Още рецепти » 24 декември

 24 декември

ЗАКУСКА

Орехов кекс с мед

Прoдукти: 1 ч.ч. мед, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.л. канела, 4-5 счукани карамфилчета, 1 1/2ч.ч. брашно, 2 ч.л. бакпулвер.

Нaчин на приготвяне: Разтапяме меда в дълбок съд. Наливаме 1 ч.ч. топла вода. Последователно прибавяме смлените орехови ядки, канелата, счуканите карамфилчета и брашното, което сме пресяли 2 пъти заедно с бакпулвера. Разбъркваме добре и изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно форма. Печем в предварително загрята силна фурна.

ОБЯД

Чорба от леща с кисело зеле

Продукти за 5-6 порции: 150 г леща, 3-4 по-големи картофа, 1 връзка корени за супа, 3-4 с.л. ситно нарязано кисело зеле, червен пипер, 1 главичка лук, 1 с.л. брашно, 1-2 с.л. олио, сол, черен пипер

Нaчин на приготвяне: Почистваме зеленчуците за супа, обелваме картофите и всичко нарязваме на кубчета. Слагаме ги заедно с почистената леща и киселото зеле да се варят в 1,5 л подсолена вода. Варим около 40 мин. Загряваме олиото и пържим в него нарязаните на ситно лук и чесън. Щом омекнат, наръсваме с брашно и червен пипер и разреждаме тази запръжка с малко от бульона на лещата. Слагаме запръжката в тенджерата и продължаваме готвенето още 10-16 мин. Подправяме с черен пипер и разреждаме до желаната от нас гъстота.

Яхния от маслини със сушена бамя

Продукти за 4 порции: 50 г суха бамя, 100 г маслини, 2 стръка праз, 1 с.л.брашно, 1 ч.л. червен пипер, 2-3 с.л. олио, 1 ч.л. доматено пюре, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Натъркваме бамята със сол, за да и падне мъха, и я киснем 1 час в студена вода. В сгорещеното олио изпържваме ситно нарязания праз. Поръсваме брашното и червения пипер и доизпържваме. Заливаме с 3 ч.ч. топла вода. Прибавяме изкиснатата бамя и маслините. Варим около 30 мин, докато бамята се свари добре. Ако е необходимо, доливаме гореща вода. Малко преди да отстраним яхнията от огъня, прибавяме доматеното пюре, размито с малко хладка вода, поръсваме със смлян черен пипер и посоляваме.

Постна торта

Прoдукти: 1 ч.ч. мармалад (захаросано сладко или конфитюр), 1 ч.ч. нарязани орехи, 1/2 ч.ч. захар, 11/2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. хладка вода, стафиди, смокини, 1 ч.л. канела, 1 1/2 ч.л. сода бикарбонат, кората на един лимон.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме мармалада с водата, прибавяме орехите, оваляните в брашно стафиди, нарязани на малки парченца смокини, канелата, содата, лимоновата кора, брашното, разбъркваме и изсипваме в намаслена и поръсена с брашно тортена форма. Печем в силна фурна. Поднасяме поръсена с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Бобарник

Продукти за 4 порции: 2 ч.ч. зрял боб, 1 ч.ч. ориз, 2 глави лук, 3 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, магданоз, девисил, джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме боба и го изваждаме с решетеста лъжица, а водата запазваме. От олиото, ситно нарязания лук и червения пипер приготвяме запръжка. Към нея прибавяме ориза и малко от бобената вода. Щом оризът набъбне и водата се изпари, сипваме го при сварения боб. Посоляваме, разбъркваме добре и изсипваме в тавичка. Заливаме с останалата вода от боба, поръсваме с черен пипер и ситно нарязани магданоз, джоджен и девисил и запичаме в умерена фурна.

Постна грис халва

Прoдукти: 1 ч.ч. олио, 2 ч.ч. грис, 3 ч.ч. захар, 4 ч.ч. вода, ванилия, 1 с.л. ром, сладко от портокалови кори, кора от настърган лимон

Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме олиото и пържим гриса до поруменяване. Изсипваме в плитка тавичка и заливаме с горещия сироп от захарта и водата, който сме ароматизирали с рома, ванилията и лимоновата кора. Сиропът задължително трябва да е врял.Покриваме с чиста кърпа,която притискаме с капак, ако десертът е в тенджера, или с дъска, ако е в тавичка. Когато грис халвата набъбне и изстине, режем я на ромбчета, които украсяваме с кори от портокалово сладко.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Покупка на диван – 10 златни правила

Колко често стоите в средата на мебелния магазин напълно загубени, слушайки магнетичното обяснение на продавача, безпомощно докосвайки немислимо скъпия диван или лавиците на подозрително евтината секц...

Есенни грижи за моравата

Моравата винаги изисква повишено внимание, а през есента – особено, тъй като трябва да се подготви за зимата. Опадалите листа, като одеяло покриват моравата и затрудняват достъпа на светлина до трев...

Есенни яхнии

Зеленчукова яхния Продукти за 4 порции: 3-4 моркова, половин алабаш, 1 ч.ч. грах, 1 малка глава карфиол, 3 с.л. олио, 2 ч.л. брашно, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребни к...

Сладко от зелени доматчета

За да направим това сладко, са ни необходими 1 кг дребни зелени доматчета, 1 кг захар, 1 1/2 ч.л. лимонтозу и 1 ванилия. Измиваме доматчетата и отрязваме съвсем малко от горната им страна. С помощта...

Начало