Още рецепти » 19 септември

 19 септември

ЗАКУСКА

Бърза закуска със сух хляб

Прoдукти: 4-5 филии сух бял хляб, 1 пакетче краве масло, 250 г варена наденица, 1 кофичка кисело мляко, 200 г домати /пресни или от консерва/, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нареждаме плътно сухия хляб в намаслена тавичка. Поливаме го с разтопеното масло и разстиламе върху него ситно нарязаната наденица. Посоляваме и поръсваме със ситно нарязан магданоз и с черен пипер. Поливаме с добре разбитото кисело мляко, а най отгоре разстиламе обелените и настъргани на ситно ренде домати. Печем в умерено силна фурна.

ОБЯД

Градинарски борш

Продукти за 4-5 порции: 1 малка глава червено цвекло, половин глава лук, 1 парче целина, 2-3 листа целина, 2-3 моркова заедно с младите листа, 2 корена магданоз, 1-2 зелени чушки, 4 картофа, 3-4 домата, 1 парче прясно зеле, 1 с.л. брашно, 2 филии стар хляб, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 щипка ким, 5-6 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 3-4 с.л. олио, 1 ч.л. оцет, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме зелката от кочана и твърдите части и я нарязваме на едро. Заливаме я с кипяща подсолена и подкиселена с оцета вода. Оставяме я да кисне 2-3 мин, след което отцеждаме, заливаме я с друга леко подсолена вода и варим на умерен огън. Когато зелето поомекне, прибавяме обелените и ситно нарязани картофи и също ги варим до омекване. Отделно нарязваме лука на ситно и го запържваме в олиото. Прибавяме останалите зеленчуци, нарязани на ситно и ги задушаваме няколко минути. Поръсваме леко запеченото брашно, заливаме с 2-3 ч.ч. вода, прибавяме натрошения хляб и варим на тих огън. Когато зеленчуците поомекнат сипваме всичко при картофите и зелето. Прибавяме дафиновия лист, кима и черния пипер. Наливаме малко гореща вода и кипваме супата. Отстраняваме от огъня, опитваме на сол и застройваме с киселото мляко. Преди сервиране поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Яхния от дюли

Продукти за 4 порции: 1-2 дюли, 1 домат, 1-2 глави лук, 3-4 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1/2 ч.л. захар, 1 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на по-дълги ивички. Задушаваме го в олиото и 1 с.л. вода. Добавяме брашното, обеления и настърган домат и червения пипер. Наливаме 1 к.ч. вода и посоляваме. След като сосът заври, пускаме в него почистените и нарязани на резенчета дюли и захарта. Доваряваме яхнията на тих огън. По желание можем да ароматизираме с мъничко канела.

Суфле със сини сливи

Прoдукти: 100 г краве масло, 220 г брашно, 250 г захар, 100 г бадемови ядки, 700 г сини сливи, 1 каф.л. канела, 2 с.л. галета, 8 яйца, 3 ч.ч. прясно мляко, настъргана лимонова кора, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото с 1-2 щипки сол. Разтопяваме маслото и разбъркваме в него брашното, като внимаваме да не загори. Прибавяме топлото мляко и бъркаме, докато получим еднородна смес. Разбиваме белтъците на твърд сняг заедно с 3 с.л. захар. Внимателно съединяваме с охладения млечен крем. Изсипваме половината от сместа в намаслена тавичка и поръсваме отгоре с натрошените бадеми и настърганата лимонова кора. Покриваме с галетата и нареждаме 1 ред почистени от костилките сливи. Заливаме с останалия крем и печем на водна баня 45 мин в умерено загрята фурна. Отделно заливаме останалите сливи (без костилките) с горещ сироп, приготвен от 2 ч.ч. вода, останалата захар и канелата. Поднасяме ги към готовото суфле.

ВЕЧЕРЯ

Крокети от моркови

Продукти за 4 порции: 4-5 моркова, 100 г брашно, 2-3 с.л. едро нарязани орехи или лешници, 1 с.л. ситно нарязан пресен кориандър или магданоз, 2 ситно нарязани пресни люти чушки, 1 ч.л. къри, 1/2 ч.л. сол, 1/4 ч.л. бакпулвер, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме морковите на ситно ренде и ги смесваме с брашното, ядките, солта, бакпулвера и подправките. Добавяме малко вода, така че да се получи гъста каша. Със супена лъжица вземаме по малко от сместа и пущаме в сгорещената в дълбок тиган мазнина. Обръщаме често, за да покафенеят от всички страни. Регулираме огъня така, че крокетите да се изпържват за 4-5 мин. Изваждаме готовите крокети и ги нареждаме в гевгир, за да се отцедят от мазнината. Поднасяме ги топли с кисело мляко и салата по избор.

Жълтъчена пяна

Прoдукти: 4 жълтъка, 90 г захар, 4 с.л. бяло десертно вино, 4 с.л. сухо бяло вино.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме на пяна жълтъците със захарта, прибавяме виното и бием на водна баня, докато пяната се сгъсти. Наливаме пяната в стъклени части, изстудяваме в хладилник и поднасяме с бишкоти. По желание можем да прибавим към изстудената жълтъчена пяна сладка сметана и отново да сложим сладкиша за известно време в хладилника.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да си избеля зъбите?

Преди да отговоря на конкретния въпрос, ще посоча защо зъбите често променят цвета си. Кафето, цигарите, горещият чай са причина те да потъмнеят или да пожълтеят. Наличието на флуор в питейната вода в...

Шаби шик носи уюта на бабината къща

Някои го наричат куклен интериор, други - покоите на Мария Антоанета, но в сферата на домашния дизайн си остава терминът Шаби шик. Какво всъщност представлява този стил? Ако сте любители на консерв...

Лъчелечението

- Ако диагнозата е поставена навреме, лъчелечението разрушава туморните клетки – коментира д-р Веселина Първанова, ръководител на клиниката по лъчелечение в СБАЛО. - Д-р Първанова, в кои области ...

Тайната на куклата Барби

Нейната създателка подарява на всички момиченца по света любима кукла, но съсипва живота на собствената си дъщеря. Рут Хендлър се ражда през 1917 г. в семейството на беден полски емигрант, ковач по пр...

Начало