ЗАКУСКА
Пай с шунка и кашкавал
Прoдукти: 15 с.л. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 150 г шунка, 100 г кашкавал, 1 ч.ч. кисело мляко, 4 яйца, магданоз, копър, ким, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното със содата и при непрекъснато бъркане прибавяме яйцата, млякото, наситнената шунка, настъргания кашкавал, подправките и ситно нарязаните магданоз и копър. Омесваме гладко тесто, което разстиламе в намаслена и набрашнена тавичка. Печем във фурна, загрята до 250°С.
ОБЯД
Супа от леща с пушени ребра
Продукти за 4 порции: 1 ч.ч. леща, 300 г пушени ребра, 1-2 стръка праз, 1 с.л. брашно, 2 с.л. олио /или свинска мас/, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме лещата да се вари в подсолена вода. Щом водата възври, прибавяме ребрата, а след 30 мин - ситно нарязания праз. Приготвяме запръжка от брашното и мазнината, разреждаме и я сипваме при лещата и месото. Когато месото започне да се отделя от ребрата, обираме го и го накъсваме на парченца, след което го връщаме в супата само да възври. Поднасяме супата, поръсена със смлян черен пипер.
Пиле с гъби
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 250 г гъби, 1 корен магданоз, 1 морков, 1 парче пащърнак, 1 парче целина, 1 глава лук, половин лимон, 2 домата, 2-3 скилидки чесън, 1 ч.ч бяло вино, 1-2 с.л. брашно, 2 зърна бахар, 5-6 зърна черен пипер, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно магданозения корен, моркова, целината, пащърнака и лука и ги изпържваме в сгорещената мазнина. Добавяме подправките. След като продуктите омекнат, наливаме 1-2 к.ч. вода, захлупваме и задушаваме. Изпържваме нарязаното на порции пиле и сипваме при него задушения зарзават. Прибавяме ситно нарязаните гъби и размитото с малко вода брашно. Заливаме с виното, посоляваме, захлупваме и задушаваме до омекване на месото. Подправяме с лимоновия сок.
Ронлив сладкиш
Прoдукти: 1 пакет готово бутер тесто, 300 г брашно, 200 г краве масло, 200 г захар, 1 ч.л. канела, 150 г конфитюр от кайсии.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе бутер тестото и изрязваме от него платка с размерите на тавичката, в която ще печем сладкиша. После слагаме платката в тавичката и я надупчваме с вилица, за да не се подува при печенето. Разтопяваме маслото в дълбок съд и на тънка струйка прибавяме към него брашното, което сме размесили със захарта и канелата. Разбъркваме добре и след това с пръсти намачкваме от сместа трохи, които разпределяме върху платката в тавата. Печем сладкиша около 30 мин при температура 200°С. Отделно затопляме конфитюра заедно с 2 с.л. вода и намазваме още топлия сладкиш с получената кашичка. Изчакваме го да изстине и го нарязваме на правоъгълници.
ВЕЧЕРЯ
Дроб по селски
Продукти за 5 порции: 1 кг черен дроб, 500 мл прясно мляко, 1-2 парчета пушена наденица , 2 глави лук, 1-2 морковчета, 2-3 скилидки чесън, 1-2 чушки, 1 люта чушка, 3-4 домата, 1 дафинов лист, 3-4 зърна бахар, зърна черен пипер, сол, червен пипер или доматено пюре, суха чубрица, 3-4 с.л. олио, чаша червено вино, магданоз
Нaчин на приготвяне: В огнеупорен стъклен съд наливаме 1-2 с.л. олио. Подреждаме на дъното нарязан на тънки филийки лук, наситнен чесън, нарязани на колелца моркови, нарязани на малки парченца чушки и кръгчета наденица. Поръсваме със сол, черен и червен пипер, слагаме зрънца бахар и дафиновия лист и заливаме с малко вода и вино. Захлупваме и готвим в умерена фурна 15 мин. Нарязваме дроба на парченца и ги накисваме в прясното мляко. Отцеждаме от млякото и подреждаме парченцата върху зеленчуците. Покриваме с пласт от лук, моркови и чушки и наливаме пасираните и подсолени домати. Поръсваме с чубрица. Доливаме виното, олиото и малко топла вода, така че ястието да не е много водно. Печем още 15-20 мин. Готовото ястие поръсваме с магданоз.
Мус от манго
Прoдукти: 3 плода от манго, 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок, 1 с.л. портокалов ликьор, белтъците на 2 големи яйца, 2 с.л. захар, 250 г сметана
Нaчин на приготвяне: Обелваме плодовете, нарязваме ги на парченца и ги пасираме с миксер на пюре. Прибавяме лимоновия сок и портокаловия ликьор. Разбиваме белтъците с 1 с.л. вряла вода на твърд сняг, като по малко прибавяме захарта. Отделно разбиваме сметаната на пухкава маса. Лъжица по лъжица прибавяме в нея половината от белтъчната смес. Разбъркваме. Прибавяме лъжица по лъжица и плодовото пюре. Накрая слагаме остатъка от белтъците. Разпределяме муса в десертни купички, които охлаждаме в хладилник поне 30 мин.
Вино от трънки Прoдукти: 3 кг трънки, 3 кг захар, 6 л вода. Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели, силно оцветени трънки, измиваме ги и ги намачкваме. Разтваряме захарта във водата и зали...
Огретен от картофи Прoдукти: 1200 г картофи, 120 г кашкавал, сол, черен пипер, магданоз, 1/2 ч. ч. олио, 3 яйца, 3 с. л. брашно, 1 1/2 ч. ч. прясно мляко. Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофи...
Преди хиляди години хората събирали малки камъчета, парчета стъкло и отломки от керамична посуда, за да украсят своите домове с рисунки. Те покривали с мозайка подове, стени, тавани и дори мебели. М...
Зеленчуковите растения като живи организми се нуждаят за правилното си развитие от микроелементи. Липсата им макар и в минимални количества в почвата води до съществени изменения на растенията, а в ня...