ЗАКУСКА
Мандражийски тутманик
Прoдукти: 2 1/2ч.ч. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 5-6 с.л. настъргано сирене, 2-3 с.л. настърган кашкавал, 1 пакетче краве масло, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 2 яйца, 2 с.л. галета, сол.
Нaчин на приготвяне: Размекваме маслото до стайна температура и го разбиваме на пяна. Смесваме го с разбитите яйца. При непрекъснато бъркане прибавяме киселото мляко, натрошеното сирене, 1-2 щипки сол, содата и брашното. Бъркаме, докато получим гладко тесто. Изсипваме тестото в намаслена и поръсена с галетата тавичка. Печем тутманика в силно загрята фурна. Непосредствено преди да извадим от фурната, поръсваме с настъргания кашкавал.
ОБЯД
Таратор
Прoдукти: 500 г краставици, 1 кофичка кисело мляко, 3-4 скилидки чесън, 3-4 ореха, 1 ч.л. оцет, 1 с.л. олио, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме краставиците и ги нарязваме на ситно. Сипваме млякото разбито с малко вода. Прибавяме счуканите орехи и счукания чесън, размит в оцета. Сипваме олиото, посоляваме и поръсваме със ситно нарязан копър.
Домати, пълнени с кайма
Прoдукти: 1 кг здрави средно големи домати, 500 г телешка кайма, 2-3 глави лук, 4-5 с.л. олио, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изрязваме в горния край на всеки домат капаче и запазваме капачетата. Издълбаваме вътрешността на доматите и я нарязваме на ситно. Нарязваме на ситно лука и магданоза. Смесваме ги с вътрешноста от доматите и запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме ориза, каймата, червения и черния пипер и посоляваме. Омесваме добре сместа и с нея пълним доматите. След това ги захлупваме с капачетата и ги нареждаме в намаслена тавичка. Заливаме с малко гореща вода и печем в умерена фурна.
Шоколадово руло “Триадис”
Прoдукти: 8 яйца, 12 с.л. захар, 5 равни с.л. брашно, 3 с.л. какао, 1 пакетче стафиди, половин пакетче лешници.
Нaчин на приготвяне: Заливаме 8 с.л. захар с 1 к.ч. вода и варим до гъста каша. Добавяме какаото. Снемаме от огъня. Постепенно добавяме жълтъците, захарта (останалите 4 лъжици), брашното, стафидите и нарязаните на малки парченца лешници. Накрая прибавяме разбитите на твърд сняг белтъци. Изсипваме в намазана тавичка и печем на умерена фурна 25 минути. Когато поизстине, обръщаме върху кърпа, намазваме с течен шоколад или сметана и навиваме на руло. Поръсваме с начукани ядки, настърган шоколад или кокосови стърготини.
ВЕЧЕРЯ
Канелони сицилиана
Прoдукти: 1 кутия канелони, 1 патладжан, 3 тъмнозелени тиквички, 1 жълта чушка, 1 червена чушка, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 200 г пушено сирене, 1-2 с.л. настърган пармезан за плънката , 1-2 с.л. зехтин, босилек, черен пипер, сол, настърган пармезан за поръсване .
Нaчин на приготвяне: Попарваме за кратко време в подсолена вода, изплакваме и ги отцеждаме. Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме в сгорещения зехтин. Щом поомекнат, прибавяме останалите зеленчуци, нарязани на малки парченца, и също ги запържваме. Прибавяме 1-2 с.л. ситно нарязан босилек, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Захлупваме и задушаваме десетина минути на слаб огън. После махаме капака и готвим още 5 мин на силен огън. Отстраняваме от огъня, изчакваме зеленчуците да поизстинат и разбъркваме със ситно нарязаното пушено сирене и настъргания пармезан. Пълним канелоните с тази смес и ги нареждаме в намаслена тавичка. Поръсваме с малко пармезан и печем 15 мин във фурна, загрята до 180°С. Украсяваме готовото ястие с листенца пресен босилек.
Жълт крем с плодове
Прoдукти: 4 жълтъка, 1 ванилия, 2 с.л. брашно, 300 мл прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 500 малини /къпини, касис/.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме един след друг жълтъците заедно с ванилията. Отделно размиваме брашното с такова количество студено мляко, че да получим рядка каша. В друг съд кипваме останалото мляко заедно със захарта. Постепенно прибавяме брашнената каша, като непрекъснато бъркаме, докато кремът се сгъсти. Отстраняваме от огъня, прибавяме разбитите жълтъци и отново разбъркваме. Измиваме плодовете, разпределяме ги в стъклени чаши и ги заливаме с готовия крем. Слагаме десерта за 2 часа в хладилник и след това го поднасяме.
Гинеколозите смятат, че бъдещите майки не бива да драматизират различните неприятни усещания, спохождащи ги през деветте месеца на бременността, тъй като те нямат отрицателни последствия върху здравет...
Тези красиви, бавнорастящи растения изглеждат изключително красиви в група, защото там може да се види огромна гама от багри, но отглеждано и поединично кордилинето е много ефектно. В естествената си ...
Един от най-съществените детайли, определящи външния вид на всяко помещение е таванът. Неговата качествена облицовка на тавана придава на стаята допълнителен уют и елегантност. Сред многото видове тав...
То е едно от най-често срещаните растения в селските дворове. По градските градинки обаче все по-малко може да се види нежният грациозно извит силует на това красиво и непретенциозно цвете. Към род Ди...