ЗАКУСКА
Солен кекс със сусам
Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 5 с.л. разтопено краве масло, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. брашно, 200 г сирене, 1-2 с.л. сусам.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата на пяна. При непрекъснато бъркане прибавяме разтопеното масло, киселото мляко, в което сме разтворили содата, половината настъргано сирене и накрая – брашното. Забъркваме гладко тесто и го изсипваме в намаслена тавичка. Отгоре поръсваме с останалото настъргано сирене и сусама. Печем кекса в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Чорба от телешко месо с грах
Прoдукти: 300 г обезкостено телешко месо, 3 с.л. олио, 1 глава лук, 2-3 моркова, 1 парче целина, 1 ч.ч. отцеден стерилизиран грах, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме в суха тенджера нарязаното на малки хапки месо. Загряваме го на умерен огън, докато побелее, след което наливаме олиото, прибавяме ситно нарязания лук и нарязаните на кубченца моркови и целина и запържваме. Наливаме 1 л гореща вода, посоляваме и варим на умерен огън, докато се сварят продуктите. Отделно пасираме отцедения грах, прибавяме го към чорбата и варим още 10 мин.
Свинско рагу със зеленчуци
Прoдукти: 400 г свинско месо, 200 г зрял фасул, 200 г моркови, 200 г гъби, 300 г картофи, 150 г малки лукчета, 80 мл мазнина, 1 ч.л. картофено брашно, 1 ч.ч. бяло вино, 600 г домати, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме за 1 нощ във вода почистения и измит фасул. На следващия ден го варим до омекване в подсолена вода. Нарязваме месото на четири порции, посоляваме, изпържваме го в сгорещената мазнина и леко го задушаваме. Прибавяме обелените лукчета и нарязаните на парченца моркови, наливаме малко топла вода и продължаваме да задушаваме. След малко прибавяме гъбите и попарените, обелени и нарязани на по-големи парчета домати, обелените и нарязани на кръгчета картофи и размитото във виното картофено брашно и задушаваме.
Колис брод
Прoдукти: 2 ч.ч. захар, 2 ч.ч. орехи, 2 ч.ч. брашно, 6 яйца.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците и ги разбиваме продължително със захарта. Прибавяме последователно брашното, нарязаните на едро орехи и разбитите на пяна жълтъци. Изсипваме в продълговата форма, намаслена и поръсена с галета. Печем в умерена фурна и след изпичане нарязваме на дълги тесни ивици.
ВЕЧЕРЯ
Ориенталски гювечета
Продукти за 1 порция: 100 г кайма, 2 с.л. нарязан лук, 2 с.л. прясно мляко, 1-2 яйца, краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме каймата с подправките и млякото и оформяме тънко кюфте. Поставяме го в намазано с масло гювече и го разплескваме, така че да покрие освен дъното и част от стените на гювечето. Печем в умерена фурна до зачервяване. След това счупваме 1-2 яйца в средата на кюфтето и печем до побеляване на белтъка.
Ябълки в малинов сироп
Прoдукти: 6 средно големи ябълки, 150 мл сироп от малини, 70 г краве масло, мента.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, очистваме сърцевината и нарязваме на кръгчета. Запържваме ги в гореща мазнина и от двете страни. Слагаме ги в съда за сервиране и заливаме със сиропа. Можем да поръсим със ситно нарязана прясна мента.
Някога Тайланд се е наричал Сиам, така някои го назовават и днес. Това е единствената страна в Югоизточна Азия, която е запазила своята независимост по времето, когато всичките й съседи са били европе...
Цяло лято се чудим точно кога да вземем отпуската си, особено ако тя не е ползвана с години и се е натрупала… Но не само за това трябва да мислим, защото голям проблем е и как да оставим жилището си п...
Сладко от дюли Прoдукти: 1- 1.5 кг дюли, 1 кг захар, 1 к.л. лимонтузу, 500 г бадеми. Нaчин на приготвяне: Обелваме дюлите и ги настъргваме. Приготвяме сироп от захарта и 3 ч.ч. вода. Прибавяме ...
Дали против болки, при болно сърце или като контрацептив, днес предписаното ви лекарство вместо да се гълта, може да се залепи върху кожата. Лекарствените пластири са много практични. Чрез тях целебно...