ЗАКУСКА
Милинки
Прoдукти: 700 г брашно, 20 г мая за хляб, 2 ч.ч. прясно мляко, 5 с.л. разтопено краве масло, 1/2ч.л. сол; зa заливката: 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. натрошено сирене, 3 с.л. разтопено краве масло, 2 с.л. захар.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в прясното мляко и оставяме да престои няколко минути. После омесваме меко тесто от брашното, млякото с маята, разтопеното масло и солта. Оставяме го да втаса на топло. От втасалото тесто оформяме топчици, колкото малки яйца, и ги нареждаме една до друга в намаслена тава. Върху всяка топчица правим малка вдлъбнатина. Отделно разтваряме захарта в млякото за заливката. Прибавяме натрошеното сирене и разтопеното масло и разбъркваме. Заливаме милинките с тази смес и ги печем в умерено загрята фурна. Поднасяме ги топли.
ОБЯД
Телешко варено
Продукти за 4-5 порции: 300 г телешко месо, 2-3 моркова, половин глава целина, 3-4 корена от магданоз, 1 глава лук, 5-6 картофа, 2-3 домата, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, заливаме го със студена вода и слагаме да се вари. Когато възври, посоляваме. Изчакваме месото да поомекне и прибавяме цялата глава лук и едро нарязаните моркови, целина и корени от магданоз. Продължаваме да варим на умерен огън. Малко преди да отстраним от огъня, слагаме едро нарязаните картофи и домати. Доваряваме и поръсваме готовата супа със ситно нарязан магданоз.
Телешко вретено с орехи и гъби
Прoдукти:1кг телешко филе, 10 мариновани гъби, 2 с.л. орехови ядки, 1/2 връзка лук, 1с.л. краве масло, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Начукваме филето с чукче и го поръсваме със сол, черен пипер и част от маслото. Отгоре разстиламе ситно нарязаните гъби, лук и орехи. Навиваме месото на вретено, намазваме го с останалото масло и го изпичаме на скара.
Бишкотена торта с кайсии
Прoдукти: 2 1/2 опаковки бишкоти, 1 компот от кайсии; зa крема: 1 ч. ч. пудра захар, изцедено кисело мляко или сметана, 1 ч. л. желатин; за поръсване на тортата: смлени орехови ядки, шоколадови пръчици.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме крема, като към разбитата сметана прибавяме предварително накиснатия в студена вода желатин и го разбъркваме добре. Използваме го полужелиран.
Топваме всяка бишкота в сиропа от компота и ги нареждаме в тортена форма. Отгоре нареждаме изцедените и обелени от кожичките кайсии, а върху тях изливаме крема. Оставяме тортата да престои в хладилник 5-6 часа и след това я украсяваме по желание със счукани орехови ядки или шоколадови пръчици.
ВЕЧЕРЯ
Котлети с кашкавал
Продукти за 5 порции: 5 котлета, 200 г кашкавал, 5 яйца, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. галета, 1 1/2ч.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме по-малки котлети и ги разцепваме на две. След това ги начукваме с дървено чукче и слагаме в разреза по филийка от кашкавала. Размиваме брашното във вода, така че да получим каша с гъстотата на боза. Потапяме последователно котлетите в брашнената каша, в смес от сол и смлян черен пипер, в галетата и в разбитите яйца. След това ги изпържваме от двете страни в сгорещеното олио.
Вкусен десерт с целувки
Прoдукти: 4 праскови, 1 пакет целувки, 1 кофичка заквасена сметана, 4 с.л. пудра захар, 250 г ванилов сладолед, котешки езичета.
Нaчин на приготвяне: Измиваме прасковите, обелваме ги и ги нарязваме на ситно. Разбиваме сметаната със захарта и натрошените целувки. Смесваме всичко внимателно и насипваме в чаши за сладолед. Всяка чаша гарнираме с една топка сладолед, едно котешко езиче и парче от праскова.
Почвата е средата, в която овощните растения развиват кореновата си система и се прикрепват, за да растат в изправено положение. Тя е основният фактор, от който зависи силата на растежа, родовитостта ...
Котките нанасят непоправима вреда на женския организъм, изсмуквайки енергия, в това число и полова. Така ги правят фригидни, убедени са холандският парапсихолог Фридрих Бойтендейк и сексологът Краус в...
Той ни спохожда на всеки 28 дни и е най-постоянното, най-естествено явление в живота на жената. Въпреки това месечният цикъл е свързан с доста неверни представи, загнездили се кой знае защо в съзнание...
За кухнята понякога се говори като за душата на къщата. Тя е място не само за приготвяне и съхраняване на храната, но и уютното пространство, което обединява всички обитатели, подхранвайки обичта, раз...