Още рецепти » 31 юли

 31 юли

ЗАКУСКА

Кифлички с шунка

Прoдукти: 1 пакет фини кори, 150 г шунка, 1 глава лук, 3 с.л. краве масло, 1 жълтък, 3 с.л. сметана, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме шунката на дребни кубчета и я запържваме в 1 с.л. масло. Прибавяме ситно нарязания лук и пържим, докато стане златист. Оставяме плънката да изстине и подправяме с черен пипер. Нареждаме корите една върху друга като мажем между тях с разтопено масло. Разрязваме ги на триъгълници и във всеки от триъгълниците слагаме по малко от плънката. Намазваме отгоре с жълтъка, който сме разбили със сметаната, и завиваме триъгълниците на кифлички. Нареждаме кифличките в тавичка и печем 20 мин в предварително загрята силна фурна.

ОБЯД

Супа от патладжани и кускус

Прoдукти: 2 с.л. олио (зехтин), бялата част от 1 стрък праз, 2 малки патладжана, 1 ч.ч. настъргани домати, 1 с.л. доматено пюре, 2 с.л. накълцан босилек, 1/2 ч.л. сух риган, 1/2 ч.л. суха мащерка, 1 л пилешки или зеленчуков бульон от кубче, 1 ч. ч. сварен кускус, сол и черен пипер на вкус.

Нaчин на приготвяне: В голяма тенджера загряваме олиото на умерен огън. Нарязваме на дребно бялата част на праза. Обелваме и нарязваме на кубчета патладжаните и заедно с праза ги запържваме в олиото до омекване. Добавяме доматите, доматеното пюре и подправките. Изчакваме сместа да заври и сипваме бульона. Оставяме да ври 30 минути. Пасираме готовата смес и добавяме сварения кускус. Посоляваме и поръсваме с черен пипер.

Свинско с ориз и кашкавал

Продукти за 4 порции: 400 г нетлъсто свинско месо, 400 г ориз, 1-2 моркова, 1 к.ч. грах, 2 с.л. олио, 100 г кашкавал, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го запичаме в сух тиган. Сипваме олиото и малко вода, посоляваме и задушаваме на умерен огън. Щом месото поомекне прибавяме морковите и продължаваме да задушаваме. След 10-15 мин добавяме граха и ориза, предварително попарен във вряла вода. Наливаме още малко топла вода, опитваме на сол и задушаваме до готовност. Поръсваме готовото ястие с настърган кашкавал.

Желирани пастички със смокини и грозде

Прoдукти: 2 кутийки чаени бисквити, 150 г добре узрели смокини, 200 г зърна от грозде, 2 с.л. желатин, 2 ч.ч. плодов сок от грозде, 3-4 с.л. захар, 100 г смелни орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: Накисваме желатина в малко студена вода и го оставяме да набъбне. Сипваме в тенджерка 2 ч.ч. бистър плодов сок от грозде и го кипваме заедно с 3-4 с.л. захар. Слагаме желатин и бъркаме до разтварянето му на слабо загрят котлон. Нареждаме в подходяща малка тавичка меки бисквити и намазваме с тънък слой желе. Слагаме върху него нарязани на две обелени смокини и зърна от грозде. Поръсваме със смлени орехови ядки и заливаме с останалото желе. Слагаме десерта да се стегне в хладилника и нарязваме на пастички.

ВЕЧЕРЯ

Омлет с чушки и шунка

Продукти за 2 порции: 6 яйца, 50 мл прясно мляко, черен пипер, сол, 2 с.л. олио, 50 г ситно нарязани зелени чушки, 4 домата, 120 г пражка шунка

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с млякото и ги подправяме със сол и черен пипер. Попарваме доматите, обелваме ги и ги нарязваме на малки кубчета. Шунката нарязваме на ивички. Сгорещяваме олиото и задушаваме чушките2-3 мин. Сипваме доматите и щом поизври течността, прибавяме шунката. Пържим още 1-2 мин и посоляваме. Намаляваме котлона, изсипваме яйцата върху зеленчуците, разбъркваме енергично и оставяме омлета да се пече 1-2 мин. Внимателно го обръщаме, изпичаме го и от другата страна и го прехвърляме в топла чиния.

Крем „Какао”

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 2 с.л. захар, 2 препълнени с.л. брашно или нишесте, 1 1/2 с.л. какао, 4 ч.л. сироп от сладко.

Нaчин на приготвяне: В по-малко от половината от млякото разбъркваме добре захарта, брашното и какаото. Ако не се получи гладка смес, прецеждаме, след което сипваме на тънка струйка в останалото врящо мляко. След като се сгъсти отстраняваме от огъня. В купичките за сервиране предварително слагаме по 1 ч.л. сироп от сладко и разливаме крема. Поднасяме със сладко от вишни или дюли.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Вълшебната билка ЧЕРЕН КИМИОН

Билката Nigella Sativa (бот.), която за съжаление е слабо известна у нас, има 2500 години история. Растението, семето и маслото получено от него, са познати под различни имена като черен кимион (няма ...

Ямайка - страната на вечния празник

Когато слънцето свети и през прозореца влиза музиката на уличните оркестри, сърцето ти започва да бие в стил “реге”. А това вече означава, че си попаднал в Ямайка по време на празник. На какво се радв...

Защо ми пресъхва устата?

Мнозина от нас се оплакват, че устата им пресъхва. Това най-често се случва в напрегнати ситуации, например по време на изпит или когато трябва да изнесем доклад пред по-голяма аудитория, а понякога д...

Как да организираме дворната градинка

Не винаги почвата в двора е благоприятна за растежа и развитието на зеленчуковите култури. За да се подобри и стане сравнително подходяща, се налага да се положат някои допълнителни грижи. Тежката, ...

Начало