ЗАКУСКА
Палачинки с прясно мляко
Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 2 щипки сол, 4 яйца, 1 с.л. захар, 250 г брашно, 1 с.л. олио, 1-2 с.л. разтопено краве масло.
Нaчин на приготвяне: Изсипваме брашното в дълбок съд. Разбиваме яйцата и ги изсипваме върху брашното. Постепенно прибавяме половината от млякото. Разбъркваме добре, за да получим гладка смес. Прибавяме солта, олиото, маслото и захарта. След това постепенно сипваме останалото мляко. Разбъркваме много добре и оставяме сместа да престои около 1 час. След това гребваме с черпак, разстиламе на равномерен пласт върху нагорещен тиган и изпичаме от двете страни. Поднасяме палачинките с конфитюр или със сирене.
ОБЯД
Супа с телешка кайма и картофи
Прoдукти: 250 г телешка кайма, 1 връзка корени за супа, 30 г олио, 1 малка глава лук, 1-2 домата, 3-4 картофа, 1/2 ч. ч. кисело мляко, 1 яйце, червен пипер, черен пипер, магданоз, сол, 1 л костен бульон
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и нарязваме на ситно лука и корените за супа. Задушаваме ги в сгорещеното олио. Добавяме каймата и я запържваме. Поръсваме с червения пипер, посоляваме и наливаме бульона. Добавяме нарязаните на кубчета картофи и варим супата около 1 час. Малко преди да я свалим от огъня, прибавяме настърганите на ситно ренде домати и доваряваме още 10 мин. Ако е необходимо, доливаме топла вода. Готовата супа застройваме с разбитото с кисело мляко яйце. При сервиране поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Свинско със сини сливи
Прoдукти: 1 кг свинско месо бута, 1 к.ч. олио, 2 глави лук, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, 500 г сухи сини сливи, 1 дафинов лист, 15-20 зърна черен пипер, 1 парче лимонова кора, 2 с.л. захар, 1 равна с.л. брашно, 1 к.ч. червено вино, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на умерено големи късове. Запържваме го в сгорещеното олио /или свинска мас/ и го изваждаме. В същата мазнина запържваме последователно ситно нарязания лук и доматеното пюре. Посоляваме запръжката и я подправяме с червения пипер. Връщаме месото в тенджерата и наливаме гореща вода така, че едва да го облее. Оставяме ястието да ври 15-20 мин на умерен огън, след което прибавяме изчистените и измити сухи сливи. Едновременно със сливите слагаме дафиновия лист, зърната черен пипер и малко лимонова кора. Когато сливите поомекнат, прибавяме карамелизираната захар и брашното, размито с виното. Доваряваме ястието на умерен огън, като гледаме да остане с плътен сос.
Кекс с мая
Прoдукти: 4 яйца, 220 г захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 1/2 к.ч. олио, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 с.л. какао, 1 ванилия, 20 г мая, 250 г брашно, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Сипваме в млякото содата, маята и захарта и разбъркваме. Прибавяме олиото, яйцата и ванилията и при непрекъснато бъркане постепенно сипваме брашното. Отделяме част от сместа /по-малко от половината/ и към останалата смес прибавяме какаото, след което разбъркваме много добре. Намазваме с масло и поръсваме с брашно кексовата форма и сипваме последователно в нея бяла и какаова смес, докато свършат. Печем кекса в умерена фурна. Преди поднасяне поръсваме с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Пилешки пържоли
Прoдукти: 1200 г пилешко филе, 1 ч. ч. кисело мляко, 1 с. л. стрита чубрица, млян черен пипер, сол, олио.
Нaчин на приготвяне: Всяко парче филе посоляваме и наръсваме с черен пипер. Разбиваме с вилица киселото мляко и прибавяме в него чубрицата. Намазваме с тази смес филетата и подреждаме в дълбок съд. Заливаме с олио така, че да не влиза въздух, захлупваме и поставяме в хладилника за 4 часа. Така приготвените пилешки филета можем да изпържим веднага или да си приготвяме по малко в продължение на цяла седмица.
Трицветен крем
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 1 к.ч. захар на пясък, 1/2 ч.ч. брашно, 8 яйца, 1-2 ванилии, сладко от ягоди, 1 к.ч. орехови ядки, 1 пакетче бишкоти, крокан
Нaчин на приготвяне: Смесваме млякото със захарта, брашното и разбитите жълтъци и варим до сгъстяване. Изчакваме сместа да поизстине и прибавяме белтъците, разбити с 2-3 с.л. захар. Размесваме добре всичко и делим на три части. В едната слагаме ванилията, във втората - сладкото, а в третата - орехите. На дъното на всяка чаша слагаме няколко парчета бишкоти. Наливаме първо жълтия крем, после този със сладкото, а отгоре крема с орехите. Украсяваме с натрошен крокан.
Асортиментът от мебели за най-малките потребители е богат и позволява без усилия да се снабдите с нужните ви предмети, които са комфортни, безопасни, екологични. На родния пазар има десетки производит...
Нощният страх у децата преставлява пристъпно афективно разстройство с неепилептичен произход. Среща се у нормално развитите деца в пред- и начална училищна възраст. Обикновено при по-емоционалните дец...
Без нея трудно може да изгладиш каквото и да било – панталони, блузи, дори и чаршафи… Ще го потвърди всяка домакиня. Затова тя трябва да присъства във всеки приличен дом. Ах, вие сте изключение? Тогав...
ЛАМБАДА 5 ЕК - Ябълки: Ябълков плодов червей(Cydia pomonella) - 15 мл/дка. Пшеница: вредна житна дървеница (ларви) - 12,5 мл/дка; вредна житна дървеница (имаго) - 20 мл/дка. ЛАМДЕКС 50 КС - при до...