Още рецепти » 14 октомври

 14 октомври

ЗАКУСКА

Сандвичи с топъл пълнеж

Прoдукти: 4 филии бял хляб, 1 резенче сланина, половин глава лук, 2 с.л. кайма или смлени изрезки от колбаси, 1/2ч.л. доматено пюре, 1 пиперка от сурова туршия, 1 с.л. мазнина, праз, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме на силен огън в сгорещената мазнина ситно нарязаните сланина и лук , каймата, доматеното пюре и ситно нарязаната пиперка. Изваждаме с решетеста лъжица задушената смес и в останалата течност навлажняваме хлебните филийки. След това разпределяме върху тях сместа, поръсваме със ситно нарязания праз и с черен пипер и съвсем леко запичаме.

ОБЯД

Супа "Аламинут"

Продукти за 4 порции: 1 ч.ч. стерилизиран грах, 2 кренвирша, 2-3 гъби от консерва, 1/2 пакетче картофено пюре, 1 с.л. вегета, 30 г краве масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: В 4 ч.ч. кипяща подсолена вода слагаме вегетата, маслото и картофеното пюре и разбъркваме много добре. Прибавяме граха, нарязаните на кръгчета кренвирши и ситно нарязаните гъби. Слагаме супата на огъня само да заври. След това я отстраняваме, поръсваме с черен пипер и сервираме с пържени хлебни кубчета.

Пълнени чушки по шуменски

Прoдукти: 1 кг чушки, 750 г кайма, 60 г ориз, 1-2 малки глави лук, 4 домата, 2 с. л. ситно нарязан магданоз, 100 г масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от семето и леко ги посоляваме отвътре. Разбъркваме каймата, ориза, ситно нарязаните лук и домати, магданоза, пипера, солта и разтопеното масло. Прибавяме малко вода и разбъркваме отново. Със сместа пълним чушките и ги нареждаме в тенджера за варене. Заливаме чушките до половината с вода и ги оставяме на тих огън около 1 час.

Пудинг с юфка

Прoдукти: 250 г юфка, 1 л прясно мляко, 4 яйца, 3 с.л. грис, 1 ч.ч. захар, 3 с.л. разтопено краве масло, пудра захар за поръсване

Нaчин на приготвяне: Сваряваме юфката във вряща леко подсолена вода и я отцеждаме. Разстиламе я в намаслена тавичка и я запичаме до леко порозовяване. Разбиваме с миксер яйцата на пяна, смесваме ги с маслото, гриста и млякото и заливаме юфката. Печем в силна фурна до равномерно поруменяване и пълно поемане на течността. Нарязваме пудинга щом изстине и го наръсваме с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Яйца в гнезда от картофи

Продукти за 4 порции: 700-800 г картофи, 8 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 5-6 с.л. разтопено краве масло, 4-5 с.л. натрошено сирене или настърган кашкавал, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пресоваме. Прибавяме млякото, 2 с.л. разтопено масло, ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол и 2 с.л. натрошено сирене или настърган кашкавал. Разбъркваме сместа и я разстиламе в намаслена тавичка. Правим 8 вдлъбнатини и във всяка счукваме по едно яйце. Поръсваме с останалото сирене /или кашкавал/, поливаме с останалото масло и запичаме в умерена фурна.

Извара с ябълково пюре

Прoдукти: 250 г извара, 500 г ябълки, 1 ч.ч. захар, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките и ги почистваме от семената. Настъргваме ги на ситно ренде или ги прекарваме през месомелачка със ситна решетка. Претриваме изварата през сито и я смесваме с ябълковото пюре. Прибавяме захарта и ванилията и я разбиваме с миксер, докато получим пухкав крем, който разпределяме в широки стъклени чаши.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Афти в устата

Често по устната ни лигавица излизат афти, която са много досадни и неприятни и понякога изчезват доста трудно. Те започват с везикулозен обрив, последван от разязвяване на лигавицата с белезникави на...

НЮРНБЕРГ и блясъкът на Бавария

Неоспорима столица на Северна Бавария, Нюрнберг привлича целогодишно гости от всички краища на света. Претърпял огромни разрушения по време на Втората световна война, сега той е прекрасно възстановен ...

Сините очи на метличината

Метличината (Centaurea) е много устойчиво растение. Това е многогодишник, който презимува, храст, достатъчно висок и необичайно плодовит. На всяко растение се образуват по 2500 семена с отлична кълняе...

Живият плет - грешките на начинаещите

Съществуват два типа най-често срещани грешки, които се допускат при създаването на живи огради. Първата е, че малко от начинаещите градинари имат предвид факта, че при засаждането на храстчетата по о...

Начало