ЗАКУСКА
Ръжен кекс
Прoдукти: 250 г ръжено брашно, 250 г пшенично брашно, 2 яйца, 1/2ч.л. сол, 1 ч.ч. прясно мляко, 7-8 маслини, 200 г шунка, 1 бакпулвер, 2 с.л. олио.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме двата вида брашно заедно с бакпулвера и правим по средата на купчинката кладенче. Слагаме разбитите жълтъци и солта и започваме да месим, като постепенно сипваме млякото и олиото. Омесваме гладко тесто, към което последователно прибавяме нарязаната на дребни кубчета шунка, ситно нарязаните маслини и разбитите на сняг белтъци. Прехвърляме сместа в намаслена и набрашнена форма за кекс и печем в умерено загрята фурна. Поднасяме кекса топъл.
ОБЯД
Супа с грах и шунка
Прoдукти: 250 г грах, 200 г шунка, 1 малка бяла ряпа, 1 глава лук, 1,5 л зеленчуков бульон, 2 с.л. масло, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Кипваме бульона на огъня и прибавяме граха, нарязаната на кубчета шунка и нарязаната ряпа. Варим до готовност. Накрая посоляваме и застройваме със ситно нарязания лук, който сме запържили в разтопеното масло. При поднасяне поръсваме с черен пипер и наситнен магданоз.
Пъстърва в доматен сос
Продукти за 2 порции: 2 пъстърви, 4 с.л. доматено пюре, 2-3 листа дафинов лист, 10 черни маслини, 3 кисели краставички, 2 скилидки чесън, черен пипер, сол, олио за намазване.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме рибите. Натриваме ги отвътре и отвън с черен пипер и сол и ги слагаме в намаслена тавичка. Заливаме с доматеното пюре, размито с малко вода. Добавяме дафиновия лист, скилидките чесън, маслините и краставичките, нарязани на кръгчета. Печем в умерено загрята фурна, като по време на печенето, доливаме по малко вода, ако е необходимо.
Кокосов пай
Прoдукти: 225 г брашно, 200 г захар, 125 г краве масло, 4 яйца, 1 пакетче бакпулвер, 1 ч. ч. коко-сово брашно + 2-3 с. л. за поръсване, 200 мл прясно мляко, 160 г пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Маслото разбиваме със захарта, един по един прибавяме жълтъците, като непрекъснато бъркаме, след това изсипваме прясното мляко. Брашното смесваме с бакпулвера и кокосовото брашно и прибавяме към сместа. Белтъците разбиваме с пудрата захра на твърд сняг и внимателно приба-вяме към тестото. Изсипваме в обилно намазана с масло по-голяма тава (тестото трябва да бъде с дебелина около 2 см). Печем 30 минути в слаба фурна. Изстиналия пай поръсваме с кокосово брашно и режем на мал-ки хапки.
ВЕЧЕРЯ
Кашкавал, паниран в бирена паста
Продукти за 5 порции: 750 г кашкавал, 1 ч.ч. олио, 2 яйца, 3 с.л. брашно, 1 ч.ч. бира, 1 връзка магданоз, черен пипер, горчица, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме кашкавала на правоъгълни парчета с дебелина 1 см. Поръсваме ги с черен пипер. От бирата, брашното, разбитите жълтъци, горчица и сол на вкус приготвяме кашообразна маса, която чрез леко разбъркване смесваме с разбитите на сняг белтъци. Потапяме парчетата кашкавал в яйчната смес и ги пържим от двете страни в сгорещеното олио.
Тиквена паста
Прoдукти: 1 кг печена тиква, 1 к.ч. захар, 1 к.ч. счукани орехови ядки, 2 с.л. галета, 1 ч.ч. прясно мляко, 50 г краве масло, 1 ч.л. канела, 2 яйца, пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Почистваме тиквата от кората, нарязваме на парченца и задушаваме в маслото. След това заливаме с млякото и разбиваме на гладко пюре. Прибавяме жълтъците, разбити с 2/3 от захарта, ореховите ядки, галетата, канелата и накрая белтъците, разбити на твърд сняг с останалата захар. Изсипваме сместа в предварително намаслена тавичка и печем в умерена фурна. След изпичането поръсваме с пудра захар.
Клематисите са увивни храсти или полухрасти, които се закрепят с помощта на видоизменени листни дръжки. Те достигат до 15-20 м височина. Листата са срещуположно наредени, прости или сложни, съставе...
Замисляли ли сте се, защо така ни привлича кованата мебел? Възможно ли е чувственосстта на нейните извивки да ни остави равнодушни? Преплетените, някога горещи метални дъги, сякаш напомнят прегръдката...
Алпинеумът – градина, наподобяваща алпийски масив, става популярен в края на 19 и началото на 20 век. Неговото неповторимо излъчване се дължи не само на красотата на алпийските растения, но и на декор...
Тубероза е популярното наименование на едно приказно красиво растение, познато още като Polyanthus tuberosa. Името „тубероза”, се обяснява с факта, че в почвата се развиват неправилно оформените му ...