Супа от тиквички
Продукти за 4 порции: Продукти за 4 порции: 1 тиквичка, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 3 с.л. кисело мляко, 2 с.л. ориз, магданоз, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквичката и я нарязваме на малки парчета. В 1 л кипяща вода сипваме олиото, нарязания на филийки лук и посоляваме. След 5-6 мин прибавяме тиквичката, ориза и съвсем малко червен пипер за цвят. Варим 20 мин на умерен огън. Накрая прибавяме разбитото кисело мляко и ситно нарязания магданоз.
Супа от тиквички с ориз
Продукти за 4 порции: 500 г тиквички, 2 с.л. ориз, 2 с.л. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 100 г настъргано сирене, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквичките, нарязваме ги на кубчета, прибавяме ориза и ги сваряваме в малко подсолена вода. Щом омекнат наливаме олиото и 4 ч.ч. гореща вода и държим още 5-6 мин на огъня. Подправяме готовата супа с кисело мляко и поръсваме с натрошено сирене.
Супа от юфка и зеленчуци
Продукти за 8-10 порции: 150 г юфка, 2 глави лук, 2 моркова, 1 връзка зелен лук, 2 тиквички, 1 глава целина, 150 г зелен фасул, половин пакетче краве масло, 1 скилидка чесън, 2-3 с.л. настърган кашкавал, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме стария и зеления лук, тиквичките, морковите и целината. Заливаме с 2 л студена подсолена вода и слагаме на огъня. Когато водата заври, прибавяме нарязания зелен фасул. Изчакваме фасула да омекне и заливаме с маслото, в което сме запържили счукания чесън. Прибавяме юфката и доваряваме супата. Накрая поръсваме със ситно нарязан джоджен и отстраняваме от огъня. Непосредствено преди сервиране прибавяме настъргания кашкавал.
Чорба от тиквички
Продукти за 6 порции: 1 кг тиквички, 2 домата, 1 морков, 1 глава лук, 1 корен магданоз, 5 твърдо сварени яйца, 1 пакетче краве масло, кисело мляко, магданоз, копър, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквичките и отделяме сърцевината им. Нарязваме ги на парчета. Останалите зеленчуци нарязваме на дребно. В отворена тенджера под налягане разтопяваме маслото и задушаваме лука, моркова и магданозения корен. Прибавяме тиквичките, нариваме 2 л вряла вода, посоляваме и сипваме доматите. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска намаляме огъня и варим 10 мин. Подправяме готовата чорба с киселото мляко и поръсваме със ситно нарязани магданоз и копър. Поднасяме я, поръсена с нарязани на дребно твърдо сварени яйца.
Супа от тиквички
/Боливия/
Продукти за 4 порции: 500 тиквички, 1 к.ч. зелен грах, 3 картофа, 1 магданоз, риган; за бульона: 1,5 л вода, 500 г кости, 1 морков, 1 глава лук, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме костите, заливаме ги с подсолената вода и варим около 30 мин на умерен огън. Прибавяме нарязаните морков и лук и варим още 1 час в плътно затворена тенджера. Прецеждаме готовия бульон и отново го слагаме на огъня. Щом заври сипваме граха и нарязаните картофи, а след 15 мин прибавяме тиквичките, нарязани на купчета. Поръсваме със ситно нарязаните магданоз и риган и оставяме всичко да ври на умерен огън, докато зеленчуците омекнат напълно.
Млечна супа с тиквички и картофи
Продукти за 5 порции: 1,5 л прясно мляко, 500 г тиквички, 500 г картофи, 30 г краве масло, 1 с.л. захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на кубчета и ги пущаме в кипящото мляко, което сме разредили с малко вода. Варим 10 мин и прибавяме тиквичките, които сме обелили и нарязали на кръгчета. Добавяме захарта и сол на вкус. Доваряваме супата на тих огън. Преди да отстраним от огъня, слагаме маслото.
Крем супа от пресни тиквички
Продукти за 4-5 порции: 500 г млади тиквички, половин глава лук, 1 яйце, 1 ч.л. брашно, 1 с.л. краве масло, копър, черен пипер, сол, кисело мляко.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на по-едри парчета. Прибавяме лука, заливаме с 2 ч.ч. вода, посоляваме и варим на тих огън, докато тиквичките омекнат. Претриваме ги през сито и ги връщаме в супата. Приготвяме запръжка от маслото и брашното и застройваме с нея супата. Разреждаме до желаната гъстота с вода или със зеленчуков бульон и варим още 4-5 мин на тих огън. Отстраняваме от огъня и застройваме с яйцето, което сме разбили с малко кисело мляко. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан копър.
Историята води началото си от далечната 1607, когато принцът на Махал се разхождал из пазара Меена, придружаван от свитата си. Неочаквано срещнал очарователния поглед на момиче, стрелкащ се под лъскав...
Ароматни зеленчуци Прoдукти: 2,5 кг корнишони, 1,5 кг карфиол, 1 кг дребни лукчета (арпаджик), 1 кг моркови, 500 г зелен фасул, 1 с.л. черен пипер, 1 с.л. бахар, няколко дафинови листа, 1 л оц...
Пиян кебап Прoдукти: 600 г свински бут без кост, 2 глави лук, 2 с. л. доматено пюре, 1 с. л. брашно, 2 моркова, 200 г бяло грозде, 200 черно грозде, 200 мл червено вино, филийки бял хляб без кора...
Цяло лято се чудим точно кога да вземем отпуската си, особено ако тя не е ползвана с години и се е натрупала… Но не само за това трябва да мислим, защото голям проблем е и как да оставим жилището си п...