ЗАКУСКА
Кръгли банички
Прoдукти: 1 пакет фини кори /250 г/, 150 г сирене, 2 яйца, 1 пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето и го смесваме с разбитите яйца и разтопеното масло. По средата на всяка кора по дължина разстиламе ивица от плънката. Навиваме корите на стегнати рула, които навиваме като охлюви. Нареждаме баничките в намаслена тавичка и печем до зачервяване в умерена фурна.
ОБЯД
Спаначена чорба
Прoдукти: 500 г спанак, 1 глава лук, 3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2-3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме спанака. Нарязваме го на лентички и го задушаваме в олиото заедно със ситно нарязания лук. Щом поомекне, прибавяме брашното, размито в малко вода, наливаме 1 л топла вода и посоляваме. Захлупваме тенджерата и варим на умерен огън, докато спанакът омекне напълно. Накрая застройваме с разбитите в киселото мляко яйца, поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и поднасяме.
Боб с грах
Продукти за 4 порции: 300 г зрял боб, 300 г сух грах, 1 морков, 1 парче целина, 3 чушки, 2 домата, 2 глави лук, 1 глава чесън, 3-4 с.л. олио, джоджен, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме боба и граха и ги накисваме в студена вода за 1 нощ. Изливаме водата, наливаме нова и ги варим на тих огън. След като се сварят, ги изсипваме в тавичка. Отделно нарязваме 1 домат, моркова, целината, чушките, лука и чесъна. Задушаваме ги в мазнината и малко вода. Щом поомекнат, посоляваме и ги изсипваме при боба и граха. Разбъркваме и поръсваме със ситно нарязаните джоджен и копър. Отгоре нареждаме кръгчета от втория домат и запичаме в слаба фурна.
Кадаиф с орехови ядки
Прoдукти: 300 г кадаиф, 50 г краве масло, 2 к.ч. счукани орехови ядки, 500 г захар, 4 ч.ч. вода, 1 пакетче ванилия, 1/2 ч.л. лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе половината от кадаифа на равномерен пласт в тавичка и поръсваме с ореховите ядки. Върху ядките разстиламе останалия кадаиф и поръсваме с разтопеното масло. Печем в умерена фурна, докато сладкишът добие златист цвят. Оставяме да изстине и заливаме с горещ сироп, приготвен от захарта, водата, ванилията и лимонената киселина.
ВЕЧЕРЯ
Скумрия с плънка
Продукти за 2 порции: 400 г филе от скумрия, 1 ч.л. черен пипер, 2 твърдо сварени яйца, 1 малка глава лук, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 к.ч. брашно, 1 белтък, 1 к.ч. олио, 1 с.л. разтопено краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Разделяме филето на порции и поръсваме със сол и половината от черния пипер. Оставяме да престоят 30 мин. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме с малко олио. Отстраняваме от огъня и смесваме с нарязаните на малки кубчета яйца, ситно нарязания магданоз и останалия черен пипер. Разстиламе тази плънка върху рибните филета, след което ги навиваме на руло, като захващаме краищата с тел. Потапяме рулата последователно в брашното и разбития белтък и пържим в силно загрятото олио. Преди да поднесем поливаме рибата с разтопеното краве масло.
Крем Прованс
Продукти за 1 порция: 300 г изцедено кисело мляко, 1 ч.л. какао, 1 с.л. сладко от ягоди или малини, 2 с.л. шоколадов топинг (течен шоколад), сметанов спрей.
Нaчин на приготвяне: Разделяме изцеденото мляко на две. Едната половина объркваме с какаото и шоколадовия топинг, а другата – със сладкото. Редуваме на пластове в прозрачна чаша. Украсяваме със сметана и парченце плод от сладкото.
Кюстендилски пържоли Прoдукти: 5 свински пържоли, 10 скилидки чесън, 2 с. л. брашно, олио, сол и черен пипер. Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите с дървено чукче, поръсваме ги със сол и че...
Старобългарската напитка е преминала през вековете благодарение на постоянството на нашите винари. Някои я сравняват с италианския вермут, въпреки че думата "вермут" е немска и означава &quo...
Брашняна каша с чесън Продукти за 4 порции: 4-5 с.л. разтопено краве масло, 1 к.ч. брашно, 6-7 скилидки чесън, 2 ч.л. олио, сол. Нaчин на приготвяне: Препичаме брашното в сух тиган и след т...
Туршия от гъби Прoдукти: 2 кг гъби от един сорт, 2 ч.л. захар, 2 ч.л. сол, 300 мл вода, 250 мл оцет, 1 с.л. горчица, 10 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 5 зърна бахар, олио Нaчин на приготв...