Още рецепти » 01 септември

 01 септември

ЗАКУСКА

Мързелива баница

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 3 яйца, 200 г натрошено сирене, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата. Прибавяме олиото, натрошеното сирене, киселото мляко със содата, солта и брашното. Разбиваме добре и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Печем баницата в умерено загрята фурна. Поднасяме я с айран.

ОБЯД

Супа от гъби с ориз

Продукти за 4 порции: 200 г гъби, 4 с.л. ориз, 1 глава лук, 2-3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на ивички и ги задушаваме в олиото и малко вода, заедно със ситно нарязания лук. След това наливаме 6 ч.ч. гореща вода, прибавяме ориза и размитото брашно, посоляваме и варим на умерен огън. Когато оризът и гъбите омекнат напълно, отстраняваме от огъня и поръсваме обилно със ситно нарязан копър.

Свинско с овче сирене

Прoдукти: 800 г свинско месо, 3-4 с.л. свинска мас, 200 г овче сирене, 10-15 скилидки чесън.
Нарязваме месото на парчета и го задушаваме в мазнината. Щом омекне, прибавяме счукания чесън и натрошеното сирене. Бъркаме ястието до стопяване на сиренето.

Щрудел с круши

Прoдукти: 6 круши, изпечени и нарязани на тънки парчета (може и ябълки), течен захарин на вкус, 1 с.л. кора от лимон, 2 с.л. лимонов сок, 1 с.л. коняк, многолистно тесто, 2-3 с.л. олио, 3 с.л. галета, 1 к.л. канела,1 ч.ч. нарязани печени бадеми.

Нaчин на приготвяне: В тиган смесваме крушите със захарина, кората от лимона, лимоновия сок и коняка и държим на огъня, докато крушите добият цвят на карамел. Охлаждаме и изцеждаме. Разстиламе тестото, намазваме с олио, поръсваме с галета и канела, поставяме крушовата смес, посипваме с бадеми и завиваме на руло. Намазваме с олио, слагаме малко захар и печем на 200 градуса 20 минути.

ВЕЧЕРЯ

Юфка със сух салам и домати

Продукти за 4 порции: 400 г юфка на ленти, 2 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 1 червена чушка, 2 стръка праз, 100 г сух салам, 60 г краве масло, 2 ч.ч. бяло вино, 5-6 домата, 300 мл заквасена сметана, 3-4 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 ч.л. нарязан риган, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме юфката в леко подсолена вода и я отцеждаме. Нарязваме на ситно лука, чесъна, чушката, праза и салама. Запържваме всичко в сгорещеното масло. Наливаме виното и варим 15 мин. Обелваме доматите, нарязваме ги на кубчета и ги смесваме със сметаната. Подправяме с риган, черен пипер и сол. Сипваме доматената смес при другите зеленчуци и варим 7-8 мин. Разпределяме сварената юфка по чиниите за сервиране, а отгоре сипваме зеленчуковата смес. Поръсваме всяка порция със ситно нарязан магданоз.

Шоколадов крем “Ефир”

Продукти за 4 порции: 180 г шоколад, 4 яйца, 2/3 пакетче краве масло, 80 г пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме шоколада на водна баня и докато е още на огъня, прибавяме към него маслото, а след това и жълтъците, които предварително сме разбили със захарта. Кипваме сместа за момент, колкото да изгуби вкуса на суров жълтък, и при непрекъснато леко бъркане прибавяме разбитите на сняг белтъци. След това веднага отстраняваме от огъня и оставяме крема да се охлажда 2-3 часа в хладилник.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Хвойна, потънала в цвят

На пръв поглед тези рядко отглеждани у нас растения лесно могат да се вземат за обикновени хвойнови храсти. Докато не цъфнат! Тогава всеки, който има макар и бегли ботанически познания, ще се замисли ...

Детето ми е в кувьоз – ще ослепее ли?

Проблема коментира д-р Станимира Желязова, ординатор в отделението за недоносени деца в Първа многопрофилна болница за активно лечение-София В случая става дума за ретинопатията, която е характе...

Как да сготвим пържолите

Кюстендилски пържоли Прoдукти: 5 свински пържоли, 10 скилидки чесън, 2 с. л. брашно, олио, сол и черен пипер. Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите с дървено чукче, поръсваме ги със сол и че...

Вкусотии с мозък

Супа от телешки мозък Продукти за 5-6 порции: 1 телешки мозък, 2-3 моркова, половин глава целина, 4-5 с.л. разтопено краве масло, 1 ч.ч. гъби, 2 яйца, лимонов сок, черен пипер, сол. Нaчин на...

Начало