Още рецепти » 09 юни

 09 юни

ЗАКУСКА

Пай с шунка и кашкавал

B%]Прoдукти: 15 с.л. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 150 г шунка, 100 г кашкавал, 1 ч.ч. кисело мляко, 4 яйца, магданоз, копър, ким, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното със содата и при непрекъснато бъркане прибавяме яйцата, млякото, наситнената шунка, настъргания кашкавал, подправките и ситно нарязаните магданоз и копър. Омесваме гладко тесто, което разстиламе в намаслена и набрашнена тавичка. Печем във фурна, загрята до 250°С.

ОБЯД

Телешко варено

Продукти за 4-5 порции: 300 г телешко месо, 2-3 моркова, половин глава целина, 3-4 корена от магданоз, 1 глава лук, 5-6 картофа, 2-3 домата, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, заливаме го със студена вода и слагаме да се вари. Когато възври, посоляваме. Изчакваме месото да поомекне и прибавяме цялата глава лук и едро нарязаните моркови, целина и корени от магданоз. Продължаваме да варим на умерен огън. Малко преди да отстраним от огъня, слагаме едро нарязаните картофи и домати. Доваряваме и поръсваме готовата супа със ситно нарязан магданоз.

Пиле по македонски

Продукти за 4 порции: 1 пиле с дреболиите, 150 г гъби, 1 глава лук, 60 г краве масло, 3 картофа, 2 зелени чушки, 1 к.ч. бяло вино, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме изчистеното пиле, поръсваме с черен пипер и оставяме малко да престои. В половината от маслото изпържваме ситно нарязания лук, прибавяме изчистените и нарязани на парченца гъби. Изпържваме и тях, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Напълваме пилето със задушените гъби, зашиваме разреза с бял конец, изпържваме от всички страни в сгорещено масло, наливаме вода и задушаваме. След 15 мин прибавяме нарязаните дреболии, картофите, също нарязани на кубчета и чушките, нарязани на парченца. Заливаме с виното, посоляваме, поръсваме с черен пипер и задушаваме до омекване. При задушаването поливаме пилето със соса и доливаме вода.

Сладкиш с череши

B%]Прoдукти: 1 к.ч. разтопено краве масло, 4 с.л. пудра захар, 2 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 1 бакпулвер, 2 ч.ч. брашно, 1 кг череши, 1-2 ванилии, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме 10-15 мин разтопеното масло заедно със захарта. При непрекъснато бъркане прибавяме последователно яйцата, студеното мляко, в което сме разтворили бакпулвера, и накрая брашно. В намаслена и набрашнена тавичка разстиламе полученото тесто на пласт с дебелина 2 см. Отгоре нареждаме почистените от костилките череши и поръсваме ванилиите. Печем сладкиша в умерено силна фурна. След като изстине, поръсваме с пудра захар и нарязваме на пастички.

ВЕЧЕРЯ

Виенски шницел

Продукти за 4 порции: 600 г телешко месо от бута, 2 яйца, прясно мляко, брашно, галета, олио, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Отрязваме 4 шницела от бута /не трябва да са много тънки/, начукваме ги добре и ги овалваме в брашно. Потапяме в яйцата, разбити с няколко капки олио, 2 с.л. прясно мляко и сол, овалваме в галета, като леко я притискаме към шницела, изтръскваме излишната галета и изпържваме шницелите от двете страни.

Сладоледен кейк

B%]Прoдукти: 1 кг шоколадов сладолед, 30 броя бишкоти, 12 бучки захар, 3 с. л. ягодов или портокалов ликьор, 300 г сметана, 60 г пудра захар, 1 пакетче ванилена захар.

Нaчин на приготвяне: Сладоледа оформяме като правоъгълник. Бучките захар слагаме да кипнат на огъня със 100 мл вода, докато се разтворят. Оставяме сиропа да изстине и прибавяме ликьора. Разбиваме сметаната, пудрата захар и ванилията на гъст крем. Бишкотите потапяме една по една в ароматизирания сироп, нареждаме ги в продълговата чиния за сервиране и веднага поставяме отгоре сладоледа. С останалите бишкоти покриваме сладоледа отстрани и отгоре. Намазваме със сметановия крем от всички страни и сервираме веднага.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Бременност и грижи за кожата

Бременността е физиологично състояние, при което настъпват важни промени не само в дейността на половите жлези, но и на всички жлези с вътрешна секреция. Тези промени се отразяват върху функциите на в...

Печива с месо

Баница със свинско месо Прoдукти: 1 кг брашно, 1 с.л. оцет, 1 с.л. олио, 1 кг тлъсто свинско месо, 8 яйца, 1-2 с.л. мас, черен пипер, сол на вкус. Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното с 1 не...

Подвижни форми на цветните композиции

Всичко, което расте около нас, претърпява промени в своята форма и развитие. Ние сме свидетели как от семенце се появява стръкче, появяват се листенца и цветове. Това е движение, което макар и незабе...

Бугенвилея краси терасата

Това прекрасно градинско растение носи името на френския мореплавател Бугенвил живял през 18 век. Известни са около 18 вида бугенвилеи - трънливи дървета, храсти и лиани, вечно зелени или листопадни...

Начало