Още рецепти » 02 юни

 02 юни

ЗАКУСКА

Кифлички със сладко от зелени смокини

Прoдукти: 5 яйца, 1 пакет краве масло, 1/2 ч.ч.кафява захар, 5 с.л. прясно мляко, 1 лимон, 1 бакпулвер, 300 г брашно, аромати, орехи, сусам; Плънка: 15 ореха, 15 ч.л. галата, 3 с.л. нишесте, 1 голям буркан сладко с дребни смокини

Нaчин на приготвяне: Разбиваме омекналото масло със захарта. Постепенно прибавяме млякото с ароматите, лимоновата кора, част от месото на лимона и сока. Работим с пасатора. Брашното размесваме с бакпулвера, оформяме като кладенче и замесваме меко тесто, ръсейки постепенно ореховите ядки, докато стане готово за разточване. От получената голяма кора режем лентички и във всяка завиваме отцедени цели или половинки плодове, оваляни в нишесте и галета. Оставяме да бухнат, наредени в тава и намазваме с жълтък. Отгоре поръсваме със сусамени семена. Изпичаме във фурната при 180˚С до порозовяване.


ОБЯД

Супа от телешко месо със застройка

Продукти за 4-5 порции: 200-300 г крехко телешко или говеждо месо, 50 г лой, 3 с.л. олио, половин глава лук, 2 моркова, 1 корен магданоз, 5-6 печурки, 5-6 ч.ч. костена отвара, 1 с.л. брашно, 1 яйце, 4-5 с.л. кисело мляко, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: В загрятата мазнина пущаме нарязаната на малки парченца лой. Прибавяме нарязаното на кубчета месо и ситно нарязаните лук, моркови, гъби и магданозов корен. Похлупваме и задушаваме като от време на време прибавяме по 1-2 с.л. вода или бульон. Когато месото омекне, поръсваме с брашното, разбъркваме, заливаме с костената отвара и кипваме. Варим на тих огън 10 мин и отстраняваме от огъня. Веднага застройваме с яйцето и киселото мляко, а непосредствено преди поднасянето поръсваме със черен пипер и ситно нарязан магданоз. Ако е необходимо, посоляваме.

Гулаш с агнешко месо

Продукти за 4 порции: 700-800 г агнешко месо, 30 г краве масло, 1 с.л. червен пипер, 1 ч.ч. кисело мляко, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки парченца и го задушаваме в сгорещената мазнина. Щом побелее, посоляваме, поръсваме с червен и черен пипер и продължаваме да задушаваме, като от време на време доливаме по малко топла вода. Когато месото омекне, прибавяме млякото , разбито с малко вода и отстраняваме от огъня.

Парфе с готов блат

Прoдукти: 1 готов блат, 1,5 кг /6 кофички/ сметана, 15 жълтъка, 250 г захар, 2-3 с.л. ром, 1 лимон, 2 портокала, 3 ванилии, 40 г какао /или 50 г шоколад/, 3 с.л. желатин; за гарниране: 2 белтъка, 3 с.л. захар.

Нaчин на приготвяне: На слаб огън разбиваме жълтъците заедно със захарта в продължение на десетина минути. Отстраняваме от огъня и продължаваме да бъркаме, докато сместа изстине. Отделно разбиваме сметаната и при непрекъснато бъркане прибавяме към нея лъжичка по лъжичка изстиналите жълтъци. Слагаме също така ванилията и разтворения в топла вода желатин. Разбъркваме леко сместа и я разделяме на 3 части. Към първата част прибавяме сокът и настърганата кора от портокалите, към другата – сока и настърганата кора от лимона, а към третата – какаото или разтопения шоколад.

Разделяме блата на три части, поръсваме ги с ром и ги мажем с различните кремове: едната – с портокалов крем, другата – с лимонов крем, а третата – с шоколадов крем. Оставяме ги да желират, след което гарнираме с разбитите със захарта белтъци. В чинийките за сервиране слагаме по 1 парче от всеки вид парфе и поднасяме.



ВЕЧЕРЯ

Кренвирши с кашкавал

Продукти за 4 порции: 4 кренвирша, 2 с.л. олио, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 3 с.л. горчица, по 1/4 ч.л. червен пипер и къри, 100г кашкавал, 100г салам

Нaчин на приготвяне: Цепваме кренвиршите по дължина. Смесваме магданоза, горчицата, пипера и кърито. Към тях прибавяме нарязаните на кубчета кашкавал и салам. Напълваме кренвиршите със сместа и ги запичаме, докато кашкавалът леко се разтопи.

Пълнени портокали

Продукти за 4 порции: 4 големи портокала, 100 г ягоди, 100 мл сметана, 50 г пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Отрязваме капачета от горната страна на портокалите. Издълбаваме месестата част, нарязваме я на дребно и я смесваме с нарязаните ягоди. Прибавяме разбитата със захарта сметана и разбъркваме. Напълваме издълбаните портокали с така приготвения крем и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Децата и играчките за възрастни

Ние всички поощряваме в своите деца стремежа по-скоро да пораснат, да станат самостоятелни. И им купуваме играчки за възрастни, водим ги на ресторанти… Не е ли още рано за това? Всяко дете няма ...

Практични идеи за вашата вила

Предлагаме ви няколко изпитани и прости идеи за вилата, които можете да реализирате сами, без да търсите помощта на професионалисти и без да влагате много пари за скъп ремонт и нови мебели. Всичко, ка...

Хемерокалис за интелигентни мързеливци

Юлската градина е истински карнавал на цветята. В нея те се надпреварват с всевъзможни форми, багри и аромати. Сред множеството прекрасни създания се откроява хемерокалисът. Наричано у нас с простичка...

ДОМАШНИ ЛЮТЕНИЦИ

Гръцка лютеница Прoдукти: 12 кг червени чушки, 3 кг моркови, 1 л олио, 2 буркана доматено пюре, 3 глави кромид лук, 1 глава счукан чесън, 1-2 ч.ч. захар, подправки, сол. Нaчин на приготвяне: Пр...

Начало