Още рецепти » Позабравеното дамско сърце

 Позабравеното дамско сърце

То е едно от най-често срещаните растения в селските дворове. По градските градинки обаче все по-малко може да се види нежният грациозно извит силует на това красиво и непретенциозно цвете. Към род Дицентра спадат повече от 20 вида, които произхождат от Азия и Северна Америка.

Дамското сърце достига 70-80 см височина и има сочни кухи стъбла и дебели месести корени. Листата са с дълги дръжки, пересто нарязани, сиво зелени. Цветовете са плоскосърцевидни, събрани в едностранен, дъговиден извит клас. Най-често са светлорозови, но през последните години има създадени хибриди в бяло, жълто и тъмнорозово.

Развива се добре на полусенчести места и леки, добре наторени влажни почви. Поддава се на форсаж и може да се използва за рязан цвят през зимата. През последните години се отглежда и в саксия.

Размножаването може да става чрез коренови резници, чрез семена и чрез разделяне на коренището. Последният начин е най-разпространен за единични бройки при домашни условия. Добре е да се направи през лятото, след като растението прецъфти. Коренищата се разделят като се внимава да не се наранят. На всеки дял трябва да има по няколко връхчета.

Автор: Марияна Тодорова

Представяме Ви:

Злоядото дете

Детето вижда в чинията парче морков и се мръщи, като че ли са му предложили горчиво лекарство. Отказва да яде. Нито дългите уговорки, нито разказите за това колко е полезен този зеленчук не действат...

И кенгуруто си има цвете

Кенгурувото цвете (Anigozanthos flavidus) в родината си е известно като кенгурува лапа заради дългите си мъхести цветове. Не е лесно да се отгледа в домашни условия, но заради красотата на цветовете с...

Основни правила за резитба на чимшира

Чимширът е бавнорастящ вид. Той понася добре резитбата. Използва се за изграждане на бордюри, живи плетове и други архитектурни форми и тела. Чимширът е вид, който е силно привързан към влажността на ...

Салати с майонеза

Богата салата Прoдукти: 200 г шунка, 100 г млад грах от консерва, 100 г мариновани или консервирани гъби натюр, 200 г картофи, 200 г моркови, 1 главичка целина, 100 г кисели краставички, 2 яйца, ...

Начало