ЗАКУСКА
Палачинки с кисело мляко
Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 3 яйца, 1 щипка сол, 4 с.л. пудра захар, 3 ч.ч. брашно, мазнина за намазване на тигана.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и ги смесваме киселото мляко, захарта и 1 щипка сол. Прибавяме брашното и разбъркваме. Наливаме хладка вода, колкото да получим рядко тесто. Намасляваме дъното на сгорещен тиган /или сач/ и сипваме в него 1 черпак от тестото. Пържим палачинките и от двете страни.
ОБЯД
Врачанска пилешка чорба
Прoдукти: 500 г пиле, 4-5 люти чушлета, 2-3 домата, 1 глава лук, 4-5 скилидки чесън, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме пилето с подсолена вода и го слагаме на огъня да ври. Когато месото омекне, прибавяме опечените, обелени и почистени от семето люти чушлета и почистените, обелени и ситно нарязани лук и домати. След 15 минути изваждаме пилето и го обезкостяваме, нарязваме месото на парченца и го връщаме в супата. Преди поднасянето на супата, подправяме със счукания чесън и поръсваме със ситно нарязания магданоз.
Пълнена печена тиква
Прoдукти: 2 1/2 кг цяла тиква, 800 г говеждо месо, 2 глави лук, 100 г краве масло, 150 мл сметана, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре тиквата. Отрязваме капаче от страната на дръжката. С лъжица изваждаме семките и част от вътрешността на тиквата, която накълцваме. Прибавяме нарязаното на малки парченца месо и ситно нарязания лук, задушен в част от маслото и малко вода. Посоляваме и пълним тиквата с тази смес. Отгоре поръсваме останалото масло и сметаната. Захлупваме тиквата с отрязаното капаче, слагаме я в намаслена тава и печем в умерена фурна.
Инджир-баклава
Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сол, 200 г разтопено краве масло, 1 1/2ч.ч. счукани орехови ядки, 500 г захар.
Нaчин на приготвяне: Замесваме средно твърдо тесто от брашното, солта и необходимото количество вода. Разточваме 35-40 тънки кори. Когато корите поизсъхнат, ги поръсваме с разтопеното масло и счуканите орехови ядки.Сгъваме всяка кора на четириъгълник и я навиваме на тънка точилка. След това внимателно я измъкваме и я слагаме в средата на намаслена тавичка, като я навиваме като охлюв. По същия начин приготвяме втората кора и я навиваме около първата. Когато тавичката се напълни, поръсваме отгоре с разтопено краве масло и пъхаме тавата в предварително загрята умерена фурна. Когато баклавата се зачерви, изваждаме от фурната и оставяме да изстине. Заливаме студената баклава с горещ сироп, приготвен от захарта и 2 ч.ч. вода.
ВЕЧЕРЯ
Акула в белтъчена паста
Прoдукти: 4 котлета от акула, 1-2 скилидки чесън, 3 белтъка, 2-3 с.л. брашно, сокът от 1 лимон, черен пипер, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците, като постепенно прибавяме лимоновия сок, счукания чесън, черен пипер и сол на вкус. Измиваме и подсушаваме котлетите, овалваме ги в брашното и ги потапяме в котлетите в приготвената панировка. Изпържваме рибата от двете страни в сгорещената мазнина и я поднасяме с гарнитура от картофено или спаначено пюре.
Шоколадов крем с ванилов сос
Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 500 мл вода, 4 равни супени лъжици нишесте, 3 супени лъжици какао, 250 г захар, 1 чаена лъжичка ром, ванилов сос, захаросани плодове или плодове от сладко.
Нaчин на приготвяне: Размиваме нишестето в студена вода, прибавяме какаото и горазмиваме. Прибавяме останалата вода, млякото, захарта и посавяме на умерен огън, като бъркаме непрекъснато, докато се сгъсти добре. Сваляме от огъня, прибавяме лъжичката ром и изсипваме в предварително навлажнена със студена вода метална форма. Оставяме да изстине, след което го обръщаме в стъклена чиния. Наоколо заливаме с ванилов сос. Украсяваме със захаросани плодове или плодове от сладко.
Във връзка с южния произход на палмите техните изисквания към факторите на околната среда са високи и съществува пряка зависимост между тях. Така например при повишаване количеството на светлината, ес...
Умора, болки в стомаха, мускулите, ставите или главата, световъртеж, безсъние, сърцебиене, хипертония, екзема... В повечето случаи тези здравословни проблеми са знак, че нещо не е наред с нашата вегет...
Сватбата е най-дългоочаквания и тържествен ден в живота на човека. Този празник се асоцира у нас с белоснежната рокля на булката, сълзите от щастие на родителите и разбира се, приказната украса на мя...
Палми, дива тропическа зеленина, непрекъсната плажна ивица, в далечината хълмове и много бетон - това е пътят към Патая. Някогашното малкото рибарско селце е превърнато в един невероятен курорт - с ун...