Още рецепти » 24 септември

 24 септември

ЗАКУСКА

Еклери с млечен крем

Прoдукти: 250 г брашно, 1 пакетче краве масло, 7 яйца, сол; зa крема: 500 мл прясно мляко, 80 г брашно, 3 яйца, 150 г захар, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Възваряваме 500 мл вода и прибавяме маслото и 1 щипка сол. Щом маслото се стопи, сипваме наведнъж брашното и при непрекъснато бъркане варим, докато получим гладка смес. Тогава отстраняваме от огъня и прибавяме едно по едно разбитите отделно яйца. Приготвяме от тестото еклери с продълговата форма, които нареждаме в суха тавичка /без мазнина и брашно/ на разстояние 2 см един от друг, защото по време на печенето ще бухнат. Изпичаме еклерите в предварително загрята умерена фурна и ги оставяме да изстинат. Смесваме брашното за крема с млякото и при непрекъснато бъркане варим на тих огън. Последователно прибавяме жълтъците, захарта, ванилията и разбитите на сняг белтъци. Внимателно разбъркваме крема отдолу нагоре. С остър нож разрязваме от едната страна изстиналите еклери и ги пълним разреза с приготвения крем.

ОБЯД

Крем чорба от моркови

Прoдукти: 3-4 сочни моркова, 5-6 с.л. масло, 1-2 с. л. галета, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме морковите, нарязваме ги на резени и ги запържваме в маслото заедно с галетата. Заливаме с вряла вода, посоляваме и варим на умерен огън. След 30 мин сваляме супата от огъня, сипваме в супник и сервираме със запържени парченца бял хляб или с пирожки.

Печен паламуд с лук

Прoдукти: 700-800 г паламуд, 3-4 глави лук, 1 к.ч. олио, 3-4 домата, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на филийки и леко го запържваме в 4-5 с.л. олио. Осоляваме паламуда, поръсваме с червен пипер и слагаме в тавичка върху запържения лук, който сме разстлали на дъното на тавичката. Отгоре покриваме рибата с обелените и дребно нарязани домати. Доливаме останалото олио и печем паламуда около 30 мин в умерена фурна.

Суфле с орехи

Прoдукти: 100 г орехови ядки, 6 яйца, 100 г захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, 1 с.л. пудра захар, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме заедно със захарта. Прибавяме брашното, млякото и смлените орехови ядки. /Можем да карамелизираме ядките и да ги счукаме в хаванче./ Накрая внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме получената пухкава смес в огнеупорен съд, намазан с масло и поръсен с брашно. Поръсваме върху суфлето орехови ядки и печем в предварително загрята умерена фурна. Поръсваме готовото суфле с пудра захар, размесена с ванилия.

ВЕЧЕРЯ

Спагети с мариновани зеленчуци

Прoдукти: 500 г спагети, 1 червена чушка, 1 зелена чушка, 1 резен целина, 3 домата, 1 връзка зелен лук, 2-3 стръка босилек, 4 с.л. зехтин, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме чушките надлъжно и отстраняваме семената. Половината чушки режем на кубчета, а другата половина – на тънки ивички. Нарязваме лука на ситно. Обелваме доматите и ги нарязваме на кубчета. Целината също нарязваме на кубчета. Смесваме зехтина с нарязания босилек, подправяме с черен пипер и сол и с тази смес заливаме зеленчуците. Оставяме ги да престоят 2 часа. Сваряваме спагетите в подсолена вода, отцеждаме и ги разпределяме в чиниите за сервиране. Върху тях изсипваме зеленчуковата смес.

Печени ябълки със сметана

Прoдукти: 1,5 кг ябълки, 150 г захар, 150 г сметана, 50 г пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Издълбаваме ябълките, пълним със захар, редим в тава и запичаме на фурна. Като изстинат, слагаме разбитата с пудрата захар сметана и заливаме със сиропа от печенето.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Време е за бебе!

Американските учени са установили идеалната възраст за раждане на първото дете – 34 години. Според тях именно тогава бъдещата майка постига оптималния баланс между физическото състояние и материалното...

Долихос украсява стени и огради

Долихосът (Dolichos) е много интересно растение от сем. Бобови, което произхожда от Източна Индия. Внимание заслужава видът D. lablab. Стъблото му е виещо се, много прилича на боба, но е доста по-дебе...

Как да си приготвим компост

Компостът е резултат от естественото разграждане на органични отпадъци. При този процес, милиони малки микроорганизми преработват битовите и градински отпадъци и ги превръщат в ценен естествен тор. На...

Кръгли форми в градината

Ако правите стени и ъгли са ви омръзнали с неизбежното си присъствие в градската архитектура и обзавеждането на дома, значи е време да се обърнете към най-съвършената геометрична фигура – кръгът. А ед...

Начало