Още рецепти » Позабравеното дамско сърце

 Позабравеното дамско сърце

То е едно от най-често срещаните растения в селските дворове. По градските градинки обаче все по-малко може да се види нежният грациозно извит силует на това красиво и непретенциозно цвете. Към род Дицентра спадат повече от 20 вида, които произхождат от Азия и Северна Америка.

Дамското сърце достига 70-80 см височина и има сочни кухи стъбла и дебели месести корени. Листата са с дълги дръжки, пересто нарязани, сиво зелени. Цветовете са плоскосърцевидни, събрани в едностранен, дъговиден извит клас. Най-често са светлорозови, но през последните години има създадени хибриди в бяло, жълто и тъмнорозово.

Развива се добре на полусенчести места и леки, добре наторени влажни почви. Поддава се на форсаж и може да се използва за рязан цвят през зимата. През последните години се отглежда и в саксия.

Размножаването може да става чрез коренови резници, чрез семена и чрез разделяне на коренището. Последният начин е най-разпространен за единични бройки при домашни условия. Добре е да се направи през лятото, след като растението прецъфти. Коренищата се разделят като се внимава да не се наранят. На всеки дял трябва да има по няколко връхчета.

Автор: Марияна Тодорова

Представяме Ви:

Невръстните красавици

Имате дъщеря на 13 - 14 - 15 години, която със сигурност прави всевъзможни опити да овладее изкуството на грима. Кой знае какви умения и усилия не са й нужни - върху нейната гладка и свежа кожа резулт...

Лоза на прозореца дава две реколти

Лозата на прозореца няма да ви причинява тревоги, освен това е красива, а и два пъти на година ще дава реколта. За да си направите насаждение, то забодете в почвата вдървесинени резници, които отре...

Лизимахията – красиво цвете и полезна билка

Лизимахията, позната доскоро само като билка, през последните години се сдоби със славата на модерно декоративно растение. Това е един голям род, който включва около 200 вида. Те са много разнообра...

Как се правят пелмени

Продукти за тестото: 300 г бяло пшенично брашно, 1 яйце, 50 мл хладка вода, 1/2 ч. л. сол. Нaчин на приготвяне: Пресятото брашно изсипваме на купчинка върху плоскостта, на която ще месим. Правим в с...

Начало