ЗАКУСКА
Пълнени фини кори
Прoдукти: 8 тънки кори, 100 г моцарела, 1 с.л. нарязан босилек, 100 г кашкавал, 10-15 зелени маслини и черни маслини, 3-4 белени домата, 100 г шунка на резенчета, 2-3 с.л.зехтин.
Нaчин на приготвяне: Смесваме всички продукти, нарязани на ситно. Нарязваме корите на две и мажем със зехтин. Слагаме в центъра част от сместа, навиваме сарми. Нареждаме ги върху фолио в тава и печем 20 мин в силна фурна.
ОБЯД
Студена доматена кремсупа
Продукти за 4 порции: 400 г пресни домати, 400 г консервирани домати, 3 ч.ч. зеленчуков бульон, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 3-4 с.л. зехтин, 1 с.л.семена от копър, 1 шепа пресен босилек, 1 с.л. захар, 1/2 с.л. смлян кимион, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и чесъна наситно и ги пържим в 1 с.л. зехтин, докато поомекнат. Поръсваме кимиона и семената от копър и пържим още 20-30 сек. Прибавяме нарязаните домати /пресни и консервирани/, захарта и бульона. Кипваме супата, посоляваме и намаляваме огъня. Захлупваме и варим 20 мин. Накрая поръсваме с наситнения босилек и пасираме. Поднасяме супата студена, украсена с листенца от босилек.
Вкусна гозба от патладжани
Продукти за 6 порции: 1 кг телешко месо, 5-6 патладжана, 1 глава лук, 2 моркова, 2 зелени чушки, 1 глава чесън, 6 домата, 1 магданоз, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки парченца, измиваме го и го задушаваме в подсолена вода, докато започне да се къса. Обелваме патладжаните и ги нарязваме на кубчета. Осоляваме ги и ги запържваме до зачервяване. Отново задушаваме месото, заедно с нарязаните на ситно лук, моркови и чушки. Накрая прибавяме патладжаните, нарязания на филийки чесън и настърганите домати. Подправяме на вкус с черен пипер, магданоз и сол и възваряваме на огъня.
Кекс с пресни сливи
Прoдукти: 400 г сини сливи, 150 г краве масло, 1 ванилия, 125 г захар, 4 яйца, 200 г брашно, щипка сол, 50 г смлени орехи, 2 с. л. какао, 1 с. л. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Сливите изчистваме и нарязваме на парченца. Разбиваме маслото с ванилията, прибавяме едно по едно яйцата, смесеното със солта и бакпулвера брашно и смлените орехи. Изсипваме сместа в кексова форма и печем 60-70 минути в предварително загрята до 180°С фурна. Преди сервиране поръсваме с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Бърза вечеря
Продукти за 2 порции: 300 г наденица, 100 г сирене /или кашкавал/, 2-3 с.л. разтопено краве масло, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 1 парче целина, 1 пиперка, 3 домата, 1 щипка чубрица, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, чесъна, пиперката и целината и ги задушаваме в маслото и 2 с.л. вода. Когато поомекнат прибавяме обелените и настъргани домати, поръсваме с черен пипер и стрита чубрица, посоляваме на вкус и варим на тих огън, докато сосът се посгъсти. Нарязваме наденицата на кръгчета, нареждаме я в тавичка и я позапичаме във фурната. След това заливаме с приготвения сос, покриваме с нарязаното на филийки сирене и отново запичаме, докато сиренето се позачерви.
Леден крем
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 4 яйца, 3 с. л. захар, 3 с. л. бяло нишесте, 70 г пудра захар, 6 бишкоти, 500 г сладолед, сладко от вишни, 1 пакетче ванилена захар.
Нaчин на приготвяне: В тенджерка стопяваме 3 с. л. захар на светъл карамел. Заливаме с прясното мляко и варим, докато карамела се разтвори. Прибавяме размитото в малко вода нишесте и жълтъците. Варим крема на слаб огън, до сгъстяване. Ароматизираме с ванилията и го изсипваме във високи чаши. Оставяме крема да изстине напълно, а през това време разбиваме белтъците с пудрата захар на гъст сняг. Шприцоваме обилно бяла глазура и украсяваме с половин бишкота, сладко от вишни и 2-3 лъжици сладолед.
Едно от предпочитаните растения за украса на интериора е пеперомията. Това тя дължи преди всичко на интересния рисунък и впечатляващите багри на листата. Цветовете, макар и забележими, нямат особено з...
Стайните растения – това са нашите живи украшения, а създаването на композиции от тях е едно от най-увлекателните занимания. Този, който е надарен с талант да отглежда и да поддържа живота на тези “зе...
В страните на Далечния Изток по лечебни качества от векове мураята се счита равна на женшена. Доскоро в Япония на простолюдието най-строго се е забранявало да я отглежда. Само императорският двор е мо...
За древния ботаник Диоскорид неразтворените пъпки на цветето приличали на сивите делфини, които обитават Йонийско море. И той го кръстил делфиниум. Това е и днешното му ботаническо име, което използва...