ЗАКУСКА
Палачинки с гъбен сос
Продукти за палачинките: 2 яйца, 1 ч. ч. вода, брашно; за гъбения сос: 400 г гъби, 2 ч. ч. сметана, бучка масло, 3 с. л. коняк, 4 скилидки чесън, сол, черен пипер, олио.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме палачинки от изброените продукти и ги изпържваме на сач или в тиган. Нарязваме гъбите на ситно и ги задушаваме в мазнината и малко вода, прибавяме сметаната, нарязания на ситно чесън и подправките. Ако е необходимо, сгъстяваме с малко нишесте. Накрая сипваме коняка и отстраняваме от огъня. Поднасяме палачинките, залети с гъбения сос.
ОБЯД
Телешка супа с карфиол
Прoдукти: 700-800 г телешко месо от ябълката, 5-6 зрънца, 2-3 зрънца бахар, 1 дафинов лист, 1 глава лук, 2 моркова, 2 корена от магданоз, полови глава целина, 1 малка глава карфиол, 3-4 картофа, магданоз, 3-4 с.л. олио, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме месото с 2 л подсолена вода и го сваряваме заедно с нарязания на филийки лук, бахара, черния, пипер и дафиновия лист. Когато се свари, прецеждаме бульона, а месото нарязваме на малки парченца. Разделяме карфиола на розички и го запържваме в мазнината заедно със ситно нарязаните целина, магданозени корени и моркови. Когато продуктите поомекнат, ги изсипваме в прецедения бульон и варим 15 мин. Прибавяме нарязаното месо и нарязаните на кубчета картофи и доваряваме супата. Накрая поръсваме ситно нарязания магданоз, кипваме и отстраняваме от огъня. Преди поднасяне подправяме на вкус с лимонов сок.
Дълго кюфте, пълнено с яйца
Прoдукти: 750 г телешка кайма, 1-2 филии сух бял хляб, 6-7 яйца, 1 глава лук, 1 с.л. доматено пюре, 1-2 с.л. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1-2 дафинови листа, магданоз, чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме каймата и я смесваме с хляба, предварително накиснат в прясно мляко или вода, 1 яйце, ситно нарязаните лук и магданоз, малко стрита чубрица и счуканите дафинови листа. Омесваме каймата и върху влажна дъска правим лист с дължината на тавичката, в която ще печем. Сваряваме твърдо 3-4 яйца и ги нареждаме в средата на каймата едно до друго по дължина. Завиваме каймата на руло около яйцата. Слагаме рулото в тавичка, наливаме 1 ч.ч. гореща вода, в която сме размили доматеното пюре. Поливаме с олиото и печем в умерена фурна, като често заливаме месото със соса. Разбиваме 2-3 яйца с киселото мляко и със сместа заливаме кюфтето, когато е напълно опечено. Слагаме отново в силна фурна, за да се запече заливката.
Торта „Шварцвалд”
Прoдукти: 700 г вишни от вишновка (без костилките), 1 шоколадов блат за торта (25 см диаметър), 750 мл сметана, 100 г захар, 1 с. л. царевично нишесте, 1 пръчица канела, вишновка, шоколадови стърготи-ни.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме блата на три тънки пласта. Оставяме вишните да се изцедят. От-деляме 1 чаша вишновка. С част от нея разбъркваме нишестето на кашица. Кипваме вишновката с 2 с.л. за-хар и канела. После изваждаме канелата и прибавяме разтвореното нишесте. Слагаме вишновката отново да заври, добавяме вишните (оставяме 12 за украса) и разбъркваме внимателно, докато се сгъсти.
Сваляме от огъня и оставяме да изстине. В голяма купа разбиваме сметаната с останалата захар, докато за-почне да образува твърди връхчета. Намазваме първия блат с тънък слой сметана. С помощта на шприц прибавяме отгоре 4 близко разположени купчинки сметана и запълваме останалото място с половината вишни. Поставяме втория блат и леко го притискаме. Покриваме последователно с останалите вишни и де-бел слой сметана. Поставяме третия блат, поръсваме го с вишновка и покриваме тортата отгоре и отстрани с останалата сметана. Правим с шприца 12 розички от сметана, върху всяка поставяме по една вишна, а средата на тортата и отстрани покриваме с шоколадови стърготини.
ВЕЧЕРЯ
Катино мезе
Прoдукти: 500 г свинско месо, 300 г гъби, 1-2 глави лук, 1 к.ч. олио, черен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го запържваме в олиото. Щом побелее, добавяме ситно нарязаните лук и гъби и задушаваме, докато зарзаватът омекне. После наливаме малко гореща вода, посоляваме и варим на тих огън до готовност. Накрая подправяме с черен пипер и лимонов сок и поднасяме.
Парфе със сметана
Прoдукти: 2 яйца, 2 с.л. кристална захар, 2 с.л. брашно, 4 ч.л. желатин, 1 голяма кофичка сметана, 8 с.л. пудра захар, 1 ванилия, половин кофичка кисело мляко, 2 с.л. настърган шоколад.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците и ги разбиваме с кристалната захар. Разбиваме белтъците заедно с брашното и внимателно ги съединяваме с жълтъците. Изсипваме сместа в тавичка върху намаслена хартия, така че да получим слой с дебелина около 2 см. Изпичаме блата в умерена фурна. Накисваме желатина за няколко минути в 1 к.ч. вода, след което го държим на огъня, докато се разтвори. Смесваме го с киселото мляко. Разбиваме сметаната с пудрата захар и ванилията и внимателно съединяваме с киселото мляко. Изсипваме така приготвения крем върху блата и поръсваме с настърган шоколад. Държим парфето 2 часа в хладилник и след това поднасяме.
Почвата е средата, в която овощните растения развиват кореновата си система и се прикрепват, за да растат в изправено положение. Тя е основният фактор, от който зависи силата на растежа, родовитостта ...
Предлагаме ви няколко изпитани и прости идеи за вилата, които можете да реализирате сами, без да търсите помощта на професионалисти и без да влагате много пари за скъп ремонт и нови мебели. Всичко, ка...
Евкалиптът - това чудо на природата, през зимния сезон ще бъде едно от модерните екзотични саксийни растения в Европа. Родът обхваща около 660 вида дървета и храсти, произхождащи от Австралия и Танзан...
Ако сте приключили със строителството и сте решили да обърнете внимание на градина, в главата ви сигурно нахлуват безброй въпроси. Един от тях със сигурност е какви растения да засадите и как да ги ра...