Още рецепти » 05 април

 05 април

ЗАКУСКА

Оризови тиганици

Прoдукти: 1 ч. ч. ориз, 1-2 яйца, черен пипер, 1-2 к.ч. брашно, 100 г сирене, сол, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в подсолена вода, като внимаваме да не се развари. Прецеждаме и измиваме с хладка вода. Разбиваме яйцата и ги прибавяме към ориза заедно с настърганото сирене и черния пипер. Сгъстяваме с брашно, за да се гребе от сместа, без да се разсипва. Сгорещяваме олио в тиган и пускаме от сместа, като притискаме с лъжицата. Изпържваме тиганиците от двете страни. Сервираме ги с кисело мляко или като десерт с мед, сладко и др.

ОБЯД

Млечна супа със зрял фасул и царевица

Прoдукти: 200 г сварен зрял фасул, 200 г царевица от консерва, 2 големи моркова, 2 картофа, 1 голяма глава лук, 1 кубче зеленчуков бульон, 1 л прясно мляко, 50 г краве масло, магданоз, мащерка, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в разтопеното масло заедно с нарязаните на кубчета моркови. След 3-4 мин наливаме топлото мляко и бульона, разтворен в 2 ч.ч. гореща вода. Прибавяме отцедените фасул и царевица, нарязаните картофи и 1-2 щипки наситнена мащерка. Варим на тих огън, докато зеленчуците омекнат. Към края на варенето подправяме с черен пипер и сол на вкус. Поднасяме готовата супа поръсена със ситно нарязан магданоз.

Арпаджик плакия

Прoдукти: 700-800 г дребни лукчета (арпаджик), 1-2 глави лук, 1 стрък праз, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 1 с.л. оцет, 1 ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме арпаджика и го слагаме да се вари в малко количество подсолена вода. Нарязваме лука и праза на филийки, посоляваме и ги запичаме с малко мазнина. Щом поомекнат, поръсваме червения пипер и брашното и запичаме още малко. После сипваме арпаджика заедно с водата, в която е врял, добавяме дафиновия лист и подправяме с оцет и черен пипер на вкус. Запичаме ястието в умерено силна фурна, докато хване коричка. Поднасяме плакията студена.

Кадаиф с орехови ядки

Прoдукти: 300 г кадаиф, 50 г краве масло, 2 к.ч. счукани орехови ядки, 500 г захар, 4 ч.ч. вода, 1 пакетче ванилия, 1/2 ч.л. лимонена киселина.

Нaчин на приготвяне: Разстиламе половината от кадаифа на равномерен пласт в тавичка и поръсваме с ореховите ядки. Върху ядките разстиламе останалия кадаиф и поръсваме с разтопеното масло. Печем в умерена фурна, докато сладкишът добие златист цвят. Оставяме да изстине и заливаме с горещ сироп, приготвен от захарта, водата, ванилията и лимонената киселина.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтенца от яйца и гъби

Прoдукти: 6 твърдо сварени яйца, 1 ч.ч. сварени и ситно нарязани гъби, 1 глава лук, 1 връзка магданоз, 2 с.л. смлени орехови ядки, сол, черен пипер, галета или брашно, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Намачкваме или настъргваме сварените и обелени яйца. Към тях прибавяме гъбите, наситнения магданоз и орехите. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и добавяме толкова галета или брашно, че да получим необходимата гъстота. С длани оформяме кюфтенца, овалваме ги в галета и изпържваме в сгорещеното олио.

Крем с кисело мляко и ябълки

Прoдукти: 2 кофички кисело мляко, 1 непълна ч.ч. захар, сокът и кората от половин лимон, 2 големи ябълки, 1-2 к.ч. плодове от компот, 1 к.ч. орехови ядки, сироп от малини /или вишни/.

Нaчин на приготвяне: Сипваме киселото мляко в платнена торба и го оставяме да се отцеди. Обелваме ябълките, почистваме ги от семенната част и ги нарязваме на дребни кубчета. Смесваме ябълките с отцеденото мляко и прибавяме настърганата лимонова кора, лимоновия сок, отцедените плодчета от компот и едро нарязаните орехови ядки. Разбъркваме леко сместа и я разпределяме в подходящи чаши или чинийки. Преди поднасяне поливаме крема с малинов или вишнев сироп.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Себорейните брадавици

Себорейните брадавици са доброкачествени новообразувания на кожата. Появяват се след 40-та година като единични, малки, ограничени плаки с неравна повърхност. При някои фамилии тези брадавици се унасл...

Къде е моят татко?

Ти отглеждаш детето си сама и то никога не е виждало баща си. Ти си щастлива и доволна, но не знаеш какво да отговориш на малкия си син или дъщеря на въпроса за баща му. Не е важно какво е станало м...

Кладенецът – красота и удобство

Добиването на вода от собствени водоизточници е популярно у нас в населените места, които не са водоснабдени или имат проблем с редовното подаване на вода. В тези случаи най-често се разчита на подзем...

Направете си градинка в стаята

Много хора мечтаят за собствена градина, за която да се грижат с любов. За съжаление повечето от жителите на градовете никога не могат да постигнат мечтата си. За тях, както и за всички, които имат ну...

Начало