Още рецепти » 14 септември

 14 септември

ЗАКУСКА

Баница с печени кори

Прoдукти: 400 г брашно, 200 мл вода, 1 ч.л. сол, 250 г сирене, 1 пакетче масло, 4 яйца.

Нaчин на приготвяне: От брашното, водата и солта омесваме тесто, от което разточваме 7 или 9 кори. Запичаме ги леко без мазнина от двете страни - без най-долната и най-горната кора. Нареждаме една върху друга в тава като ръсим помежду смес от сирене и яйца и поливаме обилно с разтопеното масло. Печем в средно гореща фурна. Изпечената баница напръскваме леко с вода и покриваме с чиста кърпа за няколко минути.

ОБЯД

Варени телешки гърди

Прoдукти: 800 г телешко месо от гърдите, 2 глави лук, 2 моркова, половин глава целина, 2 корена от магданоз, 4-5 картофа, 4 домата, магданоз, листа от целина, черен пипер, сол, хрян, оцет.

Нaчин на приготвяне: Заливаме нарязаното на парченца месо със студена вода и варим на умерен огън, като периодично отстраняваме пяната. Отделно изпичаме лука, както е необелен. Обелваме го и пускаме целите глави при месото. Прибавяме едро нарязаните моркови, резени целина и остърганите магданозени корени. Когато месото почти се свари, изваждаме зеленчуците, а слагаме нарязаните на кубчета картофи и целите необелени домати. Посоляваме и доваряваме още 15 мин. При поднасяне поръсваме с черен пипер и със ситно нарязани листа от целина и магданоз. Отделно сервираме настърган хрян размесен със оцет.

Печен фазан с ябълки

Прoдукти: 1 фазан, 80 г краве масло, 3 кисели ябълки, 1 к.ч. сметана, 1 с.л. брашно, черен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: Посоляваме фазана, поръсваме го с черен пипер и брашно и го изпържваме от всички страни в половината от маслото. Обелваме ябълките, нарязваме ги на филийки и ги пържим в останалото масло. С част от ябълките покриваме дъното на тавата. Слагаме върху тях фазана, а наоколо разстиламе останалите ябълки. Заливаме със сметаната и печем до омекване.

Руло с къпини

Прoдукти: 1 ч.ч. къпини, 3 белтъка, 150 г кристална захар, 1 с.л. пудра захар, 1 ч.л. брашно, 300 мл сметана.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците на сняг, след което постепенно прибавяме кристалната захар и разбиваме, докато белтъците се сгъстят. Накрая сипваме брашното и пудрата захар и разбиваме още малко. Разстиламе сместа в намаслена тавичка, която сме покрили с хартия за печене. Изравняваме и печем 30 мин във фурна, загрята до 180°С. Изчакваме да изстине, обръщаме блата върху кърпа и отстраняваме хартията. Намазваме го със сметаната и разпределяме отгоре боровинките. С помощта на кърпата навиваме брата на руло и го нарязваме.

ВЕЧЕРЯ

Английски рибен пирог

Прoдукти: 750 г картофи, 30 г маргарин, 375 мл прясно мляко, 375 г пушена риба, 250 г прясна морска риба, 1 дафинов лист, 1 щипка настъргано индийско орехче, 6 зърна черен пипер, 3 с.л. ситно нарязан магданоз, 2 твърдо сварени яйца, 30 г пикантен нискомаслен кашкавал.

Нaчин на приготвяне: Обелените картофи нарязваме на филийки, заливаме ги с толкова вода, колкото да се покрият, и ги варим на умерен огън. После отцеждаме водата, пасираме картофите и ги разбъркваме с маргарина и 3 с.л. мляко. Възвираме почистената прясна риба с останалото мляко, дафиновия лист, индийското орехче и черния пипер и варим на бавен огън 2-3 мин. Сваляме от котлона, похлупваме с капак и изчакваме рибата да изстине. После я обезкостяваме, нарязваме я на ситно и я разбъркваме с наситнените яйца и магданоз. Подправяме със сол и прясно смлян черен пипер. Разстиламе рибната смес в намаслена тавичка, отгоре покриваме с равномерен слой картофено пюре и поръсваме с настъргания кашкавал. Печем в предварително загрята на 200°С фурна около 25 мин.

Крем “Дипломат”

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 10 яйца, 350 г захар, 15 ч.л. желатин /5 пакетчета/, 2-3 с.л. брашно, 2 ванилии, 1 малка кофичка сметана, захаросани плодове, нарязани и леко запечени бадеми, 2 с.л. какао

Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното, половината захар, жълтъците, ванилията и млякото и сгъстяваме на умерен котлон като бъркаме непрекъснато в една посока с дървена лъжица. Накисваме желатина да набъбне с хладка вода и го стопяваме в горещия крем, който сме свалили от котлона. Оставяме да поизстине. Разбиваме белтъците и сметаната на твърд сняг с остатъка от захарта и ги прибавяме в крема. Разделяме сместа на две части. В едната разбъркваме добре какаото. Обливаме с вода подходяща форма, може и пудингова с дупка в средата. Изсипваме първо от кафявия крем, наръсваме със счукани бадеми, слагаме от захаросаните плодове, покриваме с бял крем, пак слагаме плодове и ядки и така до изчерпване на крема. Оставяме в хладилника добре да стегне. Поднасяме го наръсен с парченца бадеми и гарниран с разбита сметана.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Течните тапети

Напоследък този вид мазилка стана особено актуална. Течните тапети представляват съчетание от натурално целулозно влакно и лепилно свързващо вещество с добавка на оцветители. Имат немалко преимуществ...

Къде зимува мушкатото?

Късна есен, пред прага на зимата сме. Къде и как да презимуват цветята ни? Ще ви разкажа приказка за трима братя и една сестра от рода Пеларгониум. Те тръгнали по света от Южна Африка, където оставили...

Направете си минипарник

Много са видове парници според конструкцията, размера и предназначението им. Някои са големи като стая и по същество се доближават до оранжерията, други са малки - преносими и сезонни. Минипарниците м...

Направете си градина в стаята

За миниатюрна градина са подходящи нискорастящи видове или просто млади растения, чието развитие да забавите. Младите растения могат да украсят такава градина само за известно време, а когато пораснат...

Начало