Още рецепти » 24 ноември

 24 ноември

ЗАКУСКА

Тиганици с шунка

Прoдукти: 200 г шунка, 1 к.ч. брашно, 50 г краве масло, 5 яйца, 1 к.ч. заквасена сметана, 3 с.л. настърган пармезан (или друго твърдо сирене), индийско орехче, сол, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло с малко сол до получаването на пяна. При непрекъснато бъркане последователно прибавяме жълтъците, брашното, сметаната, ситно нарязаната шунка, настърганото сирене и подправките. Накрая внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Изпържваме тиганиците в сгорещеното олио и ги поднасяме върху листа от зелена салата.

ОБЯД

Чорба от картофи и ориз

Продукти за 4-5 порции: 350 г картофи, 60 г лук, 50 г ориз, 3-4 с.л. олио, 1/2 ч.л. червен пипер, черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме на слаб огън в олиото и 1-2 с.л. вода. Поръсваме с червения пипер и заливаме с 5-6 ч.ч. вряща подсолена вода. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи. Когато картофите омекнат, прибавяме ориза и варим още 10 мин. Отстраняваме чорбата от огъня и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Каша от сирене с мляко

Продукти за 4-5 порции: 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 ч.ч. брашно, 2 с.л. разтопено краве масло, 2 с.л. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Загряваме олиото заедно с разтопеното масло и запържваме брашното. Когато стане златисто, разреждаме с прясното мляко, за да получим рядка каша. Варим на умерен огън като непрекъснато разбъркваме. След 10 мин прибавяме натрошеното сирене и посоляваме. Доваряваме кашата, докато достигне желаната гъстота. Отстраняваме от огъня, поръсваме с черен пипер и поднасяме.

Малки кексчета с банани и орехи

Прoдукти: 250 г брашно, 150 г захар, 100 г счукани орехови ядки, 1 ч.л. сода, 2 щипки сол, 2 яйца, 3 банана, 2/3 кофичка кисело мляко, 125 мл олио.

Нaчин на приготвяне: В една купа смесваме брашното, захарта, счуканите орехови ядки, содата и солта. В друга купа разбъркваме олиото, яйцата, смачканите банани и киселото мляко. Смесваме продуктите и бъркаме докато получим еднородно тесто. Разпределяме в малки намазнени формички и печем до готовност.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от макарони

Прoдукти: 250 г макарони, 150 г шунка, 100 г кашкавал, 2 яйца, галета, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме ги и ги нарязваме на дребно. Прибавяме ситно нарязаната шунка, настъргания кашкавал, 1 цяло яйце и 1 жълтък. Разбъркваме сместа добре и от нея с мокри ръце оформяме топчетата. Овалваме ги в разбития на сняг белтък и в галета и ги изпържваме в горещо олио.

Компот от моркови

Продукти за 4 порции: 400 г моркови, 1 к.ч. захар, 1 л вода, 1 лимон, 1/2 ч.л. канела, 4-5 пъпки карамфил.

Нaчин на приготвяне: Кипваме водата заедно със захарта и подправките. Сипваме нарязаните на кръгчета моркови и варим до омекване. Накрая прибавяме лимоновия сок и настърганата кора от лимона и отстраняваме от огъня. Изчакваме компота да изстине и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Стиропорни таванни плоскости

Един от най-съществените детайли, определящи външния вид на всяко помещение е таванът. Неговата качествена облицовка на тавана придава на стаята допълнителен уют и елегантност. Сред многото видове тав...

Чаен храст може да разцъфти и във вашия дом

В богат асортимент с различни търговски марки в изключително красиви опаковки се предлага чаят по света. Известно е, че за целта се използват преработените връхни листенца на растението Thea sinensis ...

Гозби с маслини

Манастирска яхния с маслини Продукти за 4 порции: 80 г маслини, 80 г лук, 250 г картофи, 60 г моркови, 40 г целина, 200 г дребни лукчета /арпаджик/, 150 г пресни гъби, 50 г ориз, 120 г домати, 8...

Йога за деца

Мисълта за скоро започналат учебна година и дългите месеци, пълни с уроци и домашни, определено притеснява родителите. Те невинаги знаят как да помогнат на децата си да се разтоварят от напрежението. ...

Начало