ЗАКУСКА
Закуска със сирене и домати
Прoдукти: 1 пакет готово бутер тесто, 150 г овче сирене, 5-6 домата, 1 яйце, мащерка.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе тестото върху масата и го нарязваме на квадрати със страна 8 см. Обелваме доматите, почистваме ги от семето и ги нарязваме на малки кубчета. Прибавяме натрошеното сирене, поръсваме със стрита мащерка и разбъркваме. Намазваме половината от квадратите с белтъка. Разпределяме отгоре сместа от сирене и домати. Покриваме отгоре с останалите квадрати като внимателно прищипваме краищата. Нареждаме закуските в тавичка и ги оставяме 15 мин на студено. След това намазваме отгоре с жълтъка, който сме разбили с малко вода и печем около 20 мин при температура 200°С.
ОБЯД
Рибена чорба по търновски
Прoдукти: 1 шаран, 1-2 глави лук, 2-3 моркова, 1 парче целина, 2-3 домата, 1 връзка магданоз, мащерка, девисил, черен пипер, винена киселина, сол.
Нaчин на приготвяне: Във вряща подсолена вода пускаме последователно нарязаните лук, моркови, целина, домати. Малко преди да се сварят зеленчуците, слагаме рибата, която сме натъркали със сол и винена киселина и сме нарязали на кубчета . Накрая прибавяме и подправките. Поднасяме чорбата топла.
Гъби със зеленчук
Прoдукти: 300 г гъби, 1 малка глава целина, 1-2 моркова, 1 глава лук, 1 кисела краставичка, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 1 щипка захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъбите, морковите и целината в подсолена вода. След това нарязваме гъбите на кубчета и ги запържваме в мазнината. Прибавяме последователно и запържваме ситно нарязания лук и леко препеченото брашно. Разреждаме запръжката с прецедената отвара от гъбите и варим на умерен огън. Щом сместа заври, прибавяме нарязаните на кубчета кисела краставичка, целина и морков. Слагаме захарта, посолявамеи варим още 15-20 мин на тих огън.
Баклава с нахут
Прoдукти: 1/2 ч.ч. нахут, 1/2 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. захар, 1/2 пакетче бакпулвер, 2 яйца, 1 печена готова кора /по възможност домашна/
Нaчин на приготвяне: Запичаме предварително нахута, смиламе на ситно с орехомелачка и постепенно добавяме всички продукти. Полученото изсипваме върху кората, отгоре покрита с тънък слой масло, разтопено добре, но не и препържено. Завиваме няколко рула, слагаме ги в подходящ подмазан съд и печем. После нарязваме на баклавички, които щом изстинат, заливаме със сироп, ароматизиран с малко лимонов сок.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от пиле
Прoдукти: 1 пиле, 1 филийка бял хляб, 150 мл прясно мляко, 1 яйце, магданоз, 2 с.л. брашно, черен пипер, 1 к.ч. мазнина, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме суровото пиле, посоляваме месото и го смиламе. Прибавяме накиснатия в млякото и изцеден хляб, яйцето и подправките. Омесваме и оставяме сместа да престои на студено около 1 час. След това оформяме кюфтенца, овалваме ги в брашното и ги изпържваме в сгорещената мазнина.
Крем със смокини, лешници и сусам
Прoдукти: 1 ч.ч. нарязани сушени смокини, 1 к.ч. печен сусам, 1 к.ч. счукани лешници, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. захар, 1щипка анасон, 1 щипка риган, кокосово брашно.
Нaчин на приготвяне: Сипваме водата и захарта в дълбок съд и ги слагаме да поврат на огъня около 15 мин, като бъркаме, за да се разтвори захарта. След това прибавяме нарязаните смокини и варим на тих огън още 30 мин. После поръсваме с анасона и ригана и варим още 10 мин. Накрая отстраняваме от огъня и прибавяме счуканите лешници и изпечения сусам. Разливаме крема в стъклени купички и го оставяме поне за 3 часа в хладилник. Преди поднасяне поръсваме с кокосово брашно.
Вечен обект на желание, женските гърди са рисувани от художници, извайвани от скулптори, възпявани от поети, които ги обявяват за най-красивото нещо на света. Всъщност всички гърди са хубави, стига да...
Левизията е растение, което е предназначено за каменисти места и идва от Северна Америка. От голямата листна корона излизат фини стъбла, по които като съзвездия блестят бледорозови или яркорозови цвет...
ЛАМБАДА 5 ЕК - Ябълки: Ябълков плодов червей(Cydia pomonella) - 15 мл/дка. Пшеница: вредна житна дървеница (ларви) - 12,5 мл/дка; вредна житна дървеница (имаго) - 20 мл/дка. ЛАМДЕКС 50 КС - при до...
Под въздействието на добре оформеното входно пространство се добиват първите впечатления от градината, а в самия дом входът се превръща в забележителност. От край време входът на дома е своеобразен ра...