ЗАКУСКА
Кекс с мая
Прoдукти: 4 яйца, 220 г захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 1/2 к.ч. олио, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 с.л. какао, 1 ванилия, 20 г мая, 250 г брашно, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Сипваме в млякото содата, маята и захарта и разбъркваме. Прибавяме олиото, яйцата и ванилията и при непрекъснато бъркане постепенно сипваме брашното. Отделяме част от сместа /по-малко от половината/ и към останалата смес прибавяме какаото, след което разбъркваме много добре. Намазваме с масло и поръсваме с брашно кексовата форма и сипваме последователно в нея бяла и какаова смес, докато свършат. Печем кекса в умерена фурна. Преди поднасяне поръсваме с пудра захар.
ОБЯД
Млечна супа с ориз
Продукти за 4 порции: 3 с.л. ориз, 2 с.л. краве масло, 100 г сирене (кашкавал), 4 ч.ч. прясно мляко, чубрица, 2 яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме ориза в маслото и заливаме с 2 ч.ч. вода. Прибавяме млякото и оставяме да ври 15 минути. Малко преди да свалим от котлона слагаме чубрицата и застройваме с разбитите яйца и настръганото сирене (кашкавал).
Фрикасе натюр
Продукти за 4 порции: 600 г цяло парче месо по избор, 1 глава лук, 1 връзка корени за супа, 1 жълтък, 1 ч.ч. прясно мляко, четвърт пакетче краве масло, 2-3 с.л. олио, 2-3 с.л. брашно, черен пипер, лимонов сок, сол; за гарнитурата: 1 ч.ч. ориз, четвърт пакетче краве масло, 2-3 ч.ч. бульон по избор, 1-2 с.л. настърган кашкавал, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от несмилаемите части, нарязваме го на порции и заливаме с кипящия бульон /или кипяща вода/, към който сме прибавили олиото, 1 щипка сол и няколко капки лимонов сок /или оцет/. Кипваме на силен огън, след което оттегляме на тих огън и варим 30 мин. Тогава прибавяме корените и лука, нарязани на едро, и продължаваме да варим, докато месото омекне. Изваждаме свареното месо и прецеждаме бульона. Приготвяме светла запръжка от маслото и брашното и я разреждаме с охладения бульон. Подправяме приготвения сос със сол, черен пипер и лимонов сок, кипваме го и го варим няколко минути при непрекъснато бъркане. След това отстраняваме от огъня и подправяме с жълтъка, разбит с прясното мляко.
Запържваме ориза за гарнитурата в маслото, докато стане прозрачен. Заливаме го с бульона и го оставяме да къкри на тих огън, докато поеме течността. Нарязваме сварените корени на дребно и ги заливаме с разтопеното масло. Разпределяме месото в чиниите за сервиране и непосредствено преди да поднесем го заливаме със соса. Гарнираме с ориза и със ситно нарязаните корени. Поръсваме всяка порция с настърган кашкавал.
Сладки оризови топки
Прoдукти: 200-250 г ориз, 500 мл прясно мляко, 1 ванилия, 4 с.л. разтопено краве масло, 2 с.л. какао, 1 к.ч. захар.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме ориза. Сваряваме го в прясното мляко, към което сме прибавили 3-4 с.л. захар, ванилията и половината от разтопеното масло. Разсипваме сварения ориз в чашки и го оставяме да изстине. След това обръщаме чашките в стъклени чинийки. Отделно приготвяме на огъня глазура от какаото, останалото масло, 2-3 с.л. захар и 1-2 с.л. прясно мляко. Заливаме оризовите топки с горещата глазура и ги поднасяме, гарнирани с пресни плодове, шоколадов крем или различни ядки. По желание към глазурата можем да прибавим смлени орехи и бадеми. Можем също така да поръсим върху топките шоколадови или захарни пръчици.
ВЕЧЕРЯ
Омлет с кайма
Продукти за 4 порции: 8 яйца, 250 г кайма /смес/, 1 к.ч. олио, 3 домата, 1 ч.ч. прясно мляко, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме каймата заедно с настърганите домати в половината от мазнината. Отстраняваме от огъня и разбъркваме със ситно нарязания магданоз и разбитите с млякото яйца. Подправяме с черен пипер и сол и в сгорещена мазнина изпържваме от сместа 4 омлета. Сгъваме готовите омлети на две и поднасяме.
Макарони в меден сос
Прoдукти: 200 г макарони, 1 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. мед, 40 г краве масло, 3 с.л. смлени орехови ядки, канела, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцежаме, заливаме ги с разтопеното масло и разбъркваме. Отделно разтваряме меда в затопленото мляко, прибавяме орехите и кипваме на огъня. После ароматизираме с канела. Разстиламе макароните в намаслена тавичка, заливаме с горещата медена смес и запичаме 5-6 мин в умерено загрята фурна.
Соленки с мая Прoдукти: 300 г брашно, 1 пакетче краве масло, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. прясно мляко, 15 г мая, 1 1/2ч.л. сол, 1 яйце, ким. Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в млякото. Прибавяме о...
Водоемът на вилата или градината в двора стана моден елемент на извънградския живот. Да се съоръжи водоем на участък земя е достатъчно просто и съвсем не скъпо. Главното е да притежавате някои навици ...
Болката в ухото е вярна спътница на хремата и настинката, а възпалението на средното ухо в резултат на инфекция, се нарича отит. Ако след простуда или грип ви заболи ухото, веднага идете на лекар. Оти...
Лятото свърши и е време да кажем „сбогом” на сандалите, джапанките, изобщо на леките и удобни летни обувки. Преходът към затворените зимни обувки често ни „подарява” мазоли по краката. Може да се изба...