ЗАКУСКА
Орехов кекс с мед
Прoдукти: 1 ч.ч. мед, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.л. канела, 4-5 счукани карамфилчета, 1 1/2ч.ч. брашно, 2 ч.л. бакпулвер.
Нaчин на приготвяне: Разтапяме меда в дълбок съд. Наливаме 1 ч.ч. топла вода. Последователно прибавяме смлените орехови ядки, канелата, счуканите карамфилчета и брашното, което сме пресяли 2 пъти заедно с бакпулвера. Разбъркваме добре и изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно форма. Печем в предварително загрята силна фурна.
ОБЯД
Чорба от леща с кисело зеле
Продукти за 5-6 порции: 150 г леща, 3-4 по-големи картофа, 1 връзка корени за супа, 3-4 с.л. ситно нарязано кисело зеле, червен пипер, 1 главичка лук, 1 с.л. брашно, 1-2 с.л. олио, сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Почистваме зеленчуците за супа, обелваме картофите и всичко нарязваме на кубчета. Слагаме ги заедно с почистената леща и киселото зеле да се варят в 1,5 л подсолена вода. Варим около 40 мин. Загряваме олиото и пържим в него нарязаните на ситно лук и чесън. Щом омекнат, наръсваме с брашно и червен пипер и разреждаме тази запръжка с малко от бульона на лещата. Слагаме запръжката в тенджерата и продължаваме готвенето още 10-16 мин. Подправяме с черен пипер и разреждаме до желаната от нас гъстота.
Яхния от маслини със сушена бамя
Продукти за 4 порции: 50 г суха бамя, 100 г маслини, 2 стръка праз, 1 с.л.брашно, 1 ч.л. червен пипер, 2-3 с.л. олио, 1 ч.л. доматено пюре, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Натъркваме бамята със сол, за да и падне мъха, и я киснем 1 час в студена вода. В сгорещеното олио изпържваме ситно нарязания праз. Поръсваме брашното и червения пипер и доизпържваме. Заливаме с 3 ч.ч. топла вода. Прибавяме изкиснатата бамя и маслините. Варим около 30 мин, докато бамята се свари добре. Ако е необходимо, доливаме гореща вода. Малко преди да отстраним яхнията от огъня, прибавяме доматеното пюре, размито с малко хладка вода, поръсваме със смлян черен пипер и посоляваме.
Постна торта
Прoдукти: 1 ч.ч. мармалад (захаросано сладко или конфитюр), 1 ч.ч. нарязани орехи, 1/2 ч.ч. захар, 11/2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. хладка вода, стафиди, смокини, 1 ч.л. канела, 1 1/2 ч.л. сода бикарбонат, кората на един лимон.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме мармалада с водата, прибавяме орехите, оваляните в брашно стафиди, нарязани на малки парченца смокини, канелата, содата, лимоновата кора, брашното, разбъркваме и изсипваме в намаслена и поръсена с брашно тортена форма. Печем в силна фурна. Поднасяме поръсена с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Бобарник
Продукти за 4 порции: 2 ч.ч. зрял боб, 1 ч.ч. ориз, 2 глави лук, 3 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, магданоз, девисил, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме боба и го изваждаме с решетеста лъжица, а водата запазваме. От олиото, ситно нарязания лук и червения пипер приготвяме запръжка. Към нея прибавяме ориза и малко от бобената вода. Щом оризът набъбне и водата се изпари, сипваме го при сварения боб. Посоляваме, разбъркваме добре и изсипваме в тавичка. Заливаме с останалата вода от боба, поръсваме с черен пипер и ситно нарязани магданоз, джоджен и девисил и запичаме в умерена фурна.
Постна грис халва
Прoдукти: 1 ч.ч. олио, 2 ч.ч. грис, 3 ч.ч. захар, 4 ч.ч. вода, ванилия, 1 с.л. ром, сладко от портокалови кори, кора от настърган лимон
Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме олиото и пържим гриса до поруменяване. Изсипваме в плитка тавичка и заливаме с горещия сироп от захарта и водата, който сме ароматизирали с рома, ванилията и лимоновата кора. Сиропът задължително трябва да е врял.Покриваме с чиста кърпа,която притискаме с капак, ако десертът е в тенджера, или с дъска, ако е в тавичка. Когато грис халвата набъбне и изстине, режем я на ромбчета, които украсяваме с кори от портокалово сладко.
Колко често стоите в средата на мебелния магазин напълно загубени, слушайки магнетичното обяснение на продавача, безпомощно докосвайки немислимо скъпия диван или лавиците на подозрително евтината секц...
Моравата винаги изисква повишено внимание, а през есента – особено, тъй като трябва да се подготви за зимата. Опадалите листа, като одеяло покриват моравата и затрудняват достъпа на светлина до трев...
Зеленчукова яхния Продукти за 4 порции: 3-4 моркова, половин алабаш, 1 ч.ч. грах, 1 малка глава карфиол, 3 с.л. олио, 2 ч.л. брашно, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребни к...
За да направим това сладко, са ни необходими 1 кг дребни зелени доматчета, 1 кг захар, 1 1/2 ч.л. лимонтозу и 1 ванилия. Измиваме доматчетата и отрязваме съвсем малко от горната им страна. С помощта...