Още рецепти » 12 февруари

 12 февруари

ЗАКУСКА

Закуска със сирене и домати

Прoдукти: 1 пакет готово бутер тесто, 150 г овче сирене, 5-6 домата, 1 яйце, мащерка.

Нaчин на приготвяне: Разстиламе тестото върху масата и го нарязваме на квадрати със страна 8 см. Обелваме доматите, почистваме ги от семето и ги нарязваме на малки кубчета. Прибавяме натрошеното сирене, поръсваме със стрита мащерка и разбъркваме. Намазваме половината от квадратите с белтъка. Разпределяме отгоре сместа от сирене и домати. Покриваме отгоре с останалите квадрати като внимателно прищипваме краищата. Нареждаме закуските в тавичка и ги оставяме 15 мин на студено. След това намазваме отгоре с жълтъка, който сме разбили с малко вода и печем около 20 мин при температура 200°С.

ОБЯД

Рибена чорба по търновски

Прoдукти: 1 шаран, 1-2 глави лук, 2-3 моркова, 1 парче целина, 2-3 домата, 1 връзка магданоз, мащерка, девисил, черен пипер, винена киселина, сол.

Нaчин на приготвяне: Във вряща подсолена вода пускаме последователно нарязаните лук, моркови, целина, домати. Малко преди да се сварят зеленчуците, слагаме рибата, която сме натъркали със сол и винена киселина и сме нарязали на кубчета . Накрая прибавяме и подправките. Поднасяме чорбата топла.

Гъби със зеленчук

Прoдукти: 300 г гъби, 1 малка глава целина, 1-2 моркова, 1 глава лук, 1 кисела краставичка, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 1 щипка захар, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъбите, морковите и целината в подсолена вода. След това нарязваме гъбите на кубчета и ги запържваме в мазнината. Прибавяме последователно и запържваме ситно нарязания лук и леко препеченото брашно. Разреждаме запръжката с прецедената отвара от гъбите и варим на умерен огън. Щом сместа заври, прибавяме нарязаните на кубчета кисела краставичка, целина и морков. Слагаме захарта, посолявамеи варим още 15-20 мин на тих огън.

Баклава с нахут

Прoдукти: 1/2 ч.ч. нахут, 1/2 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. захар, 1/2 пакетче бакпулвер, 2 яйца, 1 печена готова кора /по възможност домашна/

Нaчин на приготвяне: Запичаме предварително нахута, смиламе на ситно с орехомелачка и постепенно добавяме всички продукти. Полученото изсипваме върху кората, отгоре покрита с тънък слой масло, разтопено добре, но не и препържено. Завиваме няколко рула, слагаме ги в подходящ подмазан съд и печем. После нарязваме на баклавички, които щом изстинат, заливаме със сироп, ароматизиран с малко лимонов сок.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от пиле

Прoдукти: 1 пиле, 1 филийка бял хляб, 150 мл прясно мляко, 1 яйце, магданоз, 2 с.л. брашно, черен пипер, 1 к.ч. мазнина, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме суровото пиле, посоляваме месото и го смиламе. Прибавяме накиснатия в млякото и изцеден хляб, яйцето и подправките. Омесваме и оставяме сместа да престои на студено около 1 час. След това оформяме кюфтенца, овалваме ги в брашното и ги изпържваме в сгорещената мазнина.

Крем със смокини, лешници и сусам

Прoдукти: 1 ч.ч. нарязани сушени смокини, 1 к.ч. печен сусам, 1 к.ч. счукани лешници, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. захар, 1щипка анасон, 1 щипка риган, кокосово брашно.

Нaчин на приготвяне: Сипваме водата и захарта в дълбок съд и ги слагаме да поврат на огъня около 15 мин, като бъркаме, за да се разтвори захарта. След това прибавяме нарязаните смокини и варим на тих огън още 30 мин. После поръсваме с анасона и ригана и варим още 10 мин. Накрая отстраняваме от огъня и прибавяме счуканите лешници и изпечения сусам. Разливаме крема в стъклени купички и го оставяме поне за 3 часа в хладилник. Преди поднасяне поръсваме с кокосово брашно.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Етажерките

Етажерките в дома – никой не може да отрече тяхната функционалност. В същото време те персонализират стените, а и можем да ги аранжираме по свой вкус – истински стил на живот, приложим в жилището. ...

Сан Марино – романтичният хълм

Разположена насред Италия около хълма Монте Титано (н.в. 750 м), Република Сан Марино привлича многобройни туристи от цял свят. Вие също можете да прекарате незабравими часове в историческата част на ...

Кризите на възрастта при децата

Като правило повечето от родителите нямат никакво понятие за детските кризи. Непослушанието на своите деца те приписват на капризи, разглезеност, магнитни бури, компютърни игри и дори на лошото влияни...

Залцбург – градът на Моцарт

Околностите на Залцбург, Неапол и Константинопол са най-красивите на света - пише Александър фон Хумболт. Прозрачни като сълза алпийски езера, стръмни планини, зелени склонове – това триединство стои ...

Начало