Още рецепти » 13 юни

 13 юни

ЗАКУСКА

Домашни кифлички

Прoдукти: 250 г брашно, 250 г безсолна извара, 2 пакетчета краве масло, 150 г конфитюр, 1 щипка сол, пудра захар, ванилия.

Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното в плитък съд, прибавяме размекнатото масло, изварата и солта. Омесваме тесто, което разточваме на кора с дебелина 3-4 см. Нарязваме кората на малки квадратчета, поставяме във всяко лъжичка конфитюр, прегъваме и притискаме краищата. Готовите кифлички нареждаме в тава /тавата не се намаслява/ и печем в много силна фурна. Още топли овалваме кифличките в расмесена с ванилията пудра захар.

ОБЯД

Телешко варено

Прoдукти: 300 г телешко месо, 2-3 моркова, половин глава целина, 3-4 корена от магданоз, 1 глава лук, 5-6 картофа, 2-3 домата, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, заливаме го със студена вода и слагаме да се вари. Когато възври, посоляваме. Изчакваме месото да поомекне и прибавяме цялата глава лук и едро нарязаните моркови, целина и корени от магданоз. Продължаваме да варим на умерен огън. Малко преди да отстраним от огъня, слагами едро нарязаните картофи и домати. Доваряваме и поръсваме готовата супа със ситно нарязан магданоз.

Руло с месо и домати

Прoдукти: 4 яйца, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 1/2 ч.ч. брашно, щипка сол; зa плънката: 300 г кайма, 1-2 глави лук, 1 –2 доматчета, 150 г пушено сирене, 6-7 гъби, 200 г лапад, черен пипер, магданоз, кашкавал за поръсване.

Нaчин на приготвяне: От продуктите за палачинката приготвяме тесто и оформяме голяма палачинка. Печем я в умерено загрята фурна в тавичка с размери 30 х40 см, в която предварително сме загряли 100 г масло. За плънката запържваме каймата, доматите, лука и гъбите. Прибавяме нарязаното на малки късчета пушено сирене, магданоз, черен пипер и сол. Плънката изсипваме по средата на палачинката, завиваме на руло и поръсваме с настърган кашкавал. Връщаме рулото във фурната и печем няколко минути, докато се разтопи кашкавала.

Френски пудинг „Карамел”

Прoдукти: 80 г захар, 70 г масло, 70 г брашно, 300 мл прясно мляко, 6 яйца, 1 пакетче ванилена за-хар, 200 г сметана, 2 с. л. пудра захар за украсяване.

Нaчин на приготвяне: Захарта карамелизираме в съд с по-дебело дъно и заливаме с млякото. След като карамелът се разтвори, дръпваме съда от огъня и прибавяме леко разтопеното масло, ванилената за-хар, брашното и един по един жълтъците. Накрая, без да спираме бъркането, изсипваме белтъците, разбити на твърд сняг. Тестото слагаме в по-малък съд и печем на водна баня 45 минути. Готовия пудинг охлаждаме на стайна температура и тогава изваждаме от съда. Поднасяме го полят със сметана, разбита с пудра за-хар. Можем да украсим с плодове според сезона.

ВЕЧЕРЯ

Виенски шницел

Прoдукти: 600 г телешко месо от бута, 2 яйца, прясно мляко, брашно, галета, олио, сол, мазнина за пържене,

Нaчин на приготвяне: Отрязваме 4 шницела от бута /не трябва да са много тънки/, начукваме ги добре и ги овалваме в брашно. Потапяме в яйцата, разбити с няколко капки олио, 2 с.л. прясно мляко и сол, овалваме в галета, като леко я притискаме към шницела, изтръскваме излишната галета и изпържваме шницелите от двете страни.

Ягодов мус с малинов ликьор

Прoдукти: 300 г ягоди, 1 ч.ч. сметана, 100 г захар, 1 с.л. малинов ликьор, 8-10 г желатин, 2 белтъка, 1-2 с.л. сладко от портокалови и лимонови кори

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме желатина в студена вода, изцеждаме, намачкваме го и разтваряме с ликьора на слаб огън. Изчистваме ягодите, измиваме ги и подсушаваме. После ги намачкваме и пасираме до гладка смес, след което прекарваме през тензух или цедка. Добавяме желатина и отново разбъркваме. Изсипваме захарта в тенджера, доливаме приблизително същото количество вода и оставяме да заври, за да получим сироп. Сваляме го от огъня и оставяме да изстине. През това време бием белтъците на сняг и прибавяме захарния сироп, като бъркаме непрекъснато с пасатор. Разбиваме и сметаната с пюрето от ягоди. Съединяваме двете смеси. Слагаме полученото в намокрена или намаслена кръгла форма и оставяме в хладилника за няколко часа. После обръщаме в подходяща чиния и украсяваме със сладко, сметана и цели плодове.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Дубай - рай в пустинята

Дубай е столица на едно от седемте емирства, съставляващи Обединените арабски емирства и се намира в средата на пустинята. Разкошът на най-големия град на едноименното емирство е очарователен. Започне...

Мама отива на работа

Както и да го овъртаме, главната мисия на жената е да роди дете. Но когато малкото порасне, пред жената възниква въпросът: не е ли време за работа? Може би достатъчно стоях между четири стени? Повеч...

Катми и палачинки

Катми Прoдукти: 500 г брашно, 2 яйца, 100 г краве масло /или свинска мас/, 15 г мая за хляб, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 2 ч.ч. вода. Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с водата и постепенно пр...

Есенни супи

Крем супа “Свеж тен” Продукти за 4-5 порции: 3-4 картофа, 4 моркова, 1 ябълка, 1 малка главичка червен лук, 1 резен целина, 1 резен червено цвекло, 30 г краве масло, 1 ч.ч. сметана, 4 с.л. овесе...

Начало