Още рецепти » Позабравеното дамско сърце

 Позабравеното дамско сърце

То е едно от най-често срещаните растения в селските дворове. По градските градинки обаче все по-малко може да се види нежният грациозно извит силует на това красиво и непретенциозно цвете. Към род Дицентра спадат повече от 20 вида, които произхождат от Азия и Северна Америка.

Дамското сърце достига 70-80 см височина и има сочни кухи стъбла и дебели месести корени. Листата са с дълги дръжки, пересто нарязани, сиво зелени. Цветовете са плоскосърцевидни, събрани в едностранен, дъговиден извит клас. Най-често са светлорозови, но през последните години има създадени хибриди в бяло, жълто и тъмнорозово.

Развива се добре на полусенчести места и леки, добре наторени влажни почви. Поддава се на форсаж и може да се използва за рязан цвят през зимата. През последните години се отглежда и в саксия.

Размножаването може да става чрез коренови резници, чрез семена и чрез разделяне на коренището. Последният начин е най-разпространен за единични бройки при домашни условия. Добре е да се направи през лятото, след като растението прецъфти. Коренищата се разделят като се внимава да не се наранят. На всеки дял трябва да има по няколко връхчета.

Автор: Марияна Тодорова

Представяме Ви:

Хладилникът - как да го подредим?

Наясно сме, че той е безкрайно важен за правилното съхраняване на продуктите, които консумираме. И въпреки това не се отнасяме с него както трябва. Какво печелим? Най-вече проблеми с храносмилането и ...

Кортикостероидите може и да навредят

Лечението с кортикостероидни медикаменти се увеличи и разшири през последните десетилетия. Така е, защото се увеличиха заболяванията, които изискват такова лечение: бронхиална астма, алергии, ставни б...

Млечни супи

Млечна супа със сирене Прoдукти: 6 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, 50 г краве масло, 1 ч.ч. натрошено сирене, 2 твърдо сварени яйца, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Запържва...

Консервирaне на домати

Домати с вишневи листа Прoдукти: 5 кг здрави и узрели домати, 4 л вода, 2 ч.ч. сол, 1 ч.ч. тиквено семе, лозови листа, зелении Нaчин на приготвяне: Увиваме всеки домат поотделно в лист от вишна...

Начало