ЗАКУСКА
Пай с шунка и кашкавал
Прoдукти: 15 с.л. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 150 г шунка, 100 г кашкавал, 1 ч.ч. кисело мляко, 4 яйца, магданоз, копър, ким, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното със содата и при непрекъснато бъркане прибавяме яйцата, млякото, наситнената шунка, настъргания кашкавал, подправките и ситно нарязаните магданоз и копър. Омесваме гладко тесто, което разстиламе в намаслена и набрашнена тавичка. Печем във фурна, загрята до 250°С.
ОБЯД
Селска чорба от пиле
Прoдукти: 1 пиле, 1 глава лук, 2 пиперки, 2 домата, 1/2ч.ч. натрошено фиде, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето го в подсолена вода заедно с едро нарязания лук. Изваждаме и го обезкостяваме. Отделяме бялото месо /за други ястия/, а останалото месо накъсваме на малки парченца. Обелваме доматите и ги нарязваме на ситно. Пускаме ги в бульона от пилето заедно със ситно нарязаните пиперки. Варим, докато омекнат. Тогава прибавяме натрошеното фиде, а след 5-6 мин – накъсаното месо. Доваряваме супата и я застройваме с яйцата, разбити с киселото мляко. Преди да поднесем, поръсваме със ситно нарязания магданоз.
Мусака с ябълки
Прoдукти: 1 кг кайма, 1-2 ябълки, 1 глава лук, 2 ч.ч. прясно мляко, 50 г галета, 1 с.л. олио, 25 г краве масло, 50 г нарязани бадеми, 100 г стафиди, 4 яйца, 1 лимон, 1 с.л. лют червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме галетата в прясното мляко. Загряваме маслото и запържваме в него ситно нарязания лук, обелените и нарязани на кубчета ябълки и червения пипер. Прибавяме каймата, разбъркваме и пържим още 1-2 мин. Отцеждаме галетата и я добавяме към каймата заедно с бадемите, стафидите, сока и настърганата кора от лимона, 1 яйце, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме добре, разстиламе сместа в тавичка и притискаме плътно към дъното и стените на съда. Разбиваме останалите яйца с млякото, отцедено от галетата, заливаме мусаката с тази смес и печем в умерено загрята фурна.
Портокалов сладкиш
Прoдукти: 1 пакет бутер тесто, 4 жълтъка и 2 белтъка, 4 портокала, 525 г пудра захар, 1 пакетче ванилия, 2 с.л. брашно, 250 мл прясно мляко, 3 с.л. конфитюр по избор
Нaчин на приготвяне: Възвираме 400 г захар с 400 мл вода. Измиваме 2 портокала, отдолу и отгоре им изрязваме капачета и ги разделяме на резенчета с дебелина 3-4 мм. Слагаме ги в сиропа и ги оставяме в него 10 мин. на слаб огън. Загряваме фурната на 210°С, разстиламе тестото в кръгла тавичка, като правим бордче по стените й, намазваме ги с жълтък. Надупчваме тестото с вилица, покриваме го с хартия за печене и поръсваме боб, за да не се издува тестото. Печем 25 мин, разбиваме 3 жълтъка с ванилията и 25 г захар. Щом побелеят, прибавяме брашното. Сипваме топлото мляко, като бъркаме непрекъснато. Пресипваме в тенджера и сгъстяваме на тих огън като бъркаме. Прибавяме в крема настърганата кора на 1 портокал и го оставяме да изстине. Разбиваме жълтъците на гъст сняг. Правим на умерен котлон сироп от останалата захар и 4 лъжички вода. Сипваме този сироп в разбитите белтъци постепенно и бъркаме в продължение на 3 мин. Смесваме така получения крем с другия и го разстиламе върху тестото. Украсяваме с добре отцедените резенчета портокал. Разтопяваме конфитюра на слаб огън с лъжичка вода, прецеждаме го и го разливаме върху портокаловите филийки. Сервираме веднага.
ВЕЧЕРЯ
Забулен дъбнишки кебап
Прoдукти: 700 г месо филе, 1/2 кг стерилизирани гъби, 500 г печени белени чушки от туршия, 3 домата (може от консерва), 5-6 яйца, олио, сол, черен пипер, чубрица, магданоз, масло.
Нaчин на приготвяне: Почистваме филето от ципи и сухожилия, нарязваме го на ивици и го изпържваме в сгорещено олио. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Нарязваме чушките на едро и ги задушаваме заедно с едро нарязаните домати. Към тях прибавяме отделно задушените в масло и нарязани на филийки гъби. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, суха стрита чубрица и наситнен магданоз. От яйцата изпържваме малки омлетчета. За всяка порция слагаме в омлетчето по малко от месото и зеленчуците. Завиваме и сервираме върху картофено пюре, гарнирано с кисели краставички и маслини.
Шоколадов мус
Прoдукти: 200 г млечен шоколад, 4 яйца, 2 с.л. разтопено краве масло, 1 к.ч. пудра захар, 3 ч.л. кристална захар, 2 с.л. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: В подходящ съд начупваме шоколада и го заливаме с прясното мляко и разтопеното масло. Загряваме на слаб огън при непрекъснато бъркане. Когато шоколадът се разтопи прибавяме разбитите с пудрата захар жълтъци и разбъркваме. Отстраняваме сместа от огъня и изчакваме да изстине. След това внимателно съединяваме с белтъците, които сме разбили на гъст сняг с кристалната захар. Разпределяме крема в чаши за сервиране и го изстудяваме в хладилника.
Вместо да се оплаквате от болки в краката, най-онеправданата част от тялото, по-добре се погрижете за ходилата си. Разбира се, със своите 28 костици, 21 мускула и 31 ставни връзки те изглеждат подготв...
Целта на лакирането е тройна – защита против повреждане, почистване от замърсяванията и придаване на добър външен вид. В предишните години лакирането ставаше чрез смес от синтетична смола и втвърдител...
Гинеколозите смятат, че бъдещите майки не бива да драматизират различните неприятни усещания, спохождащи ги през деветте месеца на бременността, тъй като те нямат отрицателни последствия върху здравет...
Печен заек Продукти за 4-5 порции: 1 заек, 1 ч.ч. оцет, 100 г пушена сланина, 3-4 с.л. мазнина, 3 глави лук, 1 с.л. брашно, половин лимон, 1 дафинов лист, черен пипер, сол Нaчин на приготвя...