Още рецепти » 24 април

 24 април

ЗАКУСКА

Ко­зу­нак със ста­фи­ди и ба­де­ми

Прoдукти: 1 кг браш­но, 30-40 г пряс­на мая, 8 яй­ца, 1 жъл­тък, 300 мл пряс­но мля­ко, 300 г за­хар, 1 щип­ка сол, 150 г кра­ве мас­ло, нас­тър­га­ната ко­ра от 1 ли­мон, 2 па­кет­че­та ва­ни­ле­на за­хар, 50 г блан­ши­ра­ни и обе­ле­ни ба­де­ми, 1 к. ч. ста­фи­ди.

Нaчин на приготвяне: Не­об­хо­ди­мо е всич­ки про­дук­ти да бъ­дат пред­ва­ри­тел­но за­топ­ле­ни и по­ме­ще­ни­е­то, в ко­е­то ще ме­сим тес­то­то и ще втас­ва, да бъ­де топ­ло. Под­г­ря­ва­ме мля­ко­то до 30-35 гра­ду­са. Раз­бър­к­ва­ме ма­я­та с мал­ко топ­ло мля­ко, 1 с. л. за­хар, щип­ка сол и 2-3 с. л. браш­но, за да се по­лу­чи гъс­та ка­ши­ца. Пок­ри­ва­ме с кър­па и ос­та­вя­ме на топ­ло да шуп­не. Браш­но­то пре­ся­ва­ме два пъ­ти в пред­ва­ри­тел­но за­топ­лен съд. Сла­га­ме в го­ля­ма ку­па, пра­вим кла­ден­че в сре­да­та, при­ба­вя­ме ле­ко раз­би­ти­те яй­ца, ос­та­на­ло­то мля­ко, за­хар­та, ли­мо­но­ва­та ко­ра, ва­ни­ли­я­та, 100 г раз­то­пе­но мас­ло. Омес­ва­ме глад­ко тес­то, ка­то при ме­се­не­то ръ­це­те по­та­пя­ме пос­то­ян­но в маз­ни­на­та. Ко­га­то в тес­то­то се по­лу­чат ме­хур­че­та, го ос­та­вя­ме в ку­па, на­ма­за­на с мас­ло и пок­ри­та с кър­па на топ­ло (при тем­пе­ра­ту­ра 28-30 гра­ду­са) за око­ло 2 ча­са, до­ка­то уве­ли­чи двой­но обе­ма си. От­но­во омес­ва­ме тес­то­то, ка­то до­ба­вя­ме ста­фи­ди­те и ос­та­на­ла­та част от мас­ло­то и от­но­во ос­та­вя­ме да вта­са при съ­щи­те ус­ло­вия. Мо­же да офор­мим ко­зу­на­ка пле­тен с 2, 3 или 4 фи­ти­ла или да из­пе­чем във фор­ма. След офор­мя­не и по­ред­но втас­ва­не на­маз­ва­ме с раз­би­тия с мал­ко во­да жъл­тък и по­ръс­ва­ме с на­ря­за­ни­те на люс­пи ба­де­ми или ед­ра крис­тал­на за­хар. Пе­чем ко­зу­на­ка в обил­но на­ма­за­на с маз­ни­на та­ва в про­дъл­же­ние на 40-45 ми­ну­ти при тем­пе­ра­ту­ра 180°С.

ОБЯД

Великденска супа

Продукти за 5-6 порции: 1 агнешки черен дроб, 300 г агнешки чревца, 300 г ситно нарязан зелен лук, сърцевината на 1 марулка, 3-4 с.л. зехтин или олио, 1 ч.ч. бяло вино, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. ориз, 3 жълтъка, сокът от 2 лимона, копър, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме дроба, попарваме го с вряла вода, изплакваме с хладка вода, отцеждаме и го нарязваме на малки парченца. Измиваме червата, натриваме ги с лимон, изплакваме, попарваме ги с вряла вода, отцеждаме и ги нарязваме на дребно. Нарязваме лука и салатата и леко ги запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме брашното и дреболиите, поръсваме ситно нарязани магданоз и копър, наливаме 1 л вода и посоляваме. Варим 30 мин на умерен огън. Прибавяме ориза, варим още 20 мин и отстраняваме от огъня. Разбиваме жълтъците и при непрекъснато бъркане на тънка струйка сипваме лимоновия сок. Разреждаме с малко бульон от тенджерата и сипваме застройката в супата.

Агнешко печено магдонозлия

Продукти за 4-5 порции: 1 кг агнешко месо от плешката или бутчето, 2 връзки пресен лук, 3 връзки магданоз, 3 с.л. олио, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме месото и го слагаме да се полусвари с малко вода. Когато възври, посоляваме. След като поомекне месото, изваждаме го, слагаме го в тавичка, поръсваме с червен пипер и прибавяме ситно нарязаните лук и магданоз. Заливаме с бульона от месото, опитваме на сол, поливаме с 2-3 с.л. олио и печем в умерена фурна, докато месото се зачерви, а сосът се сгъсти до каша.

Великденска торта

Прoдукти: 500 г бисквити, 1 с.л. ром /ликьор/, вода; зa крема: 150 г краве масло, 150 г захар, 50 г смлени бадеми, 3 жълтъка, 1 к.ч. ром /коняк, ликьор/, сладко по избор, шоколад, кофичка разбита сметана

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото и захарта на пухкава пяна. Прибавяме един след друг жълтъците като след всеки бием 1-2 мин. Разбъркваме в този крем рома и смлените бадеми. В тортена чиния редим пласт бисквити, топнати само от долната страна в леко подсладена вода или прясно мляко и ароматизирано с рома. Нанасяме пласт крем, аранжираме цели плодчета от сладкото и така постъпваме до изчерпване на продуктите. Последният пласт трябва да е бисквитен. Отгоре и отстрани намазваме със сметана и гарнираме с настърган шоколад.

ВЕЧЕРЯ

Виенски шницел

Продукти за 4 порции: 600 г телешко месо от бута, 2 яйца, прясно мляко, брашно, галета, олио, сол, мазнина за пържене,

Нaчин на приготвяне: Отрязваме 4 шницела от бута /не трябва да са много тънки/, начукваме ги добре и ги овалваме в брашно. Потапяме в яйцата, разбити с няколко капки олио, 2 с.л. прясно мляко и сол, овалваме в галета, като леко я притискаме към шницела, изтръскваме излишната галета и изпържваме шницелите от двете страни.

Яйца “Парижко чудо”

Продукти за 6 порции: 6 яйца, 180 г шоколад, 90 г краве масло, 3 с.л. захар.

Нaчин на приготвяне: С помощта на остър нож внимателно отрязваме откъм тъпата страна на яйцата капаче в черупката с диаметър около 1 см. През отвора изпразваме яйцата, като отделяме жълтъците от белтъците /по-нататък за десерта използваме 3 жълтъка/. Стопяваме шоколада на тих огън заедно с 1 ч.л. вода /или прясно мляко/. Отстраняваме от огъня и постепенно прибавяме маслото, нарязано на малки късчета. Бъркаме, докато получим гладък крем. Смесваме крема с трите жълтъка, които сме разбили със захарта. Пълним яйцата с този крем, затваряме ги с капачетата и ги нареждаме в поставки за яйца с острата страна нагоре. Този десерт се консумира с лъжичка, както рохко сварените яйца.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

ГОДЖИ БЕРИ има уникални свойства!

Според китайската медицина, годжи бери (лициум, мерджан) е плод, който е сладък на вкус и с неутрален характер; влияe на дробовете, бъбречните канали и засилва Ин енергията. Плодовете могат да се ядат...

Eхинацея – красавица и лечителка

Ехинацеята е измежду цветята, които не може да останат незабелязани в градината. Тя веднага привлича погледа с царствения си вид – на “главата” - медена на цвят корона, обрамчена от леко увиснали лис...

Обезводняването при децата

Дехидратирането е една от най-големите опасности, които заплашват кърмачетата и малките деца през лятото. За да не го допуснете, давайте колкото се може повече течности на малчуганите, а биберонът с в...

ДА РАЗГЛЕДАМЕ ПАРИЖ ЗА 5 ДНИ

Най-добрият начин да опознаете Париж е да го обходите пеша. Ето защо ви предлагаме 5 пешеходни маршрута, които минават през най-важните забележителности на този приказен град. Екипирайте се с подходящ...

Начало