ЗАКУСКА
Икономични кифлички
Прoдукти: 20 г мая, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. олио, 1 к.ч.захар, 2 яйца, 2-3 ч.ч. брашно, 300 г смлени орехи, канела, сол.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с малко вода и 1/2 ч.л. сол. Прибавяме хладкото мляко, олиото, захарта, яйцата и брашно, колкото да замесим меко тесто. Разделяме тестото на 20 топчици, които разточваме на питки с размерите на десертна чинийка. Разрязваме всяка питка радиално на 6 или 8 триъгълника. В широката част на всеки триъгълник слагаме по 1 ч.л. орехова плънка, приготвена от смлените орехи, подсладени на вкус, ароматизирани с канела и навлажнени с прясно мляко или вода. Увиваме от триъгълниците кифлички, нареждаме ги в намаслена тавичка и печем в умерено силна фурна. Още горещи овалваме кифлите в пудра захар.
ОБЯД
Врачанска пилешка чорба
Прoдукти: 500 г пиле, 4-5 люти чушлета, 2-3 домата, 1 глава лук, 4-5 скилидки чесън, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме пилето с подсолена вода и го слагаме на огъня да ври. Когато месото омекне, прибавяме опечените, обелени и почистени от семето люти чушлета и почистените, обелени и ситно нарязани лук и домати. След 15 минути изваждаме пилето и го обезкостяваме, нарязваме месото на парченца и го връщаме в супата. Преди поднасянето на супата, подправяме със счукания чесън и поръсваме със ситно нарязания магданоз.
Гулаш с телешко сърце
Прoдукти: 800 г телешко сърце, 400 г лук, 4 с.л. свинска мас, 1 с.л. брашно, 1 червена чушка, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме много добре сърцето и го нарязваме на малки парченца. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мас. Прибавяме нарязаните чушка и сърце и подправяме на вкус с черен пипер и сол. Наливаме гореща вода, колкото да покрие продуктите, захлупваме и задушаваме на умерен огън. Щом месото омекне, сгъстяваме соса с леко препеченото брашно и доваряваме ястието.
Домашно суфле
Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 2 с.л. брашно, 50 г краве масло, 50 г смлени орехови ядки, 1 голяма зелена ябълка, 6 яйца, 150 г захар, настърганата кора от половин лимон.
Нaчин на приготвяне: Внимателно смесваме млякото с брашното и варим до сгъстяване. Сваляме от огъня, прибавяме маслото и охлаждаме. Разбиваме жълтъците със захарта и ги сипваме в млякото. При непрекъснато бъркане прибавяме настърганата лимонова кора, смлените орехи и обелената и настъргана ябълка. Накрая внимателно съединяваме с разбитите на гъст сняг белтъци и изсипваме в намаслена тавичка. Изпичаме суфлето на водна баня в умерено загрята фурна.
ВЕЧЕРЯ
Вегетариански гювечета
Прoдукти: 4 картофа, 3 с.л. олио, 1 парченце масло, 4 печени чушки, 1 домат, по 1 парче кашкавал и сирене, 4 яйца, сол, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Обелените картофи нарязваме на продълговати ивици и ги задушаваме с мазнината и малко вода до полуомекване. Посоляваме леко и разпределяме в намазани с мазнина гювечета. Върху картофите слагаме нарязаните кашкавал и сирене, резенче домат и изпечена обелена чушка. Разпределяме и парченцето масло. Върху всяко гювече чукваме по едно яйце и печем 10-15 минути в силна фурна. Готовите гювечета поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Млечен крем с плодове от компот
Прoдукти: 2 кофички кисело мляко, 1 ч.ч. захар, 1 буркан компот от ягоди /или други плодове/, 1 с.л. желатин.
Нaчин на приготвяне: Отцеждаме киселото мляко и го разбиваме заедно със захарта. Разбиваме с миксер плодовете в компота. Прибавяме го към киселото мляко. Накисваме желатина за двадесетина минути в хладка вода, след което го загряваме на водна баня, охлаждаме и го прибавяме към останалите продукти, като разбъркваме много добре. Разливаме крема в чаши и охлаждаме 2-3 часа в хладилник. Преди поднасяне гарнираме със смлени орехови ядки, стафиди или сушени плодове.
Очарователни, когато са красиво разположени върху лицето или деколтето, напоследък бенките все по-често тревожат дерматолозите, които ги наричат „бомба със закъснител". Кои са причините за преобр...
Печен заек Продукти за 4-5 порции: 1 заек, 1 ч.ч. оцет, 100 г пушена сланина, 3-4 с.л. мазнина, 3 глави лук, 1 с.л. брашно, половин лимон, 1 дафинов лист, черен пипер, сол Нaчин на приготвя...
Шоколадов сладолед Прoдукти: 250 г сухо мляко, 5 с.л. какао, 1 ч.ч. захар, 1 пакетче краве масло, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия, 1 ч.ч. изпечени и смлени бадемови ядки, 4 яйца, 500 г сладка смет...
Всеки влязъл в балчишката ботаническа градина, е останал възхитен от багри, форми и хармония. Той винаги носи очарованието в себе си и изпитва желание пак да се върне. Няколко реда за началото ...