ЗАКУСКА
Постен кекс
Прoдукти: 1 ч.ч. мед, 200 г пудра захар, 1 ч.ч. силен чай, 3 ч.ч. брашно, 3 с.л. олио, 1 ч.ч. едро нарязани орехи, 1 ч.л. сода, 1 ч.л. канела, лимонова или портокалова кора
Нaчин на приготвяне: В силен чай варим лимоновата кора, нарязана на ивички. Течността прецеждаме и я оставяме да изстине. Изсипваме меда в порцеланов съд и внимателно го разреждаме с чая, като бъркаме непрекъснато. Към тази смес прибавяме захарта, олиото, содата, лимоновата кора, орехите и брашното. Объркваме добре и изсипваме в намазнена и набрашнена кексова форма. Печем в загрята умерена фурна. По време на печенето внимаваме сладкишът да не прегори отгоре.
ОБЯД
Боб чорба
Прoдукти: 1 ч.ч. зрял боб, 2-3 с.л. олио, 1 глава лук, 1 морков, 1 червена чушка, 1 парче целина, 1 корен магданоз, суха чубрица, пресен и сух джоджен, девисил, магданоз, мащерка, босилек, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден изплакваме боба, наливаме нова вода и варим първо на умерен, а след това на тих огън. След 1 час наливаме олиото и подправяме със сухите чубрица и джоджен. Когато бобът поомекне, посоляваме и прибавяме ситно нарязания лук, нарязаните морков, целина и магданозен корен, както и цялата чушка. Малко преди да отстраним от огъна слагаме обелените и настъргани домати. Подправяме готовата чорба със ситно нарязани свежи подправки.
Каша със зелен лук
Прoдукти: 4-5 връзки зелен лук, 1 к.ч. брашно, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно заедно с перата и го варим в подсолена вода, докато омекне. Сипваме постепенно брашното, като интензивно бъркаме, за да не се получат бучки. Варим на умерен огън, докато получим гъста каша. Пресипваме кашата в широк съд и я заливаме със сгорещеното олио, в което сме запържили червения пипер.
Постна торта
Прoдукти: 1 ч.ч. мармалад (захаросано сладко или конфитюр), 1 ч.ч. нарязани орехи, 1/2 ч.ч. захар, 11/2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. хладка вода, стафиди, смокини, 1 ч.л. канела, 1 1/2 ч.л. сода бикарбонат, кората на един лимон.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме мармалада с водата, прибавяме орехите, оваляните в брашно стафиди, нарязани на малки парченца смокини, канелата, содата, лимоновата кора, брашното, разбъркваме и изсипваме в намаслена и поръсена с брашно тортена форма. Печем в силна фурна. Поднасяме поръсена с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Паприкаш в тава
Прoдукти: 1 кг чушки, 4-5 глави лук, 3-4 моркова, 6-7 картофа, 5-6 домата, 1 парче целина, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го задушаваме в по-голямата част от мазнината и малко вода. Прибавяме нарязаните на кръгчета целина и моркови, а след като омекнат - и обелените и едро нарязани домати. Продължаваме задушаването. В останалата мазнина задушаваме обелените и нарязани на кръгчета картофи и нарязаните на ивички пиперки. Прибавяме ги към останалите зеленчуци, поръсваме със ситно нарязан магданоз, черен и червен пипер и посоляваме. Поръсваме сместа с брашното, изсипваме я в тавичка и запичаме в умерена фурна.
Грис халва /постна/
Прoдукти: 1 ч.ч. олио, 2 ч.ч. грис, 3 ч.ч. захар, 4 ч.ч. вода, ванилия, 1 с.л. ром, сладко от портокалови кори, кора от настърган лимон
Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме олиото и пържим гриса до поруменяване. Изсипваме в плитка тавичка и заливаме с горещия сироп от захарта и водата, който сме ароматизирали с рома, ванилията и лимоновата кора. Сиропът задължително трябва да е врял.Покриваме с чиста кърпа,която притискаме с капак / ако десертът е в тенджера или с дъска, ако е в тавичка/. Когато грис халвата набъбне и изстине, режем я на ромбчета, които украсяваме с кори от портокалово сладко.
Кривогледството е по-често изразено при далекогледство на очите и то при по-високи степени на далекогледство. В тези случаи окото се напряга повече, за да се съсредоточи върху даден предмет. И при тов...
Бременността е период на дълбоки промени. Не само майката, но и бащата преживяват с вълнение тези дълги, неповторими 9 месеца. Всеки по свой начин очаква новия член на семейството. 1 МЕСЕЦ М...
Невенът е едногодишно светлозелено тревисто растение с ярък оранжев цвят. Стъблото е 30-50 см високо, изправено. Някои цветове са по-слабо оранжеви и по-рехави, други – със силен и богат цвят. Листата...
То е истински „шампион" сред всевъзможните болки, които изпитваме. Оказва се, че 85% от американците и 79% от европейците са негови жертви - само от време на време или пък доста често. Според лек...