Още рецепти » 17 юни

 17 юни

ЗАКУСКА

Бухти с мармалад

Прoдукти: 500 г брашно, 100 г краве масло, 30 г мая, 40 г пудра захар, 2 яйца, кора и сок от половин лимон, 1 к.ч. прясно мляко, сол, мармалад за пълнеж.

Нaчин на приготвяне: Размесваме маята с малко хладно мляко, малко захар и брашно, колкото да получим рядка каша, и оставяме на топло място. Разбъркваме добре брашното, яйцата и лимоновия сок. Прибавяме маята и останалото затоплено брашно, смесено с настърганата лимонова кора, и замесваме стегнато тесто. Ако е нужно, прибавяме още малко мляко. След като омесим тестото, започваме да го удряме по масата, докато започнат да се образуват мехури. Оставяме го след това да почива час и половина на топло място. Разточваме тестото на кори с дебелина 3-4 мм и от корите изрязваме формички. Върху половината от формичките слагаме по малко мармалад, а с другата половина покриваме, като притискаме краищата. Оставяме така приготвените бухтички на топло за 20-30 мин след което ги пържим в дълбок тиган с много мазнина. Оставяме изпържените бухтички да се отцедят от мазнината, след което ги поръсваме с пудра захар, размесена с ванилия, или ги заливаме с гъст сироп от захар и прясно мляко.

ОБЯД

Рибена чорба

Прoдукти: 750 г риба, 1 глава лук, 3 с.л. олио, 1 корен от магданоз, 2 с.л. брашно, 1 жълтък, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме в олиото нарязания на ситно лук, прибавяме част от брашното, разбъркваме, наливаме 6 ч.ч. вода и щом бульонът кипне, пускаме магданозените корени, нарязани на парчета. След като поври, пускаме осолената, нарязана на парчета и оваляна в брашно риба. Посоляваме на вкус, а когато чорбата уври добре, подкиселяваме с лимонов сок и застройваме с жълтъка. Поднасяме чорбата, поръсена с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Пикантни кюфтенца

Прoдукти: 600 г кайма, 2 глави лук, 100 г краве масло, 2 с. л. олио, 1 с. л. доматено пюре, 2 люти чушки, 2 филии стар бял хляб (без кората), 2 яйца, черен пипер, сол, мазнина за пържене, картофено пюре за гарнитура

Нaчин на приготвяне: Прибавяме към каймата ситно нарязания лук, накиснатия и отцеден хляб, яйцата, черен пипер и сол на вкус, омесваме добре и оформяме малки (колкото орехчета) кюфтенца, които изпържваме в сгорещената мазнина. Отделно загряваме маслото заедно с олиото и пържим в тях брашното, докато стане златисто. Прибавяме размитото с малко вода доматено пюре и възваряваме сос. Пускаме в него кюфтенцата и много ситно нарязаните люти чушки и варим десетина минути. След това изваждаме кюфтенцата с решетеста лъжица и ги нареждаме върху картофеното пюре. Отделно в сосиера поднасяме прецедения топъл сос.

Орехови пастички с бишкоти

Прoдукти: 200 г бишкоти, 2 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.ч. пудра захар, 2 белтъка, вишни или череши от сладко, настърган шоколад, ром или коняк.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме бишкотите на по три еднакви парченца и ги потапяме за съвсем кратко време в ром или коняк. След това слагаме между две еднакви по форма и големина парченца по една вишна или череша от сладко и с ръка оформяме гладки топчета. Разбиваме белтъците с пудра захар, прибавяме смлените орехови ядки и разбъркваме. От сместа с намаслени ръце правим питчици. В средата на всяка питка слагаме по едно топче от приготвените със сладко бишкоти и моделираме правилни топчици. Овалваме топчетата в настърган шоколад и ги слагаме в хартиени чашчици.

ВЕЧЕРЯ

Спагети със сирене

Прoдукти: 500 г спагети, 200 г сирене, 2 домата, 3-4 с.л. олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и ги отцеждаме. Обелваме доматите, настъргваме ги на едро ренде и ги задушаваме в олиото. След това заливаме спагетите с получения сос, прибавяме натрошеното сирене и разбъркваме.

Крем от грис и кайсии

Прoдукти: 1 кг кайсии, 1 ч.ч. грис, 3 к.ч. захар, 2 яйца.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците. Измиваме и изчистваме кайсиите от костилките. Сваряваме ги в 1 л вода и ги претриваме през цедка. Към полученото пюре прибавяме гриса и 2 к.ч. захар. Слагаме сместа на слаб огън и я бъркаме, докато заври. Отстраняваме от огъня и прибавяме жълтъците, разбити с 2 с.л. студена вода. Слагаме отново крема на огъня да заври, след това го отдръпваме и го разсипваме в подходящи купички. Разбиваме белтъците с останалата захар и шприцоваме сместа върху изстиналия плодов крем.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Черният бъз е еликсир на здравето

Чудесните целебни качества на черния бъз са познати от далечни времена. Растението представлява разклонен храст или дърво, до 3 м високо (рядко до 8-10 м), със силно развита коренова система. (Да не с...

Десерти с банани

Изненада с банани Прoдукти: 400 г ванилов сладолед, 6 банана, 15 г краве масло, 50 г захар, 4 с.л. ром, настъргана лимонова кора. Нaчин на приготвяне: Обелваме бананите и ги нарязваме надлъжно ...

Бял интериор - не е ли скучен?

Сигурно мнозина си мислят, че белият цвят е универсален, малко скучен и студен. Когато трябва да се избира господстващата цветова гама, рядко предпочитанията ни са свързани с него. Знаем, че бялото си...

Сложете бяла форзиция в дъното на градината

Бялата форзиция (Abeliophyllum distichum) е от семейство Маслинови. Родината й е Корея. Представлява листопаден храст с 1,5м височина и ширина. Листата са срещуположни, овални, тъмнозелени, с 8 см дъл...

Начало