Още рецепти » 20 май

 20 май

ЗАКУСКА

Мини кроасанчета

Прoдукти: 250 г краве масло, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 бакпуловер, 1/2 ч.л. сода, 150 г настъргано сирене, 150 г кашкавал, 4 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сол.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото и смесваме с останалите продукти. От тази смес омесваме тесто и оставяме да престои 2 часа в хладилника. Разделяме охладеното тесто на 5 топки. Всяка топка разточваме и нарязваме на 16 триъгълника, които завиваме от широката към по-тясната страна. Получените кроасанчета намазваме с жълтък и по желание поръсваме със сусам. Печем в умерена фурна.

ОБЯД

Супа от домати и грис

Продукти за 4-5 порции: 750 г домати, 1 к.ч. грис, 60 г краве масло, 3 твърдо сварени яйца, черен пипер, сол, листа от магданоз и целина.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите и леко ги посоляваме. Сваряваме ги в 1 ч.ч. вода, претриваме през цедка, заливаме ги с 1 л вода и оставяме да заврят отново. Прибавяме на тънка струя и при непрекъснато бъркане гриса и варим още 10 мин. Преди да отстраним от огъня прибавяме ситно нарязаните листа от магданоз и целина и поръсваме с черен пипер. Поднасяме супата с нарязаните на кубченца твърдо сварени яйца.

Задушени пиперки със салам

Продукти за 4 порции: 300 г салам, 6 пиперки, 4 домата, 2 глави лук, половин пакетче краве масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Попарваме за малко доматите във вряща вода, обелваме ги и ги разрязваме на четири. Лука нарязваме на ситно, а пиперките - на кръгчета. В отворена тенджера под налягане разтопяваме маслото и запържваме нарязания на кръгчета салам. Прибавяме нарязаните лук и пиперки и също леко ги запържваме, слагаме и доматите, посоляваме, поръсваме с черен пипер, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме ястието 5 мин.

Портокалови сладкишчета

Прoдукти: 1 голям портокал, 1 ч.л. коняк, 125 г захар на бучки, 6 жълтъка, 600 мл бита сметана, захаросани лимонови резенчета.

Нaчин на приготвяне: Обелваме кората на половината портокал с помощта на белачка за картофи и я слагаме във вряща вода за 2 мин. Извеждаме я и прибавяме коняка, сока от портокала, захарта и жълтъците. Разбиваме с миксер. Слагаме сметаната на котлона и нагряваме, докато заври и прибавяме постепенно сместта с портокаловата кора. Изсипваме в чашки за крем карамел, нареждаме ги в тава, пълна до половината с вода и печем на 160°С около 30 мин. Сервираме ги топли или охладени.

ВЕЧЕРЯ

Пържени котлети от акула

Продукти за 4 порции: 4 котлета от акула, 5 с.л. зехтин, 2 с.л. брашно, 1 домат, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 2 с.л. стафиди, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме и подсушаваме котлетите. Натриваме ги с черен пипер и сол, овалваме ги в брашното и ги изпържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме ги и ги оставяме да се отцедят. В същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Щом стане златист, прибавяме нарязаните на кубчета домати и готвим десетина минути на умерен огън. После сипваме стафидите, поръсваме с наситнен магданоз, слагаме котлетите в соса и задушаваме още 10 мин.

Ванилен крем с извара

Прoдукти: 2 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. захар, 1 яйце, 400 г извара, 40 г нишесте, 1-2 ванилии.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме изварата с част от захарта и част от млякото. Смесваме нишестето с жълтъка, ванилията останалите захар и мляко. Варим на огъня до получаване на гъст крем. Изчакваме да изстине, прибавяме към него изварата и внимателно съединяваме с разбития на сняг белтък. По желание украсяваме с плодове или заливаме с плодов сироп.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

ВЕРСАЙ – какво да видите за 2 часа

Построен през втората половина на XVII в. от Краля Слънце - Луи XIV, Версай се е превърнал в символ на френското величие, в апотеоз на разточителството и разкоша. Дворецът е включен в програмата на вс...

Лечебната сила на пчелното млечице

Пчелното млечице е биологичноактивен продукт и има най-голяма хранителна стойност от пчелните продукти. От древни времена и сега този продукт се слави с чудодейните си качества. Добиването му е много ...

Растителните композиции

Ако сте приключили със строителството и сте решили да обърнете внимание на градина, в главата ви сигурно нахлуват безброй въпроси. Един от тях със сигурност е какви растения да засадите и как да ги ра...

Десертни рула

Бисквитено руло Прoдукти: 1 опаковка меки бисквити, 1 к.ч. прясно мляко, 2 ч.л. какао, 1 к.ч. пудра захар, 1 ч.л. ром; зa блата: 6 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч амонячна сода, 2-3 с...

Начало