Още рецепти » 13 декември

 13 декември

ЗАКУСКА

Блини

Прoдукти: 5-6 ч.ч. брашно, 3 ч.ч. прясно мляко, 20 г мая за хляб, 2 жълтъка, 2 с.л. краве масло.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с 1 ч.ч. мляко. Прибавяме разбитите жълтъци, останалото мляко, 1 с.л. разтопено масло и 4 ч.ч. брашно, разбъркваме добре и оставяме сместа на топло да втаса. После прибавяме още 1-2 ч.ч. брашно, така че да получим тесто, малко по-гъсто от палачинковото. Разбиваме много добре и оставяме тестото да втаса повторно. В силно сгорещен тиган разтопяваме останалото масло и сипваме от сместа на тънък пласт като за палачинки. Изпържваме блините от двете страни и ги поднасяме топли.

ОБЯД

Пилешка супа с кашкавал и броколи

Продукти за 5 порции: 800 г обезкостено пилешко месо, 2 глави прясно броколи, 60 г краве масло, 1 ч.ч. брашно, 3 кубчета пилешки бульон, 1 ч.ч. сметана, 1-2 ч.ч. настърган кашкавал, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разтапяме маслото на умерен огън, прибавяме брашното и след постоянно бъркане оформяме гъста смес. Отделно в дълбока тенджера наливаме 2 л вода и прибавяме кубчетата пилешки бульон, парченцата пилешко месо, цветчетата броколи, черен пипер и сол на вкус. Покриваме с капак и след като заври оставяме супата да къкри на слаб огън 45 мин. Сгъстяваме супата, като при енергично бъркане прибавяме сместа с брашното. Варим още 5 мин, сваляме от огъня и щом супата поизстине, прибавяме сметаната и настърганият кашкавал.

Пиле с картофи

Продукти за 4 порции: 500 г картофи, 1 пиле, 1-2 глави лук, 3-4 домата, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода. Нарязваме картофите на едро и ги слагаме в тенджера заедно със ситно нарязания лук. Прибавяме обелените и настъргани домати, олиото и 1 ч.ч. от бульона, в който сме сварили пилето. Поръсваме с червения пипер и сол на вкус, разбъркваме и слагаме на огъня. След 15 мин прибавяме пилето, което сме нарязали на порции. Разбъркваме внимателно и варим на тих огън още 10 мин. Накрая поръсваме със ситно нарязан магданоз и отстраняваме от огъня.

Селски пастички

Прoдукти: 6 яйца, 200 г захар, 1 к.ч. смлени орехови ядки, 200 г брашно, 1 бакпулвер, 1 с.л. какао; зa крема: 1 пакетче краве масло, 100 г пудра захар, 1 яйце, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме смлените орехи, размитото в малко вода какао, пресятото с бакпулвера брашно. Разбъркваме добре и изсипваме сместа в правоъгълна тавичка, която сме застлали с хартия. Печем в умерено загрята фурна. Отделно разбиваме маслото със захарта. Прибавяме захарта и разбъркваме добре. Изваждаме готовия блат от фурната, намазваме го с крема и го нарязваме на квадратни пастички.

ВЕЧЕРЯ

Фатаери /пици/ с кренвирши и кашкавал

Продукти за 4 порции: 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 кубче мая, 1 к.ч. олио, 1 щипка захар, 1 щипка сол; зa плънката: 1 ч.ч. нарязани кренвирши, 1 ч.ч. настърган кашкавал, 2 домата, 1 к.ч. разтопено краве масло, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 щипка настърган джинджифил, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко вода и оставяме да престои 5-6 мин. Прибавяме останалите продукти и омесваме твърдо тесто, което оставяме на топло да втасва. После го разделяме на 4 топки, които разточваме на кръгчета с диаметър 15-16 см. По краищата правим ръбче, така че да заприличат на тавичка. Объркваме нарязаните кренвирши с настъргания кашкавал, подправяме с магданоз, черен пипер и джинджифил и разпределяме сместа върху пиците. Отгоре поръсваме с разтопеното масло и настърганите домати. Печем 20 мин в умерено загрята фурна.

Крем от ориз и сметана

Прoдукти: 100 г ориз, 250 г захар, 500 мл прясно мляко, 5 яйца, 25 г желатин, 300 г сметана, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Заливаме почистения и измит ориз с 1 ч.ч. вода и варим до омекване, след което го прекарваме през сито. Кипваме млякото и прибавяме към него захарта. В отделен съд разбиваме жълтъците и ги съединяваме с млякото. Прибавяме желатина и продължаваме да бъркаме. Отстраняваме съда от огъня и поистудяваме крема с леко бъркане. Отделно разбиваме добре сметаната и след това я съединяваме с крема. Прибавяме пасирания ориз, ароматизираме с ванилията и изсипваме крема в намокрена форма, която слагаме в хладилника да се охлади. Преди сервиране потапяме формата за миг в гореща вода и обръщаме крема в чинията. Поднасяме го студен.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Сан Марино – романтичният хълм

Разположена насред Италия около хълма Монте Титано (н.в. 750 м), Република Сан Марино привлича многобройни туристи от цял свят. Вие също можете да прекарате незабравими часове в историческата част на ...

Умеем ли да разговаряме с децата си

Отношенията родители - деца невинаги са лесни. Повечето възрастни смятат, че малчуганите не се интересуват от мнението им и правят точно обратното на това, което се иска от тях. Наследниците им пък се...

Супи с тиквички

Супа от тиквички Продукти за 4 порции: Продукти за 4 порции: 1 тиквичка, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 3 с.л. кисело мляко, 2 с.л. ориз, магданоз, червен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Обелвам...

Маслина в саксия

Маслината (Olea europaea) е от предпочитаните и сравнително лесни за отглеждане като бонсаи дървета. Набръчканата кора, интересната форма на ствола и клоните и зелените плодове я правят изключително д...

Начало