Още рецепти » Пълнени патладжани

 Пълнени патладжани

Имамбаялдъ

Прoдукти: 3-4 патлажана, 3-4 домата, 2-3 чушки, 2-3 моркова, 2-3 парчета керевиз, 2-3 глави лук, 5-6 скилидки чесън, 100 мл олио, сухар, доматено пюре, сол, червен пипер, лимон, захар, магданоз.
Нaчин на приготвяне: По цялата дължина на патлажаните през един пръст обелваме ленти с ширина, приблизително равна на необелените ивици. На мястото на обелените ивици правим разрези. Оставяме патлажаните във вода със сол, за да се изкиснат и да излезе горчивината им. След изкисването ги задушаваме, но не много. Леко посоляваме. В същата мазнина задушаваме лука, морковите, керевиза, нарязаните чушки и чесъна на скилидки заедно с част от доматите и нарязания на дребно магданоз. Посоляваме така приготвената плънка и пълним патлажаните през разрезите, направени в обелените ивици. Напълнените патлажани нареждаме в тавичка, като на всеки патлажан слагаме отгоре кръг от червен домат, поръсен със сухар, щипка захар и магданоз. Печем ги на фурна, залети с малко вода.

Патладжани със сирене

Прoдукти: 12 малки патладжана, 300г сирене, 1-2 скилидки чесън, 2-3с.л. олио, 4 домата, магданоз, черен пипер и сол.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме капачетата на патладжаните. В основната част правим плитки вертикални нарези през 1см.. Издълбаваме цилиндрично вътрешността им. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Нареждаме патладжаните в намазнена тава и ги запичаме в силна фурна. Настъргваме сиренето и го разбъркваме с част от нарязаната на ситно вътрешност от издълбаните патладжани. Подправяме със счукан чесън, напълваме патладжаните и ги запичаме отново, но само на горен реотан. Нарязваме доматите на колелца и ги разпределяме в 4 чинии. Върху тях поставяме по 3 патладжана и поръсваме с наситнен магданоз.

Пълнени патладжани от Пловдивско

Прoдукти: 500 г телешка кайма, 5 патладжана, 4 с.л. олио, 300 г домати, 1 глава лук, 10 скилидки чесън, 1 ч. л. червен пипер, черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме патладжаните на половинки, издълбаваме ги, посоляваме и оставяме да се отцедят, след което леко ги запържваме в част от олиото. В останалата мазнина и малко вода задушаваме ситно нарязания лук. Прибавяме червения пипер, 1 настърган домат, каймата, черния пипер, нарязаните ситно скилидки чесън, наситнения магданоз и сол на вкус. Напълваме патладжаните със сместа, нареждаме ги в намазнена тавичка и ги покриваме с филийки от останалите домати. Печем в умерена фурна.

Патладжани, пълнени с пилешко месо

Прoдукти: 2 патладжана, 1 домат, 1/4 печено пиле, 30 г краве масло, 1 глава лук, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните надлъжно на половинки и ги варим 10 мин в подсолена вода. Изваждаме ги издълбаваме сърцевината им и я накълцваме на ситно. Изпържваме ситно нарязания лук в сгорещената мазнина, прибавяме обеления и ситно нарязан домат, ситно нарязаното пилешко месо и скълцаната сърцевина от патладжаните, посоляваме, поръсваме с черен пипер, разбъркваме сместа и я запържваме. След това пълним с нея издълбаните патладжани и ги печем в слаба фурна. Преди поднасяне поръсваме с наситнен магданоз.

Пиле в патладжан

Прoдукти: 1 пиле, 4 по-големи патладжана, сол, 1 връзка зелен лук, 1-2 морковчета, 2 скилидки чесън, по 1/2 ч. л. червен и черен пипер, ситно нарязан магданоз, 1 ч. л. вегета, 1 к.ч. олио, 2 яйца, 5 с. л. кисело мляко, 2-3 домата.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме надлъжно патладжаните, издълбаваме вътрешността им, като оставяме по 1 см околовръст. Посоляваме патладжаните и обръщаме половинките надолу, за да се отцедят. Посоляваме нарязаната вътрешност и след 1/2 час я изстискваме хубаво от отделилия се сок. Запържваме ситно нарязания зелен лук, добавяме в тигана фино нарязаните морковчета, изстисканата вътрешност на патладжаните. Подправяме със счукана скилидка чесън, черен и червен пипер и ситно нарязан магданоз. В малко вода и лъжичка вегета сваряваме пилето, нарязано на парчета. Щом се поохлади, го обезкостяваме и отстраняваме кожата му. Нарязваме изчистеното месо на малки парченца и леко го запържваме в 1с.л. олио. Прибавяме го към зеленчуците, разбъркваме и опитваме на сол. Изстискваме внимателно патладжаните, напълваме ги със сместа и ги подреждаме в тавичка, намазана с малко олио. Покриваме ги с тънки филийки домати и ги слагаме във фурната да се пекат. Накрая разбиваме яйцата с киселото мляко. Сипваме по няколко лъжици от тази смес върху всеки патладжан, наръсваме леко с магданоз и допичаме.

Патладжани с кайма по арменски

Прoдукти: 1 кг малки еднакви по големина патладжани, 300-350 г кайма, 2 глави лук, 3-4 домата, 1 ч. ч. настъргани домати или доматен сок, 3-4 с. л. олио, сол, черен пипер, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Измиваме патладжаните, разполовяваме ги по дължина, посоляваме и оставяме за 30 мин да се отдели горчивата течност. След това ги подсушаваме, цепваме ги по дължина, като внимаваме да не ги разцепим. Изпържваме ги в сгорещеното олио. В същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. След като лука омекне, добавяме каймата и леко я запържваме. Подправяме с черен пипер и сол, прибавяме настърганите домати и ситно нарязания магданоз и оставяме да ври около 10 мин. С така приготвената плънка пълним цепнатината на изпържените патладжани. Подреждаме ги в намазана с олио тава. Всеки патладжан покриваме с нарязани на колелца домати. Запичаме за 15 мин в умерена фурна.

Пълнени патладжани със зарзават

Прoдукти: 4 патладжана, 1 глава лук, 1 пиперка, 1 глава целина, 1 корен магданоз, 4 клончета целина, 5 скилидки чесън, 3 моркова, 1 к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: В отворена тенджера под налягане кипваме 2 ч.ч. подсолена вода. Пускаме цепнатите от четирите страни патладжани. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляваме огъня и варим 5 мин. Изливаме водата и изваждаме патладжаните. Слагаме върху тях някаква тежест, за да се отцеди водата. Нарязваме на ситно лука, морковите, целината, магданозения корен и пиперката. Задушаваме ги леко в 2 с.л. олио, смесваме ги със счукания чесън и с тази смес пълним направените в патладжаните нарези. Завързваме напълнените патладжани с клончета целина, поръсваме ги с черен пипер, посоляваме и ги нареждаме в тенджера под налягане. Прибавяме 1 ч.ч. вода и останалото олио, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме ястието 10 мин.

Орманлийски патладжани

Прoдукти: 4 големи патладжана, 400 г кайма, 100 г сирене, 100 г кашкавал, 2 яйца, 1-2 скилидки чесън, черен пипер, сол; за соса: 4-5 домата, 1 глава лук, 1с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме патладжаните, разрязваме ги надлъжно на две, посоляваме ги и ги оставяме да се отцеждат 30 мин. След това ги измиваме, подсушаваме ги и ги издълбаваме, като запазваме вътрешността. Пускаме издълбаните патладжани във вряща подсолена вода за 5 мин. В дълбок съд размесваме каймата с яйцето, натрошеното сирене, вътрешността на патладжаните, скълцания чесън, сол и черен пипер. Пълним патлажаните със сместа, нареждаме ги в намаслена тавичка, поръсваме с настъргания кашкавал и печем в предварително затоплена слаба фурна. През това време приготвяме соса, като на слаб огън запържваме ситно нарязания лук и към него прибавяме настърганите домати, сол и черен пипер. Варим соса, докато се сгъсти, и с него заливама изпечените патладжани. След това запичаме във фурната още няколко минути и сервираме ястието веднага.

Пъдпъдъци в патладжани

Прoдукти: 4 пъдпъдъка, 4 големи патладжана, 4-5 червени домата, 3-4 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме пъдпъдъците. Посоляваме ги и ги поръсваме с черен пипер. Измиваме патладжаните и изрязваме капачета откъм дръжките. Издълбаваме ги така, че да останат със стени, дебели 1 см. Посоляваме ги и ги оставяме да се отцедят, след което ги измиваме със студена вода. Внимателно напъхваме във всеки патладжан по един пъдпъдък. Нареждаме ги в правоъгълна тавичка и ги покриваме с нарязаните на филийки домати. Заливаме с олиото и изпичаме в умерено силна фурна.

Пълнени патладжани с гъби

Прoдукти: 4 патладжана, 100 г гъби, 1 ч.ч. сос Бешамел, 2 с.л. настърган кашкавал, 3-4 с.л. олио, 20 г краве масло, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме патладжаните на две и ги нареждаме в добре намазана с олио тавичка. Поръсваме и отгоре с олио и печем 15 мин в предварително загрята силна фурна. През това време задушаваме гъбите в маслото, прибавяме бешамеловия сос и оставяме да се задушават на тих огън. Издълбаваме вътрешността на опечените патладжани, смачкваме я на пюре и я смесваме с гъбите. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и пълним издълбаните патладжани с така приготвената смес. Поръсваме отгоре с настърган кашкавал и ситно нарязан магданоз и леко запичаме във фурната.

Пълнени патладжани с картофи

Прoдукти: 1 кг патладжани, 300 г картофи, 1 к.ч. олио, 1 морков, 1 парче целина, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 200 г домати, 150 г сирене, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме патладжаните на две и издълбаваме вътрешността им. Посоляваме и леко ги изпържваме в част от мазнината. Отделно сваряваме картофите, нарязваме морковите и целината на дребни кубчета. По желание можем да прибавим вътрешността на патладжаните към плънката. Запържваме до омекване дребно нарязаните лук и чесън, прибавяме останалата смес и пържим още 4-5 минути. Отстраняваме от огъня и прибавяме сиренето, дребно нарязан магданоз и сол на вкус. Пълним патладжаните с така приготвената смес и ги нареждаме в намаслена тавичка. Заливаме с настърганите домати и печем в умерена.

Пълнени патладжани с орехи

Прoдукти: 1 кг патладжани, 300 г домати, 2 глави лук, 150 г орехови ядки, 150 мл олио, 250 мл прясно мляко, 3 яйца, 2 с.л. брашно, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме по дължина на патладжаните капаче и ги издълбаваме във форма на лодка. Посоляваме и ги оставяме да престоят 10-15 минути, за да се отцеди горчивия сок. Задушаваме в част от мазнината до омекване дребно нарязания лук, настърганите домати и издълбаната вътрешност на патладжаните. Прибавяме счуканите орехи, ситно нарязания магданоз и черен пипер. Посоляваме сместа и с нея напълваме патладжаните. Покриваме плънката с отрязаните капачета и подреждаме патладжаните в тава, заливаме ги с останалата мазнина и малко гореща вода и печем в умерена фурна. Когато са почти готови, заливаме със смес от разбитите яйца, брашното и прясното мляко и печем, докато се зачерви заливката.

Пълнени патладжани с ориз

Прoдукти: 1 кг патладжани, 200 ориз, 2-3 глави лук, 1 к.ч. олио, 2-3 домата, 1 к.ч. доматен сок, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме патладжаните на две половинки и издълбаваме вътрешността им. Слагаме ги да се киснат в студена вода. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в по-голямата част от олиото. Когато поомекне, прибавяме последователно, ситно нарязаната вътрешност на патладжаните, нарязаните на парченца домати и ориза. Наливаме 1-2 к.ч. топла вода, поръсваме със ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол. Варим на огъня, докато оризът омекне. Напълваме патладжаните с тази смес и ги нареждаме в намаслена тавичка. Заливаме с доматения сок, разреден с 1 к.ч. вода, поръсваме 2 с.л. олио и печем в умерена фурна.

Патладжани с чесън и лук

Прoдукти: 4 големи патладжана, 5-6 глави лук, 1 глава чесън, 5-6 домата, 1 1/2к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. едро нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Цепваме патладжаните по дължина на 5-6 места. Натриваме отворите със сол и оставяме да се отцедят. Нарязваме лука на филийки, а чесъна – на ситно. Задушаваме ги в мазнината, докато лука стане прозрачен. Прибавяме 2 обелени и ситно нарязани домати. След 10 мин прибавяме червения пипер и едро нарязания магданоз. С приготвената смес пълним разрезите в патладжаните, а остатъка изсипваме в тавичка. Върху нея нареждаме останалите домати, нарязани на филийки и патладжаните. Печем в умерена фурна, докато ястието остане на мазнина.

Патладжани, пълнени с гъби

Прoдукти: 4 патладжана, 1 морков, 1 глава лук, 1 с.л. олио, костен бульон, мащерка, дафинов лист, сол; зa плънката: 500 г гъби, 250 г домати, 30 г краве масло, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме патладжаните по дължина на половинки и ги варим 10 мин в подсолена вода. Изваждаме ги и издълбаваме сърцевината. Попарваме доматите, обелваме ги, отстраняваме семената и ги нарязваме на малки кубчета. Нарязваме на ситно чесъна и 1 глава лук и ги запържваме в маслото. Щом поомекнат, прибавяме нарязаните на парченца гъби и задушаваме 5-6 мин. После сипваме доматите заедно с отделения доматен сок, подправяме с черен пипер и сол и задушаваме, докато течността се изпари. Накрая слагаме издълбаната вътрешност, разбъркваме и пълним патладжаните с тази смес. Нареждаме ги в намаслена тавичка, като слагаме между тях нарязаните на парченца морков и лук. Прибавяме подправките, заливаме с бульон, захлупваме и печем 20-30 мин в слаба фурна.

Патладжани, пълнени с макарони

Прoдукти: 4 едри патладжана, 2 големи глави лук, 3 скилидки чесън, 3 с. л. олио, 180 г дребни макарони, 1 връзка магданоз, 1 връзка пресен лук, 1 ч. л. къри, 1 ч. л. майорана, 150 г ементал, сол, черен пипер, 1 ч. л. вегета, индийско орехче, 50 г пармезан.
Нaчин на приготвяне: Патладжаните издълбаваме и сърцевината нарязваме на дребно. Варим в малко подсолена вода макароните до омекване и ги оставяме да поизстинат. Лука и чесъна нарязваме на дребно и запържваме в загрятата мазнина. Добавяме макароните и варим още няколко минути. Магданоза и пресния лук накълцваме на ситно, настъргваме ементала и заедно с яйцата изсипваме в сместа. Подправяме с вегетата и индийското орехче и пълним ладийките патладжан. Нареждаме в подмазан съд и печем около 40 минути. Малко преди да извадим от фурната поръсваме с настъргания пармезан.

Панирани патладжани с плънка

Прoдукти: 5 патладжана, 1 ч.ч. олио, 3 глави лук, 200 г сирене, 5-6 яйца, 5.л. галета, черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжаните, така че да се запази дръжката им, посоляваме и ги оставяме да престоят 30 мин. Изстискваме ги и пържим до омекване в половината от олиото. В същата мазнина задушаваме ситно нарязания лук. Когато лукът омекне, прибавяме натрошеното сирене, 2 разбити яйца сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз. Разрязваме патладжаните по дължина на две /без да разделяме половинките/, издълбаваме ги и пълним с приготвената смес. Панираме в останалите разбити яйца и галетата и пържим до златисто оцветяване.

Сациви от патладжани

Прoдукти: 1 кг патладжани, 150 г орехови ядки, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 малка червена чушка, 3-4 с.л. оцет, магданоз, копър, сол; за соса "Сацибели": 450 г орехови ядки, 250 г лук, 200 мл оцет, 25 г чесън, 50 г мента и магданоз, 1 г червен пипер, 500 мл бульон или вода, 20 г сол
Нaчин на приготвяне: Измиваме патладжаните, изрязваме от двете им страни капачета, правим дълбок прорез по дължина и ги пускаме за 5 мин в кипяща вода. Изваждаме ги и оставяме да се отцеждат 30-40 мин, затиснати с тежест. Счукваме ореховите ядки, прибавяме ситно нарязаните лук, чесън, чушка, магданоз и копър. Разбъркваме добре, посоляваме и разреждаме с оцета. С тази плънка пълним патладжаните. Подреждаме ги в подходящ съд, заливаме ги със соса "Сацибели" и ги държим на хладно 2-3 дни.
Сос "Сацибели" приготвяме по следния начин: Счукваме ореховите ядки и ги разреждаме с оцета. Добавяме бульона, смления лук, счукания чесън, червения пипер и стритите магданоз и мента. Посоляваме и разбъркваме добре.

Малки патладжанчета с босилек

Прoдукти: 6 патладжанчета, 1 връзка босилек, 2 скилидки чесън, зехтин, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Слагаме в затоплената до 210 градуса фурна 4 патладжанчета за 30 минути. Срязваме ги на две, изваждаме месестата им част с лъжица и я слагаме в купа. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, прибавяме 1 с. л. зехтин, накълцания чесън и босилек и разбъркваме. Останалите 2 патладжанчета нарязваме на по 3 парчета и издълбаваме вътрешностите им възможно най-дълбоко. Намазваме обилно със зехтин и слагаме да се пекат 5-8 минути на 210 градуса. Като ги извадим от фурната, ги напълваме с патладжаненото пюре с босилек. Сервираме ги много топли или студени.

Пълнени патладжани

Прoдукти: 200 г варено или печено пилешко месо, 2 изпечени патладжани, 2 скилидки чесън, 5 с.л. сусам, 6 с.л. майонеза, 1-2 стръка копър, 1 ч.л. лимонов сок, 1/2ч.л. тахан, 3 зелени маслини, бял и черен пипер, листа от целина и мента, сол.
Нaчин на приготвяне: Опичаме патладжаните, обелваме ги и ги срязваме надлъжно на две. Внимателно ги издълбаваме, леко посоляваме и обтриваме от вътрешната страна с част от майонезата, която сме смесили със счукания чесън и наситнения копър. Смесваме ситно нарязаното месо с останалата майонеза, белия и черния пипер. Прибавяме сусамените семена, които предварително сме запекли в сух тиган и сме счукали много добре. Прибавяме също така тахана и ситно нарязаните маслини. Разбъркваме много добре и пълним издълбаните патладжани с тази смес, така че да се получи връх. Украсяваме с листенца от целина и мента и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Фуксия украсява двора и терасата

Фуксията не може да се обърка с никое друго растение. Питат ли ви кое е то - достатъчно да кажете: цветовете му са като рокля на балерина”. В тях има нещо и от новогодишната елха, увенчана с разноцве...

Да се научим да отказваме

Родителите често казват "не", когато детето им иска нова играчка. Какво да направим, за да разбере то правилно ограниченията, щом това се налага? Всеки човек има неосъществени мечти в детств...

Пържени кюфтенца

Кюфтета по цариградски Прoдукти: 500 г кайма /смес/, 1 глава лук, 1 филийка сух бял хляб, 1 к.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 к.ч. брашно, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 ч.ч. олио, четвърт пакетче краве масл...

Повече въздух!

Древните лекари смятали, че за да не боледува, човек трябва да остава гол поне два часа дневно. Съвременните обитатели на големите градове надали могат да си позволят това, въпреки че заради силно зам...

Начало