ЗАКУСКА
Палачинки като бюреци
Прoдукти:100 г + 1 с.л. масло, 6 яйца, 225 г брашно, около 500 мл вода или прясно мляко, сол, щипка настъргано индийско орехче, 1 с.л. сос “Уорчестър”, 500 г настърган кашкавал,150 г галета, олио за пържене
Нaчин на приготвяне: Бием на гладка смес 4 яйца, 200 мл прясно мляко, 150 г брашно и сол. Прибавяме 1 с.л. разтопено масло и избъркваме добре. За плънката в тиган с дебело дъно на умерен котлон стопяваме останалите 100 г масло. Прибавяме 75 г брашно и с бъркане готвим около 3 мин. Намаляваме на слаба степен и на струйка наливаме останалото топло мляко. Поръсваме със сол, черен пипер и индийско орехче. Разбъркваме добре. Оставяме сместа да изстине, прехвърляме я в купа, захлупваме и слагаме за 1 час в хладилник. Загряваме сача. Сипваме от рядкото тесто на тънък слой, но така че да покрием цялото дъно. Изпичаме от двете страни. Слагаме готовите палачинки в сух съд на топло място. Вадим плънката от хладилника и прибавяме настъргания кашкавал. Слагаме по 3 с.л. в центъра на всяка палачинка и навиваме на руло. Сгъваме краищата навътре. В друга купа разбиваме останалите 2 яйца. Сгорещяваме олиото за пържене на умерен котлон. Намазваме готовите палачинки с яйце, овалваме ги в галета и ги пържим около 4 мин, докато равномерно поруменеят.
ОБЯД
Млечна супа по разложки
Продукти за 4 порции: 3 ч.ч. прясно мляко, 2 ч.ч. вода, 100 г ориз, 120 г кашкавал, 40 г краве масло, 2 яйца, 1 ч.л. стрита чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим ориза в подсолена вода, докато омекне. Прибавяме млякото и варим още 3-4 мин. Преди да отстраним от огъня, прибавяме маслото и чубрицата. Застройваме с разбитите яйца и поръсваме с настъргания кашкавал.
Тас-кебап
Прoдукти: 1 кг телешко месо, 1/2 ч.ч. растително масло, 4 глави лук, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1/2 ч.ч. вино, 10 зърна черен пипер, 5-6 зърна бахар, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от костите, нарязваме на парченца и задушаваме в мазнината и малко вода заедно със ситно нарязания лук. Когато лукът омекне, прибавяме доматеното пюре, брашното и червения пипер. Заливаме ястието с бульон или гореща вода, посоляваме и оставяме да ври на умерен огън. Когато месото омекне, прибавяме черния пипер, бахара и виното. Готовото ястие трябва да остане на мазнина. Поднасяме кебапа поръсен със ситно нарязан магданоз.
Сладолед с праскови и касис
Прoдукти: 800 г зрели праскови, 1 ч.ч. захар, 1 к.ч. сметана, 200 г касис, сок от 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Обелваме прасковите, почистваме ги от костилките, смачкваме ги на пюре, прибавяме сметаната, разбъркваме добре и оставяме така приготвената сладоледена смес в хладилника. Затопляме касиса със съвсем малко вода и пресоваме, за да извлечем сока. Прибавяме захарта и сока от лимона и оставяме в хладилника. Приготвяме високи стъклени чаши за сервиране, в които слагаме топки от сладоледа, заливаме със сока от касис и сервираме веднага.
ВЕЧЕРЯ
Пататник с месо
Прoдукти: 1,5 кг картофи, 3-4 глави лук, 1 ч.ч. олио, 5 яйца, 300 г кълцано месо /или създарма/, 300 г брашно, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, измиваме ги и ги настъргваме на едро ренде. Разбъркваме с месото, ситно нарязаните яйца, лук и джоджен, Посоляваме, поръсваме с черния пипер и поливаме с част от мазнината. От брашното, посолено с малко сол, омесваме тесто. Разточваме две кори - голяма и по-малка. В намазаната с мазнина тава се полагаме голямата кора, върху нея разстиламе плънката и покриваме с малката кора, загъваме краищата и поръсваме с останалата мазнина. Приготвения пататник печем в умерена фурна.
Супа от диви ябълки и боровинки
Продукти за 4 порции: 500 г ябълки, 300 г боровинки, 1 ч.ч. захар, 1 с.л. нишесте, 1,5 л вода, 1/2 ч.ч. сметана.
Нaчин на приготвяне: Намачкваме боровинките, заливаме ги с 3-4 ч.ч. кипяща вода и ги сваряваме в захлупен съд. След 10 мин прецеждаме през сито. Изчистваме ябълките от семената, нарязваме на парченца и ги прибавяме към боровинковия сок, заедно със захарта. Разбъркваме нишестето с малко вода и го добавяме към супата. Бъркаме, кипваме и охлаждаме. Сервираме с разбита сметана.
Гинеколозите смятат, че бъдещите майки не бива да драматизират различните неприятни усещания, спохождащи ги през деветте месеца на бременността, тъй като те нямат отрицателни последствия върху здравет...
Заетите хора, които биха искали да берат пресен млад боб от градината, без да окопават големи гнезда и да опъват метри канап, може да го посадят в саксия. На пазара може да се намери сорт боб-джудже. ...
Почти всяка втора жена се оплаква от болки във врата. Горната част на гръбначния стълб е изключително крехка поради голямата си подвижност. Прешлените отговарят за движенията на очите, устата и ушите....
В древен Китай лекували пърхота със смес от мед и оризово брашно. В средата на 19 век англичанките изплаквали косите си с подсолена дъждовна вода. Вече преполовихме първото десетилетие на новия век, н...