Още рецепти » 29 май

 29 май

ЗАКУСКА

Вързана солена баница

Прoдукти: 1 кофичка кисело мляко, 1/2 ч.ч. топла вода, 1 с.л. захар, 1 с.л. сол, мая, колкото кибритена кутийка, 1 ч.ч. мас, 1 кг брашно; зa плънката: 300 г сирене, 2-3 яйца.

Нaчин на приготвяне: Замесваме тесто от изброените продукти и го разделяме на 16 топки. Всяка топка разточваме на кора с големината на чиния и ги намазваме с разтопената мас. Слагаме плънка от натрошено сирене, размесено с яйца. Завиваме на руло и всеки от двата края връзваме на възел. Нареждаме в намазнена тава на разстояние, като единият край с възела е отдолу, а другият – отгоре. Оставяме баницата да втасва 1 час. Намазваме я отгоре с разбито яйце и печем в сгорещена фурна.

ОБЯД

Телешка чорба

Продукти за 4 порции: 500 г телешко месо от гърдите, 2 с.л. олио, 1 връзка корени за супа, 1 с.л. “Вегета”, 2 яйца, 1 глава лук, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. ориз, 1 с.л. краве масло, червен пипер, 1 с.л. оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: В подсолена вода слагаме нарязаното на малки парчета месо, заедно с нарязаните на дребно корени за супа и вегетата. Оставяме да ври до омекване. Отделно запържваме ситно нарязания лук в сгорещеното олио, прибавяме брашното и червения пипер, разреждаме запръжката и я изсипваме във врящата чорба. Веднага след това прибавяме ориза и маслото. Оставяме чорбата да ври, докато омекне оризът. Застройваме с яйцата, разбити с оцета.

Телешко филе с гъби във фолио

Продукти за 2 порции: 250 г телешко филе, 100 г печурки, половин лимон, 20 г краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме почистените и нарязани гъби в част от мазнината, докато течността се изпари. Прибавяме малко сол. Нарязваме филето на два шницела, които леко начукваме. Посоляваме и поръсваме с лимонов сок. Всеки шницел поставяме в отделно фолио. Върху шницелите разпределяме задушените гъби и останалото масло. След това завиваме добре шницелите във фолиото /като бонбон/. Слагаме ги в тавичка, наливаме малко топла вода и печем около 40 мин в предварително загрята фурна.

Сиропирано руло

Прoдукти: 5 яйца, 100 г пудра захар, 2 с.л. какао на прах, 2-3 с.л. брашно, 2 с.л. краве масло, 3 белтъка за крема, 250 г кристална захар за сиропа; зa плънката: 1/2 ч.ч. смлени орехови ядки, 2/3 ч.ч. горещо прясно мляко, 1 с.л. какао на прах, 200 г краве масло, 100 г пудра захар, 1 ч.л. ром /или 1 ванилия/.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с пудрата захар. Прибавяме брашното и какаото. Изсипваме сместа в правоъгълна тава, предварително намазана с разтопено краве масло, поръсена с брашно и застлана с тънка хартия. Печем двадесетина минути. През това време приготвяме плънката, като смесваме ореховите ядки с горещото прясно мляко. Отделно разбиваме маслото с пудрата захар до побеляване и прибавяме към него ореховите ядки. Накрая слагаме какаото и рома /или ванилията/.
Обръщаме готовия блат, докато е топъл, върху влажна кърпа, разстиламе върху него плънката, увиваме го на руло и го държим така, докато изстине. Освобождаваме изстиналото руло от кърпата и го слагаме в камерата на хладилника да замръзне. След това го намазваме с крем от леко разбитите белтъци и го заливаме с гъст сироп, приготвен от кристалната захар и 1 ч.ч. вода.

ВЕЧЕРЯ

Гювечета Сюрприз

Продукти за 2-3 порции: 100-150 г крехко свинско месо, 100 г колбас по избор, 2 моркова, 1 парче целина, 1 корен от магданоз, 1 глава лук, 3 с.л. олио, 1 бучка краве масло, 2-3 яйца, 1 ч.л. бяло вино, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме ситно нарязания лук в 1 с.л. олио. Прибавяме ситно нарязаните месо и колбаси, запържваме леко и задушаваме до омекване. Отделно задушаваме в останалото олио ситно нарязаните моркови, целина и магданозен корен, след което ги прибавяме към месото. Подправяме сместа на вкус със сол и черен пипер, поръсваме с виното и я разпределяме поравно в 2 или 3 гювечета. В средата на всяка порция правим вдлъбнатина с помощта на лъжица и чукваме от ниско по едно яйце. Слагаме гювечетата без да ги захлупваме в гореща фурна за няколко минути, колкото да се стегне белтъкът. Поръсваме готовото ястие с черен пипер и поднасяме.

Лек пудинг с ягоди

Прoдукти: 2 яйца, половин пакетче краве масло, 1 щипка сол, 6-7 с.л. пудра захар, 1 непълна ч.ч. брашно, 3 к.ч. прясно мляко, 2 ванилии, 200 г ягоди.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло на пяна и към него прибавяме едно по едно яйцата, 1 щипка сол, 3-4 с.л. пудра захар и пресятото брашно. Разбиваме добе и изсипваме сместа в намаслена форма. Печем в умерена фурна до светлокафяво оцветяване. Пробождаме с нож на няколко места изпечения пудинг и заливаме с половината от посладеното с останалата захар мляко и отново слагаме във фурната, докато поеме млякото. Оставяме да изстине и заливаме с останалото подсладено мляко, към което сме прибавили нарязаните на парченца ягоди и ванилията.
Можем да подсилим млечния сос с ягодов сироп и да го поднесем в сосиера.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Хемерокалис за интелигентни мързеливци

Юлската градина е истински карнавал на цветята. В нея те се надпреварват с всевъзможни форми, багри и аромати. Сред множеството прекрасни създания се откроява хемерокалисът. Наричано у нас с простичка...

Напълнете градината с иглики

Ако ни се иска да си направим игликина поляна както в песните и приказките, трябва да се съобразим с естествените изисквания на тези горски чеда. Въпреки че понасят все още слабото пролетно слънце, на...

Кавалерите на розата

Убеждението, че в розовата градина трябва да има само розови храсти, вече отдавна не е в сила. Днес розите имат съседи, спътници, без които нито една градина не може. Например храстовидни рози като &q...

Супи с дреболии

Телешка шкембе чорба Прoдукти: 250 г телешко шкембе, 1 глава лук, 1 глава чесън, 2-3 с.л. оцет, 2 яйца, кората от половин лимон, 1 ч.л. червен пипер, 2 дафинови листа, 1 с.л. ситно нарязан магда...

Начало