ЗАКУСКА
Постен кекс
Прoдукти: 1 ч.ч. мед, 200 г пудра захар, 1 ч.ч. силен чай, 3 ч.ч. брашно, 3 с.л. олио, 1 ч.ч. едро нарязани орехи, 1 ч.л. сода, 1 ч.л. канела, лимонова или портокалова кора
Нaчин на приготвяне: В силен чай варим лимоновата кора, нарязана на ивички. Течността прецеждаме и я оставяме да изстине. Изсипваме меда в порцеланов съд и внимателно го разреждаме с чая, като бъркаме непрекъснато. Към тази смес прибавяме захарта, олиото, содата, лимоновата кора, орехите и брашното. Объркваме добре и изсипваме в намазнена и набрашнена кексова форма. Печем в загрята умерена фурна. По време на печенето внимаваме сладкишът да не прегори отгоре.
ОБЯД
Говежда чорба със зеленчуци
Продукти за 6-8 порции: 800 г говеждо месо, половин прясна зелка, 100 г зелен фасул, 1 морков, 1 глава лук, 2-3 картофа, 3 домата, 1 глава целина, 1 корен магданоз, мащерка, лимонов сок, сметана, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на късове, слагаме го в тенджера под налягане и наливаме 2 л студена вода. Без да затваряме тенджерата, възваряваме месото и обираме пяната. Прибавяме нарязаните на кубчета зеленчуци, посоляваме на вкус, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска намаляме огъня и варим чорбата 40 мин. Преди да поднесем, подправяме с лимонов сок и сметана и поръсваме с черен пипер и стрита суха мащерка.
Свинско с ябълки
Продукти за 5 порции: 1 кг свинско месо, 1 кг ябълки, 1/2к.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме месото. Нарязваме го на порции и го натриваме с черен пипер. В отворена тенджера под налягане сгорещяваме олиото и запържваме в него парчетата месо. След това наливаме малко гореща вода, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляваме огъня и задушаваме месото 20 мин. После отваряме тенджерата и прибавяме обелените, изчистени от семената и разрязани на четвъртинки ябълки. Наливаме още малко гореща вода, затваряме тенджерата и задушаваме още 10 мин след като започне да съска.
Торта “Камелия”
Прoдукти: 200 г брашно, 200 г краве масло, 200 г пудра захар, 3 яйца, 3-4 ябълки, 1 ч. л. канела, 3 с. л. кристална захар.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме на крем маслото и пудрата захар. При непрекъснато разбиване прибавяме последователно 1 жълтък, а след това на два пъти по 1 цяло яйце. Когато сме разбили сместа много добре, добавяме брашното. Покриваме дъното на тортена форма с половината от тестото. Нареждаме половината от обелените и нарязани на люспи ябълки и ги поръсваме с 1 с. л. захар и 1/2 ч. л. канела. Покриваме с останалото тесто. После отново нареждаме ябълки, които поръсваме с 1 с. л. кристална захар и канела. Разбиваме отделения белтък на твърд сняг с третата лъжица захар и го намазваме върху ябълките. Печем тортата в умерена фурна.
ВЕЧЕРЯ
Дроб по селски
Продукти за 5 порции: 1 кг черен дроб, 500 мл прясно мляко, 1-2 парчета пушена наденица , 2 глави лук, 1-2 морковчета, 2-3 скилидки чесън, 1-2 чушки, 1 люта чушка, 3-4 домата, 1 дафинов лист, 3-4 зърна бахар, зърна черен пипер, сол, червен пипер или доматено пюре, суха чубрица, 3-4 с.л. олио, чаша червено вино, магданоз
Нaчин на приготвяне: В огнеупорен стъклен съд наливаме 1-2 с.л. олио. Подреждаме на дъното нарязан на тънки филийки лук, наситнен чесън, нарязани на колелца моркови, нарязани на малки парченца чушки и кръгчета наденица. Поръсваме със сол, черен и червен пипер, слагаме зрънца бахар и дафиновия лист и заливаме с малко вода и вино. Захлупваме и готвим в умерена фурна 15 мин. Нарязваме дроба на парченца и ги накисваме в прясното мляко. Отцеждаме от млякото и подреждаме парченцата върху зеленчуците. Покриваме с пласт от лук, моркови и чушки и наливаме пасираните и подсолени домати. Поръсваме с чубрица. Доливаме виното, олиото и малко топла вода, така че ястието да не е много водно. Печем още 15-20 мин. Готовото ястие поръсваме с магданоз.
Десерт от круши
Прoдукти: 4 круши, 2 с.л. захар, 1 ч.ч. десертно бяло вино, 2 с.л. лимонов сок, 2 с.л. желе от червени плодове /ягоди, череши, вишни или малини/.
Нaчин на приготвяне: Обелваме крушите, нарязваме ги на половинки и ги почистваме от семената. Нареждаме ги в тенджера под налягане и ги поръсваме със захарта. Смесваме желето с виното и лимоновия сок, разбъркваме добре и заливаме крушите. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 4-8 мин в зависимост от големината и твърдостта на крушите. Поднасяме ги гарнирани с разбита сметана или с белтъчен сняг.
Настилките - това е елемент присъстващ във всяко дворно пространство. Алеи и площадки, автомобилни подходи, стъпки в тревата - всички те са важен естетически и функционален елемент. Разработването на ...
Уви, замърсеният въздух в големите градове не е единственият враг на здравето ни. Такива има много и под нашия собствен покрив. Азотен диоксид Източник: Газовият котлон, чийто продукт на ...
Телешки джолан в гювеч Прoдукти: 1 телешки джолан, 3-4 домата, 1 глава целина, 5 глави лук, 2 корена магданоз, 1 морков, 1 люта чушка, 1 кг картофи, 1 ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, 500 мл че...
Вашето дете без причина изведнъж започва непрекъснато да мига, да се закашля, или да смърка с носа – не бързайте да му се карате! Възможно е това да не е лош навик, а нервен тик. Такова необичайно п...