Още рецепти » 18 декември

 18 декември

ЗАКУСКА

Словенски кифлички

Прoдукти: 140 г краве масло, 150 г брашно, 4 жълтъка; зa пълнежа: 4 белтъка, 150 г захар, 140 г смлени орехови ядки.
Смесваме брашното с маслото. Прибавяме един по един жълтъците. Замесваме тесто, от което правим топчета колкото орех. Оставяме ги да престоят 2 часа на студено. През това време разбиваме белтъците със захарта и прибавяме смлените орехови ядки. Разбъркваме сместа. Вземаме престоялите топчета, разплескваме ги, разпределяме върху тях плънката и ги завиваме на топки. Нареждаме ги в намаслена тавичка и ги печем в умерена фурна. Овалваме опечените топчета в пудра захар.

ОБЯД

Чорба от зеле и картофи

Продукти за 4-6 порции: половин прясна зелка, 1 парче целина, 3 картофа, 1 морков, 2 домата, 1 с.л. брашно, 1 яйце, 1 к.ч. разтопено краве масло, магданоз, сол.
Нарязваме целината и моркова на малки кубчета и ги запържваме в мазнината. Прибавяме 1 к.ч. топла вода и задушаваме, докато омекнат. Наливаме 1 л топла вода и посоляваме. Прибавяме ситно нарязаното зеле и обелените и нарязани на кубчета картофи. Варим на умерен огън, докато картофите омекнат. Прибавяме обелените и настъргани домати. Варим още 10 мин и застройваме с яйцето, разбито с киселото мляко и брашното. Кипваме и отстраняваме от огъня. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Риба с кашкавал и домати

Продукти за 4 порции: 700-800 г мерлуза, 500 г домати, 3-4 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 с.л. краве масло, 150 г кашкавал, черен пипер, сол.
Почистваме рибата от кожата и костите, нарязваме я на порции и я посоляваме. В олиото задушаваме ситно нарязания лук. В гювечета разпределяме рибените порции. Отгоре покриваме с нарязаните на кръгчета домати. Добавяме задушения лук и заливаме с разтопеното масло. Запичаме във фурна, поръсваме порциите с настъргания кашкавал и отново запичаме. Преди сервиране поръсваме със ситно нарязан магданоз и черен пипер.

Кекс със сливи

Прoдукти: 1 яйце, 1 ч.ч. захар, 3/4 ч.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода, 2 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. конфитюр от сливи (череши), канела.
Разбиваме яйцето със захарта, олиото, млякото и содата. След това добавяме постепенно брашното и накрая конфитюра (може и с пресни плодове). Изсипваме в намазнена и набрашнена форма и печем около 50 мин на 200°С.

ВЕЧЕРЯ

Наденица с гъби и ориз

Продукти за 4 порции: 300 г наденица, 300 г гъби, 1 к.ч. ориз, 5-6 домата, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.
Почистваме гъбите и ги нарязваме на парченца. Задушаваме ги до омекване в половината от мазнината. Прибавяме ориза и нарязаната наденица. Заливаме с 1-2 ч.ч. топла вода, посоляваме и варим до сваряването на ориза. Обелваме доматите, настъргваме ги и ги задушаваме в останалата мазнина. Подправяме с черен пипер и сол. Сипваме във всяка чиния наденица с ориз и заливаме с доматения сос.

Макарони с тиква

Продукти за 4 порции: 200 г макарони, 1 кг тиква, 5 яйца, 5 с.л. захар, половин пакетче краве масло, канела, сол.
Сваряваме макароните в леко подсолена вода и ги отцеждаме. Почистваме и обелваме тиквата. Настъргваме я на едро ренде, леко посоляваме и я запържваме в разтопеното масло. После я сипваме при макароните заедно с мазнината. Разбиваме яйцата със захарта, ароматизираме с канела и смесваме с останалите продукти. Разстиламе сместа в намаслена тавичка и печем в умерено загрята фурна до зачервяване.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Боденското езеро и приказните гледки

Боденското езеро е известно като Бодензее, езерото Констанц или Швабско море, защото неговата голяма северна част се намира в Германия. Швейцария също е успяла да запази за себе си частичка от този ра...

Изоставане в растежа на децата

Растежът на едно дете се следи от родителите и семейния лекар. В здравната карта се отбелязват периодичните прегледи и данните от антропометричните измервания – ръст, тегло, обиколки на главата и на г...

Мусака през зимата

Мусака от картофи, ориз и домати Прoдукти: 1 кг картофи, 1 непълна ч.ч. олио, 1 к.ч. ориз, 5-6 домата, 1 по-голяма глава лук, 3-4 с.л. брашно, 3-4 яйца, 1 ч.ч. прясно или кисело мляко, 60-70 г на...

Как да избегнем конюнктивита?

На пръв поглед изглежда лесно – трябва да се стараем да пазим очите си от вредни въздействия. Да се работи при добро осветление, а при необходимост – да се използват специални защитни очила. През раб...

Начало