ЗАКУСКА
Солен кекс с шунка
Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 6 с.л. олио, 3 ч.ч. брашно, 200 г сирене, 200 г шунка, 50 г кашкавал, 40 г краве масло, смлян кимион, смлян черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с олиото и киселото мляко. При непрекъснато бъркане постепенно сипваме брашното. Накрая слагаме сиренето, ситно нарязаната шунка, кимиона, черния пипер и сол, ако е необходимо. Разбъркваме добре и изсипваме в намазана с масло и поръсена с брашно форма за кекс. Печем в умерена фурна. Малко преди кекса да се опече напълно, поръсваме с настърган кашкавал, слагаме парченца масло и допичаме.
ОБЯД
Шкембе чорба със застройка
Продукти за 4-5 порции: 500 г телешко шкембе, 1 к.ч. кисело или прясно мляко, 1 глава чесън, черен и червен пипер, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Пущаме шкембето във вряща вода, както е цяло, за да запазим хранителните му качества. Варим на умерен огън, докато започне да омеква /около 2 часа/. Изваждаме го, отцеждаме и го нарязваме на малки парченца. Прецеждаме бульона и връщаме в него нарязаното шкембе. Застройваме чорбата с киселото /прясното/ мляко, посоляваме и поръсваме с черен и червен пипер. Отделно предлагаме оцет, смесен със счукания с малко сол чесън.
Варненски тюрлю-гювеч
Продукти за 4-5 порции: 750 г телешко месо, 1 пакетче краве масло, 50 г бамя, 300 г зелени чушки, 300 г зелени домати, 150 г патладжан, 200 г червени домати, 1 глава лук, 1 чепка ягорида (зелено грозде), 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме месо от гърдите или гърба заедно с бъбреците, измиваме го и го нарязваме на парчета. Изваждаме бъбречната лой и я нарязваме на дребно. Слагаме месото и лойта в тенджера заедно със ситно нарязания лук, солта, червения и черния пипер и част от маслото. Задушаваме на умерен огън, докато остане на мазнина. Прибавяме останалата част от маслото и пържим до порозовяване на месото. След това пресипваме в пръстен съд и прибавяме ягоридата и нарязаните на дребно зеленчуци, като червените домати сме ги обелили, преди да ги нарежем. Печем гювеча, докато остане на мазнина, като внимаваме да не е нито много сух, нито с много сос.
Сладкиш с вишни
Прoдукти: 1 пакетче краве масло, 1 опаковка маслени бисквити, 500 г добре узрели вишни, 2 пакетчета сирене крема, 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото в правоъгълна тавичка. Слагаме начупените на едро бисквити и разбъркваме добре, за да поемат маслото. Разстиламе ги на равномерен пласт и отгоре нареждаме изчистените от костилките вишни. Разбиваме сиренето с миксера, прибавяме яйцата едно по едно, а накрая - захарта и ванилията. Разбиваме, докато се получи пухкава смес. Изсипваме я върху вишните. Печем сладкиша в умерена фурна. След като поизстине готовият сладкиш, нарязваме го на пастички.
ВЕЧЕРЯ
Кебапчета по ловджийски
Прoдукти: 500 г свинско месо от флейката, 200 г пушени гърди, 1 горнооряховски суджук или говежда луканка, 1 к.ч. полусухо бяло вино, 1 глава лук, 1 стрита люта чушка, червен пипер, черен пипер, кимион, чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме суджука, почистваме месото от ципите, обескостяваме гърдите. Нарязваме всичко на едри парчета и прекарваме 2-3 пъти през месомелачка. Омесваме каймата, като постепенно прибавяме разтворена във виното сол. Слагаме омесената кайма в емайлирана тенджера, заглаждаме, покриваме с намокрена във вино кърпа и я оставяме да престои 1 нощ. На другия ден прибавяме ситно нарязания лук, подправките и стритата люта чушка, омесваме отново и оставяме каймата да престои още 2-3 часа. След това оформяме 25-30 кебапчета, които печем отначало на силна, а след това - на умерена скара, като ги обръщаме чрез търкаляне. По време на печенето можем да намажем кебапчетата с малко лой.
Замразен крем с кафе
Прoдукти: 4 жълтъка, 400 мл течна сметана, 100 г захар, 3 с. л. нескафе, 3 с. л. гореща вода.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме сироп от захарта и 50 мл вода, докато се сгъсти и започне да образува нишка. Жълтъците разбиваме и към тях на тънка струйка прибавяме захарния сироп, като бъркаме непрекъснато. След като жълтъците се сгъстят, прибавяме кафето, разтворено в гореща вода. Накрая добавяме разбитата сметана. Разбъркваме добре сместа, изсипваме в плитък съд и слагаме във фризера. Държим там, докато започне да замръзва по края. Изваждаме и разбиваме в продължение на 1 минута, след което разпределяме крема в метални чаши и отново слагаме във фризера, докато се стегне.
При избора на стайни растения на първо място се ориентирайте по собственото си чувство. Някои на пръв поглед безобидни растения могат да събират енергията ви и дори да предизвикват различни заболявани...
Още Клеопатра ги е ползвала - значи стават. Рискът да хванете бактерии във влагалището е практически нулев. Най-важното е да ги сменяте през 4-5 часа Малко история Повечето от нас са свикнал...
Родено в древен Китай, Фън Шуй (буквален превод “вятър и вода”) съществува от около 5000 г., като векове наред е било тайно знание, обслужващо единствено императорите. Днес то се радва на голяма почит...
Това лято жителите на Ню Йорк имаха весел празник. Една от най-големите забележителности на града, прочутият Сентръл парк, навърши 150 години. Вярно е, че годишнината се отчита от приемането на идеята...