Още рецепти » 10 август

 10 август

ЗАКУСКА

Тутманик с кисело мляко

Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 5 яйца, 150 мл олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 200 г сирене.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме 4 яйца и прибавяме мазнината, киселото мляко, в което сме разтворили содата, и натрошеното сирене. Постепенно при непрекъснато бъркане сипваме брашното. Трябва да получим тесто, гъсто като за кекс. Изсипваме тестото в намаслена и набрашнена тавичка и поръсваме отгоре с последното разбито яйце. Печем тутманика в умерено загрята фурна.

ОБЯД

Селска чорба от пиле

Продукти за 4-5 порции: 1 пиле, 1 глава лук, 2 пиперки, 2 домата, 1/2ч.ч. натрошено фиде, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето го в подсолена вода заедно с едро нарязания лук. Изваждаме и го обезкостяваме. Отделяме бялото месо /за други ястия/, а останалото месо накъсваме на малки парченца. Обелваме доматите и ги нарязваме на ситно. Пускаме ги в бульона от пилето заедно със ситно нарязаните пиперки. Варим, докато омекнат. Тогава прибавяме натрошеното фиде, а след 5-6 мин – накъсаното месо. Доваряваме супата и я застройваме с яйцата, разбити с киселото мляко. Преди да поднесем, поръсваме със ситно нарязания магданоз.

Манастирски гювеч

Прoдукти: 1 кг овче месо, 5-6 глави лук, 2 домата, 2 пиперки, 6-7 картофа, 1 глава чесън, 2-3 люти чушлета, 1 ябълка, 2 моркова, 1 с.л. горски плодове - къпини, боровинки, 1 връзка магданоз, 10-12 гъбки, 1 ч.л. стрит сух джоджен, 1/2 ч.л. червен пипер, 1/4 ч.л. черен пипер, сол, 1/2 лъжица сухо бяло вино, 3/4 ч.ч. мазнина.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото и зарзавата, разбъркваме всичко добре заедно с подправките и мазнината, посоляваме, сипваме в глинен гювеч и заливаме с виното (вода не се слага). Захлупваме, замазваме капака с тесто и слагаме гювеча в студена фурна. Постепенно загряваме фурната и печем от 2 до 3 часа.

Торта от белтъци

Прoдукти: 12 белтъка, 280 г лешници, 280 г пудра захар, 40 г шоколад, канела, карамфил, кората на половин лимон, шоколадова глазура.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците на твърд сняг и прибавяме към тях смлените лешници, захарта, настъргания шоколад, канелата, карамфила и настърганата лимонова кора. Изсипваме в намаслена и набрашнена форма и печем в умерена фурна. След като изстине, покриваме с шоколадова глазура.

ВЕЧЕРЯ

Крокети с плънка от кайма

Продукти за 4-5 порции: 1 кг картофи, 1 ч.ч. брашно, 5 яйца, 1 к.ч. галета, 50 г сирене или кашкавал, 1 глава лук, 200-300 г кайма /телешка или смес/, магданоз, кимион, черен пипер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Измиваме картофите и ги варим в подсолена вода. Обелваме сварените картофи и ги намачкваме или настъргваме на ситно ренде. Прибавяме половината от галетата и от брашното, 3 цели яйца и 2 жълтъка, настърганото на ситно ренде сирене, ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Омесваме сместа и разточваме върху намаслената маса кора с дебелина 1 см, а от кората изрязваме квадрати, широки около 10 см. Отделно нарязваме лука на ситно, задушаваме го в малко мазнина, а след това го омесваме с каймата, към която сме добавили малко кимион и сол. С помощта на нож отделяме внимателно квадратите от масата и поставяме в средата на всеки квадрат слагаме част от приготвената плънка. Оформяме кюфтета, които потапяме в двата леко разбити жълтъка, а след това в смес от останалото брашно и галета, и пържим в сгорещената мазнина.

Карамелизиран крем

Прoдукти: 1 1/2 ч.ч. захар, 4 яйца, 4 с.л. нишесте /или брашно/, 1 л прясно мляко, шоколад /или шоколадови пръчици/.

Нaчин на приготвяне: Карамелизираме 1 ч.ч. захар. Сипваме при карамела жълтъците, които предварително сме разбили с нишестето /брашното/. С дървена лъжица търкаме непрекъснато върху карамела, докато напълно се разтвори. Загряваме крема на умерен огън, докато се сгъсти, след което го отстраняваме от огъня и го оставяме да се охлади, като продължаваме бъркането, за да не хване коричка. Съединяваме охладения крем с белтъците, които сме разбили на твърд сняг с останалата захар, разсипваме го в подходящи чаши и го гарнираме с настърган шоколад или шоколадови пръчици.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Подгответе коледничето за цъфтеж

Коледничето или още коледен кактус (Schlumbergera truncatus, синоним Zygocactus truncatus) също се подготвя за цъфтеж от октомври. Напомняме, че за разлика от други представители на семейството, колед...

От какво зависи изборът на овошки

Повечето овощни видове се отглеждат на едно място в продължение на десетки години, а орехът и кестенът - 200 - 300 години. За да се развиват добре, да бъдат по-дълголетни и да дават достатъчно и качес...

Чаен храст у дома

В Азия, Япония, Индонезия, Аржентина, Източна Африка, в Грузия чаят е много популярен и се отглежда широко. Най-разпространени са сортовете зелен и черен чай. Те съдържат много хранителни, лечебни и а...

Лошите изненади на сезона

Летните удоволствия си имат и своята обратна страна. Какво да правим, ако получим топлинен удар, ужили ни пчела или се докоснем непредпазливо до медуза? Спасение има, особено ако сме предвидили възмож...

Начало