Още рецепти » 11 януари

 11 януари

ЗАКУСКА

Котопита

Прoдукти: 1 пакет кори за баница, 2-3 с.л. зехтин, 1 к.ч. обелени, скълцани и леко препечени бадеми, 2 с.л. прясно мляко; зa плънката: 1 с.л. зехтин, 1 средно голяма глава лук, 1-2 скилидки чесън, 450 г сварено и обезкостено бяло пилешко месо, 1/2 к.ч. настъргано краве сирене, 2 яйца, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 с.л. ситно нарязани листа от прясна мента, сол, черен пипер

Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме мазнината за плънката и задушаваме 2-3 мин нарязаните на ситно лук и чесън. Отстраняваме кожата на пилешкото и накълцваме месото на ситно. Прибавяме го при лука, леко поизпържваме, подправяме с изброените за плънката продукти и разбъркваме. Загряваме фурната на 190°С. В намаслена тавичка разстиламе първата кора, намазваме я със зехтин, наръсваме с бадеми и покриваме с втората. Така постъпваме до изчерпването на половината кори. Разпределяме равномерно плънката и довършваме корите, мажейки всяка с мазнина и поръсвайки с бадеми. Наложената котопита нарязваме на квадрати, заливаме с млякото и печем около 35 мин, докато поруменее равномерно.

ОБЯД

Търновска телешка супа

Прoдукти: 400 г телешко месо с кости, 60 г краве масло, 100 г печурки, 100 г карфиол, 3-4 с. л. грах от консерва, 2 с. л. ориз, 1 яйце, 1/2 ч. ч. кисело мляко, магданоз, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парченца и го варим до омекване в подсолена вода. Прибавяме накъсания на цветчета карфиол, задушените в част от маслото гъби, граха и ориза. Варим супата още 15 минути, застройваме я с яйцето и киселото мляко, подправяме с останалото масло и поръсваме с черен пипер и наситнен магданоз.

Октопод със сушени плодове

Прoдукти: 1 кг октопод, 500 г лук, 1 малка ябълка, 100 г пресен корен джинджифил, 100 г сушени кайсии, 100 г стафиди, 3 с.л. зехтин, 3 с.л. краве масло, 1 ч.ч. червено вино, канела, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в смес от маслото и зехтина. Щом стане прозрачен, прибавяме обелената ябълка, нарязана на малки кубчета, стафидите и ситно нарязаните джинджифил и кайсии. Пържим 5-6 мин и добавяме почистения и нарязан октопод. Подправяме с канела, черен пипер и сол и пържим още няколко минути. Накрая наливаме виното, захлупваме и задушаваме 1 час на слаб огън.

Щрудел със стъргано тесто

Прoдукти: 1 пакетче краве масло, 120 г пудра захар, 3 яйца, 300 г брашно, 1 бакпулвер, половин пакетче канела, 1 кг ябълки, 1 к.ч. счукани орехи, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, настъргваме ги и ги смесваме с канелата, счуканите орехови ядки и малко захар. Отделно разбиваме маслото с останалата захар до побеляване. Прибавяме едно по едно яйцата и брашното, пресято с бакпулвера. Замесваме тесто, което разделяме на две части. Едната част разточваме на кора, която разстиламе на дъното на намаслена тавичка. Отгоре разпределяме ябълковата смес. Върху ябълките на едро ренде настъргваме останалото тесто. Печем сладкиша в умерена фурна. Преди поднасяне поръсваме готовия щрудел с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Месни хапки на тиган

Продукти за 2-3 порции: 150 г телешко месо, 150 г крехко свинско месо, 150 г шунка, 1 глава лук, 1 връзка корени за супа, 1 люто чушле, 1 кисела ябълка, 1 ч.л. горчица, 1 ч.л. доматено пюре, 2-3 с.л. олио, 1-2 с.л. бульон, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, червен и черен пипер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месата и шунката на малки хапки. Смесваме ги със ситно нарязания лук. Изпържваме сместа в силно загрята мазнина, като от време на време разбъркваме с дървена лъжица. Когато месото поомекне, намаляме огъня до умерен, поръсваме ситно нарязания магданоз и пържим още десетина минути. Прибавяме горчицата и доматеното пюре, размити в бульона и отдръпваме сместа на тих огън. В друг съд сгорещяваме олиото и задушаваме ситно нарязаните корени за супа, почистената и настъргана ябълка и /по желание/ нарязаното люто чушле. Когато тази смес поомекне, прибавяме изпърженото месо, без да разбъркваме. Държим на огъня още 2-3 мин разпределяме на порции и поднасяме.

Крем “Панаше”

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 2 яйца, 3 жълтъка, 150 г захар, 50 г брашно, половин пакетче краве масло,1 ч.л. кафе, 2 ч.л. какао, 2 ванилии, 8 бучки захар.

Нaчин на приготвяне: Загряваме млякото на огъня. Разбиваме целите яйца и жълтъците заедно със захарта и брашното. Постепенно ги сипваме във врялото мляко. Варим сместа на огъня при непрекъсно бъркане, докато заври. После изчакваме да се сгъсти и прибавяме маслото. Отстраняваме веднага от огъня и изсипваме сместа в 4 купички. Към крема в първата купичка прибавяме кафето, във втората купичка сипваме подсладеното с малко захар какао, в третата – ванилиите, а към крема в четвъртата купичка прибавяме карамела, който сме приготвили от бучките захар и 3 с.л. гореща вода, прибавени след карамелизирането на захарта, за да разтвори карамела. Оставяме купичките на хладно, за да стегнат и след това ги обръщаме в голяма купа.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Неповторимият чар на декоративния лук

Свикнали сме да свързваме лука най-вече с готварството. Много видове лук обаче цъфтят изключително красиво и са с ефектен външен вид. Те отдавна се ползват за украсяване на градините, парковете, град...

Да се научим да отказваме

Родителите често казват "не", когато детето им иска нова играчка. Какво да направим, за да разбере то правилно ограниченията, щом това се налага? Всеки човек има неосъществени мечти в детств...

Да сготвим каша

Брашняна каша с чесън Продукти за 4 порции: 4-5 с.л. разтопено краве масло, 1 к.ч. брашно, 6-7 скилидки чесън, 2 ч.л. олио, сол. Нaчин на приготвяне: Препичаме брашното в сух тиган и след т...

Мама отива на работа

Както и да го овъртаме, главната мисия на жената е да роди дете. Но когато малкото порасне, пред жената възниква въпросът: не е ли време за работа? Може би достатъчно стоях между четири стени? Повеч...

Начало