Още рецепти » 09 март

 09 март

ЗАКУСКА

Тутманик на бурми

Прoдукти: 500 г брашно, 150 г свинска мас, 50 г краве масло, 200 г сирене, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 1/2ч.л. захар, 20 г мая, 1 яйце за намазване.

Нaчин на приготвяне: Стриваме маята със захарта и я разтваряме в прясното мляко. При непрекъснато бъркане постепенно сипваме брашното. Замесваме тесто и го оставяме да втаса. Разделяме втасалото тесто на 6 топки. Разтегляме ги на питки, които потапяме в разтопената мазнина /смес от маста и маслото/. Слагаме три от питките върху обилно намаслена повърхност и поръсваме отгоре със смес от натрошеното сирене и разбитите яйца. След това навиваме корите на руло и нарязваме рулото на парчета с дължина 5 см. Нареждаме парчетата вертикално в намаслена тавичка. По същия начин правим руло от останалите питки, нарязваме го и подреждаме парчетата в тавичката. Оставяме тутманика да втаса. След това го намазваме с останалата мазнина и разбитото яйце и го изпичаме в умерено загрята фурна.

ОБЯД

Телешка супа с праз

Продукти за 4-5 порции: 400-500 г телешко месо, 4-5 стръка праз, 2 с.л. олио, 2-3 с.л. ориз, лимонов сок, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки късчета и го задушаваме в сгорещеното олио и малко вода. Заливаме с 5-6 ч.ч. горещ бульон /или гореща подсолена вода/ и оставяме супата да ври на умерен огън. Когато месото е почти сварено, прибавяме ситно нарязания праз. Щом празът поомекне добавяме ориза и доваряваме супата. Преди да сервираме подправяме с лимонов сок и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Заешко с чесън

Прoдукти: 1 средно голям домашен заек (около 1,5 кг), 3 с.л. свинска мас, 2 с.л. масло, 2 глави лук, 1 глава чесън, 3 с.л. брашно, 100 мл вино, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Месото измиваме, нарязваме на едри парчета и намазваме със сол и счукан чесън. В тенджера сгорещяваме маста и в нея изпържваме месото от всички страни. Прибавяме лука, нарязан на ситно, и щом порозовее, доливаме половината от виното и малко вода, като добавяме и 9-10 зърна черен пипер. Затваряме плътно съда и задушаваме заека на умерен огън. Щом месото омекне, към него прибавяме брашното, запържено в маслото и разредено с бульона от задушаването. Наливаме останалото вино, подправяме с черен пипер и сол на вкус и оставяме да къкри още няколко минути.

Кокосов пай

Прoдукти: 225 г брашно, 200 г захар, 125 г краве масло, 4 яйца, 1 пакетче бакпулвер, 1 ч. ч. кокосово брашно + 2-3 с. л. за поръсване, 200 мл прясно мляко, 160 г пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Маслото разбиваме със захарта, един по един прибавяме жълтъците, като непрекъснато бъркаме, след това изсипваме прясното мляко. Брашното смесваме с бакпулвера и кокосовото брашно и прибавяме към сместа. Белтъците разбиваме с пудрата захра на твърд сняг и внимателно прибавяме към тестото. Изсипваме в обилно намазана с масло по-голяма тава (тестото трябва да бъде с дебелина около 2 см). Печем 30 минути в слаба фурна. Изстиналия пай поръсваме с кокосово брашно и режем на малки хапки.

ВЕЧЕРЯ

Цариградски кюфтета

Продукти за 2 порции: 200 г телешко /или говеждо/ месо от ребрата, 100 г тлъсто овче месо, 1 глава лук, 1 морков, 1 картоф, 1 филия сух бял хляб, 1-2 с.л. прясно мляко, 1 с.л. стафиди, 1 яйце, магданоз, кимион, бахар, черен пипер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от ципи и сухожилия, измиваме го и го подсушаваме. Нарязваме го на хапки, посоляваме го и го прекарваме два пъти през месомелачка, като втория път прибавяме картофа, лука и предварително накиснатия в млякото хляб. Смесваме получената кайма с яйцето, ситно нарязан магданоз, бахар, кимион и черен пипер. Омесваме добре и оформяме 8 малки кюфтета, като в средата на всяко кюфте слагаме по 2-3 стафиди. Овалваме кюфтетата в брашното и ги пържим на маслена баня, докато станат светлокафяви. Изваждаме ги с решетеста лъжица и ги слагаме по четири в чиниите за сервиране върху подложка от картофено пюре. Поливаме ги с мазнината от пърженето.

Ябълков салам

Прoдукти: 1 кг ябълки, 400 г захар, сок от половин лимон, кората на 1 лимон, 1 ч.ч. орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: Обелваме, почистваме и настъргваме ябълките. Смесваме ги със захарта, сока и кората на лимона. Слагаме ги на огъня и бъркаме, докато сместа се сгъсти като мармалад и почне да прави пътека. Още топла, разстиламе кашата на хартия, поръсена със захар и я оформяме на правоъгълник. В средата по дължина изсипваме ореховите ядки. Навиваме на салам. Оставяме го да престои 1 нощ в хладилника.


Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Чаен храст може да разцъфти и във вашия дом

В богат асортимент с различни търговски марки в изключително красиви опаковки се предлага чаят по света. Известно е, че за целта се използват преработените връхни листенца на растението Thea sinensis ...

Феите, наречени циклами

Разходката в есенната гора е истинско удоволствие. Опадалите листа приятно шумят под стъпките, багрите наоколо са топли, наситени, въздухът е свеж и ароматен. Всички цветя вече са прецъфтели и оронили...

Покупка на диван – 10 златни правила

Колко често стоите в средата на мебелния магазин напълно загубени, слушайки магнетичното обяснение на продавача, безпомощно докосвайки немислимо скъпия диван или лавиците на подозрително евтината секц...

Салати в буркани

Ловджийска салата Прoдукти: 4 кг зеле, 2 кг чушки, 2 кг моркови; зa маринатата: 1 ч.ч. сол, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио, 1 глава целина, черен пипер на зърна Нaчин на приготвяне: Почистеното з...

Начало