ЗАКУСКА
Пърженки с кашкавал
Прoдукти: 80 г краве масло, 80 г брашно, 400 мл прясно мляко, 150 г кашкавал, 4 жълтъка, индийско орехче, черен пипер, сол, 1 яйце, 1-2 с.л. галета, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме светла запръжка от маслото и брашното. Разреждаме с млякото и варим до получаването на гъст сос. Прибавяме настъргания кашкавал, разбитите жълтъци и подправките. Посоляваме на вкус и омесваме гладко тесто, което оформяме като правоъгълник върху намаслена тавичка. Оставяме тестото да престои една нощ на хладно. На другия ден изрязваме от него правоъгълничета, които потапяме в разбитото яйце, овалваме в галетата и пържим от двете страни в сгорещеното олио. Поднасяме пърженките топли.
ОБЯД
Супа от зелен фасул без мазнина
Прoдукти: 500 г зелен фасул, 1 глава лук, 2 домата, 2 листа от целина, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, заливаме го с 4 ч.ч. студена вода и го варим на тих огън.Когато лукът поомекне, прибавяме нарязания зелен фасул. Засилваме огъня до умерен и варим 20 мин. Прибавяме обелените и настъргани домати. Варим супата още 15 мин, посоляваме и отстраняваме от огъня. Преди да поднесем, поръсваме със смес от ситно нарязани магданоз и листа от целина.
Пълнени пиперки с гъби
Прoдукти: 1кг чушки, 400г гъби, 2 глави лук, 1/2ч.ч. мазнина, 3/4ч.ч. ориз, 3 домата, 1 бульон от гъби, червен пипер, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъбите в подсолена вода. Запържваме ситно нарязания лук в олиото. Прибавяме ориза и също го запържваме. Накрая запържваме леко и нарязаните на ситно гъби. Подправяме сместа с червения и черния пипер, обелените и нарязани на ситно домати и посоляваме. Заливаме с 1 ч.ч.вода и оставяме да поври, докато набъбне оризът. Напълваме чушките с готовата смес, потапяме ги в брашно и ги нареждаме в тенджера. Заливаме до половината с гъбен бульон и варим на умерен огън.
Златен кекс
Прoдукти: 1 1/2 ч.ч. пудра захар, 1 пакетче краве масло, 5 яйца, 1 непълна ч.ч. прясно мляко, 2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 ванилия, кората от 1 лимон, 1 ч.л. какао.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме добре маслото и захарта. Прибавяме един по един жълтъците, като непрекъснато бием. След това прибавяме млякото, брашното, което сме смесили с бакпулвера и ванилията, настърганата лимонова кора, а накрая - разбитите на сняг жълтъци. Бъркаме, докато получим рядко тесто. Разделяме тестото на три равни части и едната от тях размесваме с какаото. В предварително намаслена тавичка разстиламе половината от бялото тесто, върху него разстиламе тестото, размесено с какао, а най-отгоре - останалото бяло тесто. Печем кекса в умерена фурна, докато се зачерви и се разпука отгоре. Изваждаме го от формичката, когато е напълно изстинал и го наръсваме обилно с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Паниран толстолоб
Прoдукти: 800 г филе от толстолоб, 3 яйца, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. бира, 1 ч.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме рибното филе на филийки с дебелина 1 см. Посоляваме филенцата, поръсваме с черен пипер и оставяме да престоят 1 час. Разбиваме яйцата и прибавяме към тях 1 с.л. брашно, като бъркаме непрекъснато, за да не се получат гранули. Наливаме постепенно бирата и бъркаме, докато получим гладка каша. Овалваме в останалото брашно всяко от рибните филенца, потапяме в приготвената паста и пържим в сгорещената мазнина, докато рибните парчета се зачервят от всички страни.
Крем „Какао”
Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 2 с.л. захар, 2 препълнени с.л. брашно или нишесте, 1 1/2 с.л. какао, 4 ч.л. сироп от сладко.
Нaчин на приготвяне: В по-малко от половината от млякото разбъркваме добре захарта, брашното и какаото. Ако не се получи гладка смес, прецеждаме, след което сипваме на тънка струйка в останалото врящо мляко. След като се сгъсти отстраняваме от огъня. В купичките за сервиране предварително слагаме по 1 ч.л. сироп от сладко и разливаме крема. Поднасяме със сладко от вишни или дюли.
Кенгурувото цвете (Anigozanthos flavidus) в родината си е известно като кенгурува лапа заради дългите си мъхести цветове. Не е лесно да се отгледа в домашни условия, но заради красотата на цветовете с...
Много често в градините и по терасите има места, които не са в тон с общата хармония. Обикновено това са неприветливи стени или поостарели дъсчени огради, които са високи и не могат да се скрият зад о...
Боб чорба Прoдукти: 1 ч.ч. зрял боб, 2-3 с.л. олио, 1 глава лук, 1 морков, 1 червена чушка, 1 парче целина, 1 корен магданоз, суха чубрица, пресен и сух джоджен, девисил, магданоз, мащерка, босил...
Някога Тайланд се е наричал Сиам, така някои го назовават и днес. Това е единствената страна в Югоизточна Азия, която е запазила своята независимост по времето, когато всичките й съседи са били европе...