Още рецепти » Аксесоари от шамот

 Аксесоари от шамот

Можете със сигурност да кажете, че и дори обикновената керамична ваза ще изглежда по-добре от пластмасова. А едва ли някой би оспорил красотата на естествения камък, дървото, метала, теракотата... И, разбира се, шамота. Този материал сам по себе си представлява глинеста едрозърнеста маса. Получените изделия добре съхраняват формата си. Те не се правят на грънчарско колело, а чрез пълнене на гипсови форми. Характерните пукнатини, които придават особено очарование на готовите изделия, не са нищо друго, освен място на съединяване на парченцата глина.

Естественият цвят се колебае от почти бяло до светло кафявото, но обикновено е с топъл жълтеникаво-бежов оттенък. Мекият тон прекрасно подчертава изразителността на растенията. Може би затова шамотът с лекота се вписва в ландшафта на градината.

Разположението на контейнерите

Да се снабдите с хубави саксии или фигурки не е най-важното. Главното е правилно да ги разположите. Разбира се, на първо място трябва да се украси парадната зона. Например, контейнери с малки туи от двете страни на вратата, няколко по-малки саксийки на стъпалата и площадката, висящи кошници на синджири, в които са сложени пластмасови съдове с петунии. Терасата може да се разнообрази с балконски сандъчета. Глухата стена пък ще е интересна, обгърната с партеноцисус, който също е засаден в контейнер.
Вазите обаче не е задължително да се поставят до постройката. Те могат да бъдат практически всеки ъгъл на двора. Наутралният цвят на шамота прекрасно се вписва както сред “гора” от папрати, така и в ярката леха. Доста оригинално изглежда голямата кръгла ваза с летни цветя на кована поставка, разположена направо на моравата.

Съвсем по европейски

Освен едногодишните цветя, които традиционно се засаждат в контейнери, могат да се използват и много други растения. Работата е в това, че шамотът е зимоустойчив материал. Готовите изделия задължително се обработват с влагоотблъскащи съставки, за да не пропускат водата. А когато в порите няма вода, не се образува и лед. Това е причината съдовете да останат непокътнати и в най-злия студ. За да се чувстват обаче комфортно растенията през зимата в тази саксии, от вътрешната страна трябва да поставите изолация с дебелина 8-10 мм. Върху нея се покрива с текстил или просто със сняг. По този начин могат да зимуват туите, елхичките, спиреята, непретенциозните многогодишници.

И другите аксесоари

Освен съдовете съществуват и други изделия от шамот. Кули с тънки гърла, специални съдове за водните ефекти, различни фигурки, слънчеви часовници, колони и дори плочки за облицоването на подпорните стени. Всичко това може да намери място в градината. А ако предлаганият асортимент не е достатъчен, винаги можете да си поръчате нещо. Например, малък декоративен фонтан или два-три интересни фенера.
Но разбира се, всичко трябва да е с мярка. Ако се увлечете по изделията от шамот, не бива да забравяте и за другите ландшафтни материали. Шамотът прекрасно се съчетава практически с всички останали. Затова смело можете да поставите в съседство дървени кашпи.

Автор: Мариета Тодорова

Представяме Ви:

Силата на стайните растения

Сигурно и вие като повечето хора отглеждате стайни цветя, защото са красиви, радват душата и повишават настроението. Дори да нямате достатъчно време и място вкъщи, струва си да приютите няколко саксии...

Лоза на прозореца дава две реколти

Лозата на прозореца няма да ви причинява тревоги, освен това е красива, а и два пъти на година ще дава реколта. За да си направите насаждение, то забодете в почвата вдървесинени резници, които отре...

Басейните в къщата и двора

С басейна и барбекюто, като с никои други елементи на къщата и двора, са свързани спомени и мечти. Басейнът не е само удоволствие, той е и естетика - трябва да се вписва сполучливо в архитектурния об...

Освежете жилището с декоративни лепенки

Цветята са неотменна част от нашия дом и неговата украса. Става дума не само за живи цветя, а и за цветни шарки, орнаменти, рисунки и фотографии, които в последно време присъстват практически във всич...

Начало