ЗАКУСКА
Бърза баница
Прoдукти: 1 кофичка кисело мляко, 4 яйца, половин ч.л. сода бикарбонат, 200 г сирене, 500 г брашно, краве масло.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и прибавяме към тях киселото мляко с разтворената в него сода, натрошеното сирене и накрая брашното. Разбъркваме сместа добре и я изсипваме в намазана с масло тавичка. Печем в предварително загрята умерена фурна.
ОБЯД
Селска чорба от пиле
Продукти за 4-5 порции: 1 пиле, 1 глава лук, 2 пиперки, 2 домата, 1/2ч.ч. натрошено фиде, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето го в подсолена вода заедно с едро нарязания лук. Изваждаме и го обезкостяваме. Отделяме бялото месо /за други ястия/, а останалото месо накъсваме на малки парченца. Обелваме доматите и ги нарязваме на ситно. Пускаме ги в бульона от пилето заедно със ситно нарязаните пиперки. Варим, докато омекнат. Тогава прибавяме натрошеното фиде, а след 5-6 мин – накъсаното месо. Доваряваме супата и я застройваме с яйцата, разбити с киселото мляко. Преди да поднесем, поръсваме със ситно нарязания магданоз.
Фрикасе от телешко месо с картофи
Продукти за 5 порции: 800 г телешко месо от опашката, половин глава лук, 1 скилидка чесън, 8 картофа, 1 жълтък, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 40 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 3-4 ч.ч. бульон или подсолена вода, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от кости, ципи и сухожилия, начукваме го леко и го нарязваме на порции. Поръсваме порциите с наситнения лук, брашното, черен пипер и сол. Запържваме ги в сгорещеното олио, като няколко пъти ги обръщаме. После наливаме горещия бульон, кипваме и варим на умерен огън до омекване на месото. Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги пасираме. Прибавяме млякото и разбития жълтък и приготвяме пюре. Изваждаме свареното месо, прецеждаме бульона и го смесваме с картофеното пюре. Разбъркваме, слагаме маслото, подправяме с черен пипер и сол на вкус и възвираме. Прибавяме месото и след 2-3 мин отстраняваме от огъня.
Торта “Кармен”
Прoдукти: 6 яйца, 1 ч.ч. захар, 4 с.л. брашно, 2 с.л. какао; зa крема:160 г краве масло, 2 ч.ч. смлени орехи, 1.5 ч.ч. захар,2 к.ч. прясно мляко, 2 ванилии, шоколад
Нaчин на приготвяне: Избиваме белтъците на твърд сняг. Прибавяме постепенно брашното, захарта, какаото и отделно разбитите жълтъци. Намазняваме и набрашняваме тортена форма и печем блата в загрята умерена фурна. Вадим го и с конец го разделяме хоризонтално на три части. Всяка част сиропираме със сироп, приготвен от 1 ч.ч. вода, 1 с.л. захар и есенция по избор. Пълним тортата с крем, приготвен по следния начин: разбиваме с миксер на пяна омекналото на стайна температура масло със захарта. Прибавяме смлените орехи като доливаме по малко от млякото, което сме ароматизирали с ванилията. Когато намажем тортата отвсякъде, можем да я облепим с бадеми или орехи. Украсяваме отгоре с настърган шоколад.
ВЕЧЕРЯ
Виенски шницел
Продукти за 4 порции: 600 г телешко месо от бута, 2 яйца, прясно мляко, брашно, галета, олио, сол, мазнина за пържене,
Нaчин на приготвяне: Отрязваме 4 шницела от бута /не трябва да са много тънки/, начукваме ги добре и ги овалваме в брашно. Потапяме в яйцата, разбити с няколко капки олио, 2 с.л. прясно мляко и сол, овалваме в галета, като леко я притискаме към шницела, изтръскваме излишната галета и изпържваме шницелите от двете страни.
Карамелизиран крем
Прoдукти: 1 1/2 ч.ч. захар, 4 яйца, 4 с.л. нишесте /или брашно/, 1 л прясно мляко, шоколад /или шоколадови пръчици/.
Нaчин на приготвяне: Карамелизираме 1 ч.ч. захар. Сипваме при карамела жълтъците, които предварително сме разбили с нишестето /брашното/. С дървена лъжица търкаме непрекъснато върху карамела, докато напълно се разтвори. Загряваме крема на умерен огън, докато се сгъсти, след което го отстраняваме от огъня и го оставяме да се охлади, като продължаваме бъркането, за да не хване коричка. Съединяваме охладения крем с белтъците, които сме разбили на твърд сняг с останалата захар, разсипваме го в подходящи чаши и го гарнираме с настърган шоколад или шоколадови пръчици.
Парени камби Прoдукти: 5 кг камби; зa саламурата: 1 ч. ч. сол, 1 л оцет, 3 л вода, 100 г настърган хрян, 1 връзка копър, 2 дафинови листа, 2-3 глави чесън. Нaчин на приготвяне: Камбите изчиства...
Колко време спим? През живота си човек прекарва в постелята средно около 200 хиляди часа. Това е примерно 23 години. Затова е много важно да се подбере подходящ матрак. Какви качества трябва да прит...
Не е възможно да се каже точна дата, на която трябва саксийните растения да се преместят в помещенията: по отношение на времето годините не са съвсем еднакви, а и климатичните особености на различните...
Свинско с гъби Продукти за 4 гювечета: 800 г свинско месо, 1 к.ч. брашно, 2 яйца, 1 к.ч. олио, 1 1/2ч.ч. гъби, 2 глави лук, 1 ч.ч. бяло вино, 4 с.л. настърган кашкавал, черен пипер, сол. Нaчин...