ЗАКУСКА
Еклери с млечен крем
Прoдукти: 250 г брашно, 1 пакетче краве масло, 7 яйца, сол; зa крема: 500 мл прясно мляко, 80 г брашно, 3 яйца, 150 г захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Възваряваме 500 мл вода и прибавяме маслото и 1 щипка сол. Щом маслото се стопи, сипваме наведнъж брашното и при непрекъснато бъркане варим, докато получим гладка смес. Тогава отстраняваме от огъня и прибавяме едно по едно разбитите отделно яйца. Приготвяме от тестото еклери с продълговата форма, които нареждаме в суха тавичка /без мазнина и брашно/ на разстояние 2 см един от друг, защото по време на печенето ще бухнат. Изпичаме еклерите в предварително загрята умерена фурна и ги оставяме да изстинат. Смесваме брашното за крема с млякото и при непрекъснато бъркане варим на тих огън. Последователно прибавяме жълтъците, захарта, ванилията и разбитите на сняг белтъци. Внимателно разбъркваме крема отдолу нагоре. С остър нож разрязваме от едната страна изстиналите еклери и ги пълним разреза с приготвения крем.
ОБЯД
Крем чорба от моркови
Прoдукти: 3-4 сочни моркова, 5-6 с.л. масло, 1-2 с. л. галета, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме морковите, нарязваме ги на резени и ги запържваме в маслото заедно с галетата. Заливаме с вряла вода, посоляваме и варим на умерен огън. След 30 мин сваляме супата от огъня, сипваме в супник и сервираме със запържени парченца бял хляб или с пирожки.
Печен паламуд с лук
Прoдукти: 700-800 г паламуд, 3-4 глави лук, 1 к.ч. олио, 3-4 домата, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на филийки и леко го запържваме в 4-5 с.л. олио. Осоляваме паламуда, поръсваме с червен пипер и слагаме в тавичка върху запържения лук, който сме разстлали на дъното на тавичката. Отгоре покриваме рибата с обелените и дребно нарязани домати. Доливаме останалото олио и печем паламуда около 30 мин в умерена фурна.
Суфле с орехи
Прoдукти: 100 г орехови ядки, 6 яйца, 100 г захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, 1 с.л. пудра захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме заедно със захарта. Прибавяме брашното, млякото и смлените орехови ядки. /Можем да карамелизираме ядките и да ги счукаме в хаванче./ Накрая внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме получената пухкава смес в огнеупорен съд, намазан с масло и поръсен с брашно. Поръсваме върху суфлето орехови ядки и печем в предварително загрята умерена фурна. Поръсваме готовото суфле с пудра захар, размесена с ванилия.
ВЕЧЕРЯ
Спагети с мариновани зеленчуци
Прoдукти: 500 г спагети, 1 червена чушка, 1 зелена чушка, 1 резен целина, 3 домата, 1 връзка зелен лук, 2-3 стръка босилек, 4 с.л. зехтин, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме чушките надлъжно и отстраняваме семената. Половината чушки режем на кубчета, а другата половина – на тънки ивички. Нарязваме лука на ситно. Обелваме доматите и ги нарязваме на кубчета. Целината също нарязваме на кубчета. Смесваме зехтина с нарязания босилек, подправяме с черен пипер и сол и с тази смес заливаме зеленчуците. Оставяме ги да престоят 2 часа. Сваряваме спагетите в подсолена вода, отцеждаме и ги разпределяме в чиниите за сервиране. Върху тях изсипваме зеленчуковата смес.
Печени ябълки със сметана
Прoдукти: 1,5 кг ябълки, 150 г захар, 150 г сметана, 50 г пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Издълбаваме ябълките, пълним със захар, редим в тава и запичаме на фурна. Като изстинат, слагаме разбитата с пудрата захар сметана и заливаме със сиропа от печенето.
Сибирският жен-шен принадлежи към семейство Araliaceae - Бръшлянови. Той е от същото семейство като прочутия китайски жен-шен (Panax ginseng) и се смята за негов близък роднина. Тъй като растението не...
Разговаряме с проф. дмн д-р Румяна Рахнева. Проф. Рахнева е детски нервокардиолог с огромен опит зад гърба си. Работи в областта на хипертонията от 1970 г., от основаването на първия диспансер в...
Мускули, сърце, стомах, сексуален апетит - всички органи и функции в тялото ни са подчинени на хормоните. Те управляват, при това в много отношения, живота ни: контролират сексуалния апетит и на...
Трилистникът или известен още като едрокоренна алоказия (Alocasia macrorhiza) е роден на остров Шри Ланка, но е разпространен в култура в тропиците, където масово се отглежда навън. Има и пъстролистен...