, така че тавичката да остане върху блата в чинията. Отстраняваме тавичката и слагаме върху крем карамела втория блат. Намазваме тортата отгоре и от страни с разбитата със захарта сметана и поръсваме отгоре с шоколадови пръчици.

ВЕЧЕРЯ

Пълнени чушки на скара

Продукти за 4 порции: 12 зелени чушки, 600 г свинско месо, 100 г солена сланина, 150 г твърдо сирене, сол.

Нaчин на приготвяне: Отрязваме чушките откъм дръжките и ги почистваме от семенната част. Почистваме месото, след което го накълцваме много ситно с помощта на сатър. Задушаваме го двадесетина минути на умерен огън в собствената му мазнина /докато омекне/. Нарязваме солената сланина на ситно. Натрошаваме /или настъргваме сиренето/.

Смесваме всички продукти, напълваме чушките с тази смес и ги покриваме с капачетата, които сме отрязали откъм дръжките. След това изпичаме чушките на скара, като ги обръщаме от всички страни. Обелваме опечените чушки, посоляваме и поднасяме.

Суфле с орехи

Продукти за 4 порции: 100 г орехови ядки, 6 яйца, 100 г захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, 1 с.л. пудра захар, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме заедно със захарта. Прибавяме брашното, млякото и смлените орехови ядки. /Можем да карамелизираме ядките и да ги счукаме в хаванче./ Накрая внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци.

Изсипваме получената пухкава смес в огнеупорен съд, намазан с масло и поръсен с брашно. Поръсваме върху суфлето орехови ядки и печем в предварително загрята умерена фурна. Поръсваме готовото суфле с пудра захар, размесена с ванилия.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Резитба на виещи се рози

Всички сортове, принадлежащи към групата на виещите се рози, се отличават с буен растеж и много- бройни цветове, събрани в съцве- тия. Те са най-ценните измежду всички цъфтящи растения, използ- вани з...

Изоставане в растежа на децата

Растежът на едно дете се следи от родителите и семейния лекар. В здравната карта се отбелязват периодичните прегледи и данните от антропометричните измервания – ръст, тегло, обиколки на главата и на г...

Цветя за тъмните ъгли на дома

За отглеждането на повечето стайни растения се изисква добре осветени помещения, затова те се разполагат на первазите или близо до прозорците. Но някои зелени приятели може да се развиват и в дълбочин...

Иглолистни растения украсяват хола

От иглолистните култури за стайни са пригодни едва няколко вида, произлизащи от влажните субтропични райони на Австралия, Япония, Китай, Южна Америка. Като пример може да послужи араукарията. С нейн...

Начало