Още рецепти » 13 април

 13 април

ЗАКУСКА

Палачинки с прясно мляко

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 2 щипки сол, 4 яйца, 1 с.л. захар, 250 г брашно, 1 с.л. олио, 1-2 с.л. разтопено краве масло.

B%]Нaчин на приготвяне: Изсипваме брашното в дълбок съд. Разбиваме яйцата и ги изсипваме върху брашното. Постепенно прибавяме половината от млякото. Разбъркваме добре, за да получим гладка смес. Прибавяме солта, олиото, маслото и захарта. След това постепенно сипваме останалото мляко. Разбъркваме много добре и оставяме сместа да престои около 1 час. След това гребваме с черпак, разстиламе на равномерен пласт върху нагорещен тиган и изпичаме от двете страни. Поднасяме палачинките с конфитюр или със сирене.

ОБЯД

Кремсупа от зрял фасул и зелена салата

Прoдукти: 400 г сварен бял фасул, 1 малка зелена салата, 3-4 стръкчета кресон, 3 с.л. зехтин, 1 л зеленчуков бульон, 4 с.л. сметана, черен пипер, сол.

B%]Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелената салата на ивички и я задушаваме в сгорещения зехтин. След 5-6 мин добавяме отцедения фасул, заливаме с горещия бульон и варим десетина минути. Изчакваме супата да поизстине и я пасираме на гладко пюре. Ако е необходимо разреждаме с малко бульон. Връщаме пюрето в тенджерата, подправяме с черен пипер и сол на вкус и загряваме за кратко на огъня. Застройваме готовата супа със сметаната и я поднасяме поръсена с наситнения кресон и дребни листенца от зелена салата.

Задушен зелен лук

Продукти за 4 порции: 1 кг зелен лук, 2 с.л. зехтин, сокът от 2 лимона, 1 резен целина, 1 дафинов лист, 5-6 зърна черен пипер, 1 щипка мащерка, 1 щипка кориандър, сол.

B%]Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на парченца по 1 см. Настъргваме целината на едро ренде. Смесваме я с лука и прибавяме зехтина, лимоновия сок и подправките. Наливаме малко вряла вода и задушаваме до омекване.

Постен кекс

Прoдукти: 1 ч.ч. мед, 200 г пудра захар, 1 ч.ч. силен чай, 3 ч.ч. брашно, 3 с.л. олио, 1 ч.ч. едро нарязани орехи, 1 ч.л. сода, 1 ч.л. канела, лимонова или портокалова кора

B%]Нaчин на приготвяне: В силен чай варим лимоновата кора, нарязана на ивички. Течността прецеждаме и я оставяме да изстине. Изсипваме меда в порцеланов съд и внимателно го разреждаме с чая, като бъркаме непрекъснато. Към тази смес прибавяме захарта, олиото, содата, лимоновата кора, орехите и брашното. Объркваме добре и изсипваме в намазнена и набрашнена кексова форма. Печем в загрята умерена фурна. По време на печенето внимаваме сладкишът да не прегори отгоре.

ВЕЧЕРЯ

Пърженки от киселец и гъби

Продукти за 4-5 порции: 500 г киселец, 300 г гъби, 4 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, магданоз, джоджен, черен пипер, сол.

B%]Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно гъбите и ги задушаваме в 2 с.л. олио и малко вода. Сваряваме киселеца в леко подсолена вода. Отцеждаме и го нарязваме на ситно. Смесваме го с гъбите, поръсваме с 1 с.л. брашно, черен пипер и ситно нарязани магданоз и джоджен, посоляваме и измесваме добре сместа. След това оформяме малки питки, овалваме ги в брашно и пържим във вряща мазнина.

Плодова салата с ананас и киви

Прoдукти: 1 пресен ананас /или 200 г консервиран/, 4 плода киви, 2 банана, 2-3 с.л. счукани орехови ядки, 2 с.л. пудра захар, 2 ванилии, 3 с.л. лимонов сок, плодов сироп по избор.

B%]Нaчин на приготвяне: Обелваме ананаса и го нарязваме на по-дребни парчета. Обелваме бананите и кивито и ги нарязваме на кръгчета. Смесваме плодовете в дълбока купа. Добавяме счуканите орехи, захарта, ванилията, лимоновия сок и плодовия сироп. Разбъркваме и оставяме салатата да престои 30 мин в хладилник преди да поднесем.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Терасите и ландшафтния дизайн

Тераси наричаме откритите площадки, малко приповдигнати над земята или намиращи се на едно ниво с нея. На градинските или дворни участъци тези площадки играят значителна роля като декоративен елемент....

Цветя украсяват стени и огради

Вертикалното озеленяване има не само голямо естетическо, но и санитарно-хигиенно значение. То дава допълнителни възможности за художествено оформяне на архитектурните съоръжения , скулпторни и инжене...

Домашните отравяния

Какво може да ни отрови? Така например, алкохолът, наркотиците, въглеродният окис, живакът от счупения термометър. А храната, с която сме свикнали, също не е безопасна. При консервите съществува риск ...

Трапезарията - домашният олтар

Трапезарията се завръща в нашия дом, възстановявайки загубените си позиции заради по-малка жилищна площ. Тя ни подарява възможността да се порадваме на уютните домашни празници, пищните обеди и романт...

Начало