Още рецепти » 31 януари

 31 януари

ЗАКУСКА

Охлюви със сирене

Прoдукти: 1 пакет фини кори, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 150 г сирене.

Нaчин на приготвяне: Разстиламе корите и намазваме всяка кора с разтопено масло. После ги нареждаме една върху друга и ги навиваме на стегнато руло. Нарязваме рулото на кръгчета, които нареждаме в намаслена тавичка. Разбиваме яйцата и ги смесваме с натрошеното сирене и останалото разтопено масло. Разпределяме плънката върху кръгчетата в тавата и ги печем в умерено загрята фурна, докато се зачервят.

ОБЯД

Доматена супа със скариди

Прoдукти: 1 кг домати, 250 г почистени скариди, 2 стръка целина без листата, 1 малко люто чушле, 2 скилидки чесън, 2 глави лук, 3-4 стръка зелен лук, 1 с.л. зехтин, 500 мл зеленчуков бульон, 1 ч.ч. нискомаслена течна сметана, 1 ч.л. смлян джинджифил, настърганата кора и сокът от половин лимон, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме в сгорещената мазнина. Щом станат прозрачни, прибавяме обелените и настъргани домати и също ги запържваме. Наливаме бульона, прибавяме лимонената кора, джинджифила и дафиновия лист и варим 30 мин на умерен огън. После изваждаме дафиновия лист и пасираме супата. Връщаме я на огъня и прибавяме скаридите, ситно нарязаната целина и лютото чушле, разрязано на две и почистено от семето. Варим 10 мин на тих огън. Накрая изваждаме лютото чушле и наливаме сметаната. Подправяме с лимонов сок, черен пипер и сол на вкус. Поднасяме супата гореща, поръсена със ситно нарязан зелен лук.

Риба с гъби в гювеч

Прoдукти: 1 кг риба, 1-2 глави лук, 250 г печурки, 1 ч.ч. бяло вино, 1 к.ч. рибен бульон, 50 г краве масло, 1-2 с.л. галета, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и гъбите на дребно и покриваме с тях дъното на намаслен глинен гювеч. Нареждаме отгоре почистената и измита риба, посоляваме, поръсваме с черен пипер и наливаме виното и бульона. После поръсваме с галетата, слагаме тук там парченца от маслото, захлупваме и пъхаме гювеча в студена фурна. Загряваме фурната до умерена температура и печем 30-40 мин.

Лондонски пастички

Прoдукти: 1 1/2 пакетче краве масло, 100 г пудра захар, 3 яйца, 1 1/2 ч.ч. брашно, 150 г кристална захар, кората от половин лимон, конфитюр от ягоди, бадеми.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото с пудрата захар до побеляване и прибавяме един по един отделените жълтъци, настърганата лимонова кора и брашното. Разбъркваме добре и изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно квадратна тавичка, така че да получим пласт с дебелина около 1,5 см. Печем в умерена фурна. След като блатът се изпече разстиламе върху него конфитюр от ягоди и го заливаме с глазура приготвена от разбитите с кристалната захар белтъци. Поръсваме с нарязани и леко препечени бадеми и отново запичаме в слаба фурна. Нарязваме още топлия сладкиш на квадратчета.

ВЕЧЕРЯ

Равиоли с колбаси

Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 4 яйца, 60 г краве масло, 150 г кашкавал, 150 г шунка, 200 г мек салам, 1 с.л. бяло вино, 1 щипка индийско орехче, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: От брашното, 3 яйца, индийското орехче, 1-2 с.л. вода, сол и черен пипер на вкус замесваме твърдо тесто, което оставяме да престои 1 час. Нарязваме колбасите на ситно и ги смесваме с половината от настъргания кашкавал, половината масло, виното, сол и черен пипер на вкус. Разточваме тестото на тънка кора, която нарязваме на квадратчета. Слагаме в средата на всяко квадратче по малко от приготвената плънка, намазваме ги по края с последното разбито яйце и ги прегъваме по диагонала, като притискаме краищата, за да залепнат. Завиваме равиолите с влажна кърпа и ги варим на порции в леко подсолена вода 1-2 минути след като изплуват на повърхността. Изваждаме ги с решетеста лъжица и ги слагаме в малка тавичка. Заливаме с останалото разтопено масло, поръсваме с отделения кашкавал и слагаме за 2-3 мин в гореща фурна.

Лимонов мус

Прoдукти: 7 яйца, 250 мл вода, кората и сокът от 1 лимон, 200 г захар, вишни от сладко за украса.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с водата и лимоновия сок и прецеждаме през гъсто сито или цедка. Прибавяме захарта и ситно настърганата лимонова кора. Слагаме сместа на огъня и бием с телта, така че да получим гъста пяна, като внимаваме да не заври, защото в такъв случай мусът ще спадне. Наливаме сгъстената и бухнала пяна в стъклени чаши и я слагаме в хладилника, за да стегне. Преди да поднесем, украсяваме с вишни от сладко.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Десерти с банани

Изненада с банани Прoдукти: 400 г ванилов сладолед, 6 банана, 15 г краве масло, 50 г захар, 4 с.л. ром, настъргана лимонова кора. Нaчин на приготвяне: Обелваме бананите и ги нарязваме надлъжно ...

ВЕРОНА – град на влюбените

Верона е един невероятно красив град, който в известна степен остава в сянката на Венеция. Въпреки това уникалната архитектура на града и световно известните забележителности като Арената и Къщата на ...

Вкусотии със скариди

Пикантни скариди Прoдукти: 400 г скариди, 30 г краве масло, 1 с.л. олио, 2-3 скилидки чесън, 2 люти чушки, 1 с.л. лимонов сок, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме чесъна на ситно, а лютите чушл...

Мебели-скривалища

Цяло лято се чудим точно кога да вземем отпуската си, особено ако тя не е ползвана с години и се е натрупала… Но не само за това трябва да мислим, защото голям проблем е и как да оставим жилището си п...

Начало