Още рецепти » 13 юни

 13 юни

ЗАКУСКА

Баница с домашна юфка

Прoдукти: 200 г домашна юфка, 3-4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 250 г сирене, 60 г краве масло или 4-5 с.л. олио, 500 мл газирана вода.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и ги смесваме с натрошеното сирене, разтопеното масло, киселото мляко и газираната вода. Разстиламе юфката в намаслена тавичка, заливаме с приготвената смес и разбъркваме. Печем баницата в умерено загрята фурна, докато се зачерви отгоре.

ОБЯД

Супа от маруля с ориз

Прoдукти: 2 средно големи марули, 1 връзка зелен лук, 4 с.л. ориз, 1 с.л. брашно, 4 с.л. олио, лимонов сок, копър, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме марулите 10 мин в леко подсолена вода. Измиваме и ги нарязваме на ивички. Сгорещяваме олиото и задушаваме 5 мин ситно нарязания. Прибавяме нарязаните марули и задушаваме още 10 мин. Заливаме зеленчуците с 6 ч.ч. вряла вода, посоляваме и варим 30 мин. Прибавяме ориза и варим още 15 мин. Преди да отстраним от огъня прибавяме размитото с малко вода брашно. При поднасянето подправяме с лимонов сок, поръсваме с черен пипер и наситнени магданоз и копър.

Гулаш с пилешко месо и зеленчуци

Прoдукти: 500 г бяло пилешко месо, 400 г домати, 3 глави лук, 200 г гъби, 400 г картофи, 3-4 с.л. олио, 1 ч.ч. бяло вино, 1 ч.ч. сметана, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилешкото месо на хапки. Попарваме доматите, обелваме ги, отстраняваме семената и ги нарязваме на хапки. Гъбите и картофите също нарязваме на парчета. Нарязваме лука на осминки и го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме месото и също го запържваме, като непрекъснато бъркаме. Наливаме виното, кипваме сместа и варим 5 мин. Прибавяме нарязаните зеленчуци и сметаната. Поръсваме с наситнен магданоз и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме, захлупваме плътно и задушаваме 1 час на слаб огън.

Маслена пита

Прoдукти: 300 г брашно, 120 г разтопено масло, 100 г захар, 3 жълтъка, 1/2 пакетче бакпулвер, 1 с. л. кисело мляко; зa плънката: 3 белтъка, 150 г кайсиево сладко, 50 г пудра захар.

Нaчин на приготвяне: От посочените продукти замесваме маслено тесто, 2/3 от което разстиламе в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка. Останалото тесто слагаме за 20 минути в камерата на хладилника, а през това време приготвяме плънката: разбъркваме сладкото със захарта и добавяме разбитите на сняг белтъци. Разстиламе на равномерен пласт върху питата, а отгоре настъргваме позамръзналото в камерата тесто. Печем 40-45 минути в умерена фурна. Изчакваме питата да изстине и я нарязваме на квадрати или на ромбове.

ВЕЧЕРЯ

Домати с бъркани яйца на фурна

Прoдукти: 1 кг домати, 1 пакетче краве масло, 2 глави лук, 200-300 г сирене, 2-3 яйца, 1 1/2ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го пържим в сгорещената мазнина, докато омекне. Прибавяме обелените и настъргани домати и варим 15 мин. Поръсваме с брашното и сол на вкус и отстраняваме от огъня. Прибавяме натрошеното сирене и разбитите с млякото яйца. Разбъркваме, поръсваме с наситнения магданоз, изсипваме в тавичка и печем в умерена фурна.

Лимоново желе

Прoдукти: сокът от 4 лимона, 1 ч.ч. пудра захар, 2 ч.ч. вода, 2 с.л. желатин, 3 ванилии

Нaчин на приготвяне: Сваряваме лимоновите кори с водата и захарта. Прибавяме набъбналия и предварително накиснат в малко хладка вода желатин и бъркаме в горещата смес, докато се стопи, без да го оставяме да завира. Сваляме съда от котлона и като поизстине сместа, наливаме лимоновия сок, който предварително сме прецедили. Изсипваме сместа в обляна със студена вода подходяща форма и оставяме за 3-4 часа в хладилника да желира. Преди сервиране топваме формата за секунди във вряла вода, обръщаме я в десертна чиния и украсяваме с бисквити и плодове.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Клептуза – перлата на Велинград

Има едно място във Велинград, което всеки гостенин посещава. Заради него идват от далечни места в града с най-многото минерални извори. Това е Клептуза – истинско чудо на природата, облагородено от чо...

Септемврийски грижи за цветните лехи

През септември грижите, които трябва да положите за многогодишните растения, не са сложни. Поддържайте почвата около тях в рохкаво и чисто от плевели състояние. Прецъфтелите многогодишни цветя трябва ...

Резитба на чайнохибридните рози

Чайнохибридните рози са резултат от кръстосването между чайните и ремонтантните рози. Първият сорт е създаден във Франция през 1867 год. И става родоначалник на цяла група рози. Тези рози цъфтят неп...

Цветна светлина в дома

Цветната светлина въздейства много по-силно на нашите сетива, отколкото ярките стени или предмети. С едно щракване на копчето тя е способна да промени нагласата ни, да активизира или, обратното – да з...

Начало